Всичко за пералните машини

Консумация на вода в съдомиялни машини

консумация на вода в съдомиялни машиниПолзите и нуждата от съдомиялна машина за някои домакини все още изглеждат измислени. Защо се нуждаем от такъв помощник, който харчи много енергия и перилни препарати? Но колкото и да е, всеки отбелязва основното му предимство в спестяването на лично време. Това обаче не е единственото предимство на съдомиялната машина, освен време, освен това спестява вода и това не е малко, като се имат предвид постоянно повишаващите се тарифи. Различните съдомиялни машини консумират различни количества вода, ще разберем какъв е дебитът в литри.

Конвенционална съдомиялна машина

Под обикновена миялна машина имаме предвид тесен под (за 9 комплекта) и пълноразмерни (10 - 14 комплекта) съдомиялни машини от среден клас. Обикновено дебитът на водата в такива машини варира от 9 до 14 литра вода. И най-често е студено, тъй като в повечето случаи съдомиялните са свързани към захранване със студена вода, това е разумно както от икономическа, така и от гледна точка на безопасността.

За ваша информация! Топлата вода съдържа повече примеси, които могат да повлияят на единиците на съдомиялната машина.

Защо консумацията на вода за цикъла на измиване е толкова малка при толкова много чинии? Това се обяснява с принципа на машината. В края на краищата тя, като е събрала вода, я използва няколко пъти по време на измиване, докато водата постоянно преминава през филтъра за почистване, което е важно. След това машината изтегля вода за изплакване и отново изтегля вода за окончателното изплакване. В същото време водата се разпръсква под много високо налягане, водата преминава през короната на ръцете с голяма скорост, измивайки съдовете. Тази технология не изисква голямо количество вода.

Ето няколко примера за обикновени съдомиялни машини на стойност до 40 хиляди рубли, които са популярни на пазара. Консумацията на вода за цикъла на измиване в тези машини е показана в таблицата.

 • Bosch SPV 53M00;
 • Bosch SPV 58M50;
 • Bosch SMS 50E02;
 • Bosch SMS 40D12;
 • Electrolux ESL 95201 LO;
 • Hansa ZWM 606 IH.

консумация на вода в съдомиялни машини

Икономични и компактни съдомиялни машини

Днес консумация от 9 литра не е ограничението за съдомиялна машина. Премиум автомобилите, както и малките съдомиялни машини, могат да консумират не повече от 7 литра вода. Това се постига благодарение на определени технологии, както и на дизайна на съдомиялната машина. Намалената консумация на вода се отразява в цената му, обикновено съдомиялна машина от първокласен клас.

 • Bosch SPV 63M50;
 • Siemens SN 66M094;
 • Smeg STA13XL2;
 • NEFF S51M65X4;
 • Smeg BLV2VE-2.

Изброените модели са тесни и с пълен размер, дебитът на водата за един цикъл е представен в таблицата. Тези съдомиялни машини наистина могат да се нарекат икономични, тъй като консумацията на вода е с 40% по-ниска.

консумация на вода в съдомиялни машини

Важно! Ако съдомиялната има функция за половин натоварване и е вероятно да е в такива съдомиялни машини, тогава консумацията на вода ще бъде намалена с още 20-30 процента, със сигурност не с 50%, както някои смятат, но това вече е добре. В същото време консумацията на енергия също ще намалее, но след време машината ще работи както обикновено.

Отделно трябва да видите колко компактна или малка миялна машина харчи за цикъл на измиване. Разликата в дебита на водата с тесни съдомиялни машини не е голяма и е само 2-3 литра, някои модели нямат разлика в консумацията на вода, т.е. в същото време те могат да мият по-малко чинии. Следователно дали има спестяване или не, преценете сами. И така, разгледахме колко вода изразходват следните компактни съдомиялни машини:

 • Candy CDCF 6;
 • Bosch SKE 52M55;
 • Siemens SC 76M522;
 • Electrolux ESL 2400 RO;
 • AEG F 55200 VI.

консумация на вода в съдомиялни машини

Забележка! Действителната консумация на вода в съдомиялната машина може да се различава от посочената в паспорта с 1-2 литра, независимо дали това е от голямо значение, вероятно не, но все пак бих искала информацията в инструкциите да е точна.

Има ли някакви спестявания?

Сега анализираме дали разликата е в това колко съдомиялна машина харчи вода и колко човек изразходва за измиване на същото количество съдове, реално ли машината спестява вода или не?Можете да говорите за спестяване на консумация на вода, само ако имате електромери за водоснабдяване, ако те не са, тогава консумацията на вода в съдомиялната няма значение.

Ако вземете, например, тясна съдомиялна машина на Siemens SN 66M094 с капацитет 14 комплекта и заредете в нея 63 елемента, например:

 • 18 чинии
 • 14 чаши
 • 2 саксии
 • 3 купи за салата,
 • 1 дъска за рязане
 • 1 чайник
 • 24 прибори за хранене,

след това след около три часа в интензивен режим, тя ще изразходва 10 литра вода.

Опитахме се да измием половината от комплекта чинии, които миялната машина мие, тоест 34 артикула. Целият процес отне 20 минути. В същото време водата се изключи, когато съдовете трябваше да се накисват. В резултат на това са изразходвани 23 литра гореща и 20 литра студена вода, общо 43 литра. Само за едно измиване фигурата изглежда впечатляваща.

Ако преведем спестяванията от литри в рубли, тогава ето какво имаме: за 1 година ежедневна работа на машината могат да бъдат спестени 8280 литра, средната цена на топлата вода за 2016 г. в Москва е 130 рубли. Така че, съдомиялна машина спестява 1076 рубли от вашия бюджет на топла вода. Спестяването на студена вода ще бъде 108 рубли.

Заключение! Съдомиялна машина ще спести 1184 рубли годишно на вода. Но това е обект на икономичното използване на водата по време на ръчно миене, има такива, които харчат 100 литра вода на ден за миене на съдове, което означава, че икономията на машината ще бъде още по-голяма.

Разбира се, това е малко количество и за да говорите за реални спестявания, все пак трябва да изчислите консумацията на електроенергия и цената на перилните препарати. По отношение на електроенергията спестяването на вода покрива потреблението на електроенергия с около 3-4 пъти. Ще останат около 830 рубли за почистващи препарати. За една година тези пари може да не са достатъчни, в зависимост от това какво да миете и какво да излеете, но можем да кажем, че общите разходи за ръчно и машинно пране са приблизително равни. Все пак остава голямо предимство в полза на съдомиялната машина, това ще ви спести времето, което можете да прекарате с удоволствие.

По този начин, съдомиялната машина, дори според консервативните оценки (при дебит на водата 14 l), спестява вода. Но тук спестявате или не семейния си бюджет, пребройте се. Всичко ще зависи не толкова от модела на машината, а от това какви перилни препарати ще използвате за миене на съдовете. Дали тези разходи струват няколко минути почивка след работа, според нас си заслужават.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини