Всичко за пералните машини

Разглобяване на съдомиялна машина

демонтаж на съдомиялна машинаМалко точно така, „в името на спортния интерес“ се изкачват вътре в скъпото оборудване. Обикновено необходимостта от разглобяване на "съдомиялна машина" възниква у човек, ако такова устройство внезапно се счупи. Тук идва моментът да попитаме как правилно да разглобите съдомиялната машина, за да не счупите нищо, да замените повредената част и след това, без инциденти, отново да сглобите всичко. Това е, което ще обсъдим в рамките на тази статия.

Приготвяне за демонтаж

В съдомиялната машина на Bosch, както и в други марки, всички най-важни части са разположени на дъното. На пръв поглед изглежда, че няма нищо трудно в това да обърнете колата с главата надолу, да премахнете палета и да получите достъп до всичко, което е необходимо. Всъщност на практика всичко изглежда малко по-сложно, но повече за това по-късно, първа подготовка.

Във всеки случай подготовката е в основата на цялата работа, около половината от всички повреди са резултат от лошо подготвено работно място, инструменти и материали, както и липса на необходима информация. За да не изпаднем в беда, ще започнем да подготвяме работното място. Естествено, малко хора имат пълноценна работилница у дома, ако имате - е, не - това също няма значение. Направете следното.

 • Плъзнете съдомиялната машина Bosch, Siemens (или друга марка) от нишата в кухнята, след което изключете захранването с вода и изключете захранващия кабел.
 • Изключете входния маркуч, както и канализационния маркуч.
 • На удобно място за работа разстелете целофан, няколко парцала отгоре и сложете съдомиялна машина върху тях.

Обърнете внимание! За някои е по-удобно да разглобяват съдомиялната машина на Bosch в банята, така че водата, която изтича от машината, да не залее пода. Ако имате просторна баня, можете да опитате такъв трик.

"Съдомиялна машина" е подготвена за разглобяване. Сега подготвяме инструмент. Отбелязваме веднага - миялната машина може да бъде разглобена с почти голи ръце, максимумът, от който се нуждаем е:

 1. Филипс и отвертка с плоска глава;
 2. клещи;
 3. тънък шил.

За да извършите ремонти, може да ви е необходим друг инструмент, например мултицет, пинсети, поялник, странични резачки, регулируем гаечен ключ, но това е друга история за отделна статия.

Какво е миялна машина?

Може би напразно повтаряме обикновени истини, но изглежда, че няма да е излишно. За да разглобите правилно и след това да сглобите „съдомиялната машина“ на Bosch (или друга марка), трябва да имате поне повърхностно разбиране за нейната структура и за как работи миялната машина, Най-общо казано, устройството на съдомиялната машина е показано на снимката по-долу, като цяло, за да извършите качествен анализ, това ще ви бъде достатъчно.

устройство за съдомиялна машина

Етапи на разглобяване

След като сме добре подготвени за разглобяване на съдомиялната машина на Bosch, можем да пристъпим към работа с чиста съвест.

За да извършим следните действия, без да пропускаме нищо:

 • Хващаме го с плоска отвертка и изваждаме долния панел на съдомиялната машина.
 • Отворете вратата на "съдомиялната машина" и развийте крепежните елементи, разположени отстрани.
 • Затваряме вратата, хващаме пръстите на предния й панел и, натискайки надолу, изваждаме.
 • Сега отново отворете вратата и развийте винтовете от горния й край. Има възможност за премахване на блока на контролния панел.
 • Развийте металната плоча, която се намира точно под вратата на съдомиялната машина.демонтаж на съдомиялна машина
 • Изваждаме звукоизолационния материал изпод вратата на съдомиялната машина и след това развиваме 4-те крепежни елементи, свързващи основата с основната част на кутията.
 • Изваждаме кошници за съдове от резервоара "съдомиялна машина".
 • Премахваме въртящата се плоска лента с дупки - това е спринклер.
 • Развиваме филтъра за отпадъци, като го въртим обратно на часовниковата стрелка.
 • Изваждаме финия филтър (плоска метална мрежа).
 • Струваше ни се 4 винта, които държат основата на долната пръскачка, те със сигурност трябва да се развият.

Важно! Развивайки винтовете от тигана на съдомиялната машина, пригответе се да излеете малко вода от нея, но тъй като вече сме положили парцалите и целофана предварително, няма да се случи нищо лошо.

 • Премахваме изолационния материал и страничните стени на съдомиялната машина.
 • Обърнете съдомиялната машина с главата надолу. Отстрани между палета и корпуса ще видите пълнителната тръба, откачете скобите и я извадете.
 • Хващаме палета с две ръце и леко го издърпваме нагоре. Основното нещо е да не се откъсват проводниците, така че е по-добре да ги премахнете предварително.
 • В средата на шахтата ще видите голям пластмасов корпус на циркулационната помпа, върху който помпата е инсталирана (отстрани), тя трябва да бъде извадена. Изключете захранващия проводник и завъртете помпата обратно на часовниковата стрелка и я извадете.
 • Сега премахнете самата циркулационна помпа. За да направите това, трябва да изключим гумените стойки отдолу, след това да извадите маркуча за източване от корпуса на циркулационната помпа и да изключите самата помпа. Тук разглобяването е завършено!

Ако успеете да разглобите съдомиялната машина преди етапа на демонтаж на циркулационната помпа, тогава можете сами да замените счупената част. Повторното сглобяване трябва да се извърши в точно обратния ред, без да се забравя нищо, тогава всичко ще върви добре.

В заключение, разглобяването на съдомиялна машина е доста прост процес. Почти всеки може да овладее такава работа, основното е да не забравяте да завиете всички крепежни елементи и да свържете всички захранващи проводници. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини