Всичко за пералните машини

Каква е консумацията на вода на пералня?

консумация на вода на пералняГрамотните хора, купувайки нова пералня, отдавна обръщат внимание на такъв критерий като средната консумация на вода за едно измиване. Трябва да помислим за това, защото в момента мием повечето дрехи автоматично, изразходвайки стотици литри вода на месец. Счита се, че пералнята изразходва средно до ¼ от цялата консумирана вода от тричленно семейство. Във връзка с това трябва да се мисли за методи за пестене на вода по време на измиване и евентуално да се избере икономичен модел на пералня.

Какво определя обема на консумацията на вода от машината?

Автоматичните перални машини са ценни с това, че пестят време и усилия на домакинята чрез измиване, изплакване и изцеждане на големи обеми пране без нейно участие. Тези безплатни часове можете да отделите за дейности с дете или за любимия си, но радостта донякъде е засенчена, когато в края на месеца пристигнат сметките за комунални услуги. Спестяването на сили се превръща в допълнителни финансови разходи.

Трябва да се разбере, че всяка автоматична пералня ще консумира доста голямо количество вода и е трудно да се направи нещо по въпроса. Но в някои случаи по някаква причина машината харчи много вода, напрягайки семейния бюджет. Какво определя обема на консумираната вода от пералнята, нека да разберем.консумация на вода на пералня

 • От модела на пералня. В новите модели перални машини има програми и въведени разработки, които позволяват да се спести малко вода. Когато купувате нова машина, обърнете внимание на тези нюанси.
 • От зареждане на пране. Тук имаме предвид два компонента наведнъж: максимално възможното натоварване на прането в барабана и начина на измиване. Ако миете максимално количество пране всеки път, средният разход на вода ще бъде по-малък (с изключение на най-модерните перални машини), отколкото ако миете по-често, но малко по малко.
 • От наличието или отсъствието на неизправност. Неизправност на пералнята или неправилната й връзка може да увеличи консумацията на вода. Например, ако всмукателният вентил се повреди, машината постоянно ще изпомпва вода в резервоара, дори когато е изключена.
 • От програми за пране, избрани от потребителя. За всяка програма за измиване производителят определи свой алгоритъм, включително количеството вода, инжектирана в резервоара. Ако непрекъснато избирате програми за миене на вода, тогава средната консумация на вода ще се увеличи.
 • От изискванията на потребителя до качеството на измиване и изплакване. Някои домакини, често изваждащи нещата от барабана, са недоволни, докато машината ги разтяга или изплаква. Може би това се дължи на неправилно подбрана програма за миене или поради трайни петна, които домакинята преди това не миеше ръчно. Има много причини, една резултат, трябва да прекроите или изплакнете отново - това означава да харчите повече вода.

Важно! Обикновено, колкото по-бързо програмата завърши цикъла на измиване, толкова по-икономично от гледна точка на консумацията на вода се получава такова измиване. От тази позиция програмата „бързо измиване“ или нейните аналози се счита за най-икономичната.

Средната консумация на вода от пералнята обикновено се посочва от производителя в паспорта на продукта. Ако сравните няколко модела автомобили от различни производители, се оказва, че тези показатели са различни за всеки, но все пак можете да изчислите средната стойност. Специалистите, проучили няколко десетки модела перални машини, стигнаха до извода, че минималният обем вода, изразходван за 1 измиване, е 38 литра, а максималният обем е около 80 литра.

Правим прости изчисления и стигаме до извода, че средният консумиран обем за 1 измиване на вода в автоматична пералня днес е около 59 литра.Ясно е, че ако вашата машина харчи много повече от тази стойност, тогава или правите нещо нередно, или оборудването има неизправност. Във всеки случай си струва да обърнете специално внимание.

Кои автомобили са най-икономични?

Сега ще предоставим информация за тези, които ще закупят нова пералня. Нека да поговорим за най-икономичните модерни „перални машини“, техните модели и производители. Представяме на вашето внимание преглед на моделите на най-икономичните перални машини, налични днес. Този преглед беше направен благодарение на информация, събрана от специалисти по продажби и ремонт на перални машини.

пералня Bosch WLG20265OEBosch WLG20265OE. Добър, надежден модел на автоматична пералня, който се появи благодарение на модерните немски технологии. Доста аскетичен дизайн и прост контролен панел намеква за ниската цена на това оборудване. Въпреки това технологията, използвана в тази машина от немски инженери, наистина може да спести вода.

 • На първо място, средната консумация на вода на тази машина е около 40 литра и това е при използване на различни програми за миене и при зареждане на барабан 5 кг.
 • Второ, консумацията на вода може да бъде допълнително намалена, ако изберете специална програма - „супер бързо измиване“. С този режим на измиване машината ще изразходва около 36 литра вода - това е почти рекорд. Освен това качеството на измиване изобщо не страда.

Samsung WF60F1R2F2W. Отлична евтина пералня от известен корейски производител. Тази пералня има много предимства, едно от които може да се счита за рентабилност. И наистина, с максимално натоварване на барабана от 6 кг, машината изразходва средно 39 литра вода на едно измиване.

Както в случая с немското оборудване, този модел има режим на "бързо бързо измиване", когато се използва, консумацията на вода все още е леко намалена и възлиза на около 35 литра на измиване.

Обърнете внимание! Корейските перални машини спестяват не само вода, но и енергия. Горният модел на пералнята принадлежи към енергийния клас "А".

Пералня Hotpoint / Ariston AQS1D29Hotpoint / Ariston AQS1D29. Малко по-скъп, но в същото време много функционален и надежден модел на пералня от известния италиански производител. Средната консумация на вода на тази машина е 40 литра, но тя може да бъде намалена не само от режима на "ускорено измиване", но и от системата за автоматично претегляне на прането.

С всичко това колата Hotpoint /Ariston AQS1D29, по време на измиването, използвайки програмата „ускорено измиване“, той изразходва рекордните 34 литра вода на цикъл на измиване. Съгласете се, страхотен резултат!

Siemens WS 10G240 OE. Друг „шедьовър“ на немската инженерна шайба Siemens серия WS. Сравнително евтин и икономичен модел, изразходващ средно 40 литра вода на цикъл на измиване. Пране на дрехи с помощта на програмата "бързо измиване" може допълнително да намали консумацията на вода до 37 литра.

При нормални условия, ако не говорим за неизправност, някоя от горните машини, дори и с рекордно ниска консумация на вода, перфектно изпира нещата и фактът на пестене на вода не влияе върху качеството на измиването. Друго нещо е, ако потребителят, в стремеж към спестявания, избере неоправдани режими на пране за определен тип пране или зарежда повече барабан в барабана, отколкото максималното зареждане на барабана позволява.

Когато се подготвяте за измиване, прочетете инструкциите, приложени към пералнята. Действайте в строго съответствие с препоръките на инструкциите и тогава качеството на измиване и консумацията на вода от пералнята ще ви удовлетвори.

Как да намалим консумацията на вода по време на миене?

За да решите проблема с прекомерната консумация на вода от пералня, първо трябва да я посочите. С други думи, трябва да разберете дали колата ви наистина харчи твърде много вода или просто ви се струва. Какво трябва да се направи?

 1. Погледнете в паспорта на вашата пералня и вижте колко вода трябва да събира и консумира вашата машина за 1 цикъл на измиване.
 2. Изберете най-икономичната програма за измиване, която е налична в „арсенала“ на вашата машина (като правило това е „бързо измиване“, „бързо измиване“, „бързо 30“ и други подобни) и запишете количеството вода, използвано от водомера.
 3. Изберете най-интензивната с вода програма за измиване (обикновено програми, свързани с пране на памук или насипни предмети) и също така отбележете колко вода се изразходва за водомера.
 4. Въз основа на получените показатели изчислете колко вода консумира средно вашата пералня.

Обърнете внимание! Когато определите консумацията на вода от пералня, не забравяйте да изключите всички кранове в къщата и тоалетната чиния по време на миене, в противен случай изчисленията ще се окажат грешни.

Ако в резултат на измервания и изчисления получите стойност, близка до това, което производителят посочва в паспорта (+ - 15 литра), това е нормално. Така че всичко е наред с вашата пералня и не са необходими действия. Но ако действителната консумация на вода е много по-голяма, да речем с 30 или дори 50 литра повече от стойността, обявена от производителя, трябва да се вземат спешни мерки. Ако не нарушавате разпоредбите на инструкциите за експлоатация на пералнята, най-вероятно това е неизправност и трябва да се свържете със специалист.

От наша страна ви съветваме да не се качвате сами в каросерията на автомобила. Независимото отстраняване на неизправности може да завърши фатално за пералната машина. По-добре е да не пестите от специалист, а по-късно да спестите от вода, когато повредата на машината е професионално отстранена. Ако все пак решите самостоятелно да потърсите и отстраните дефекта, прочетете за как да разглобявате пералнята.

Обобщавайки, отбелязваме, че всеки, който използва пералня, трябва да знае колко вода консумира. Това е необходимо не само за спестяване на сметки за комунални услуги.Повишената консумация на вода е индиректен знак за сериозна неизправност, която може да доведе до отказ на домашен помощник.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини