Всичко за пералните машини

Коя пералня е по-добра: с директно задвижване или колан?

Коя пералня е по-добра с директно задвижване или коланНаличието на инверторен мотор без ролка и задвижващ колан е сериозен аргумент при закупуване на пералня за много купувачи. Производителят щедро възхищава техните безкрайни добродетели, призовавайки ги да заобиколят традиционните автоматични машини и да променят по-бързо „старите“ модели на модерни. Има ли смисъл да замените разликата между шайбите и коя от тях, с директно задвижване или колан, да купите - ще разкажем по-долу.

Сравнете два типа автомобили

Кой не разбира съвсем разликата между колана и директното задвижване, обясни. Основната разлика се отнася до начина, по който енергията се прехвърля от двигателя, тоест как барабанът се върти в машината. Има две опции - директно от електродвигателя или през задвижващия колан. Накратко описваме всеки.

Директно задвижванеДиректно задвижване означава директното свързване на ротора към оста на барабана. Няма система за колани и вместо това е осигурен специален съединител. На повърхността на мотора няма четки, тъй като нуждата от тях напълно изчезва. Тази технология се нарича „Direct Drive“, тъй като инверторният двигател директно завърта резервоара, а скоростта се определя от електромагнитни вълни от контролната платка. Освен това, намирайки се под люка, двигателят „отчита“ теглото на натоварените неща и автоматично настройва съответната мощност.

Във втория случай задвижващият колан свързва шайбата на резервоара и двигателя, така че барабанът да се върти и спира. Въртенето протича гладко поради еластичността на свързващия гумен елемент, а регулирането на скоростта на въртене зависи от вида на двигателя. Със колекторно устройство се инсталира тахогенератор, който контролира силата на въртене, а специални четки изглаждат триенето и ограничават предаването на ток.

Асинхронният двигател няма такива допълнения, използва се само в 20% от домакинските уреди, той е евтин и има неподвижен статор и въртящ се ротор, чиято работа автоматично се конфигурира, за да повтори три фази с определен брой обороти.

Невъзможно е да се каже точно коя пералня е по-добре да се пере и да издържи по-дълго без ремонт. Едно е ясно - не се доверявайте сляпо на рекламата: всяка има своите предимства и недостатъци. Прочетете повече за всички „плюсове“ и „минуси“ по-долу.

Защо да насърчаваме директното шофиране?

Излишно е да спорим: известни марки с нетърпение хвалят инверторните си протеже чрез реклами, сравнявайки безкрайните предимства на съвременните автомобили с недостатъците на традиционното задвижване. Причината за похвалите е проста - производителят се опитва да промотира по-скъп продукт и да изпревари конкурентите си. Но възникващото впечатление на сложните модели не е напълно вярно, тъй като те не са без слабости, те са повредени и не са много по-добри от традиционните.

Започваме анализа, като разглеждаме „плюсовете“ на машини с задвижващ колан:

 • разумна цена;
 • среден срок на безпроблемна работа - до 15 години;
 • целият товар пада върху колана, замяната на който е евтин и бърз (около 20 минути);
 • с неравномерно разпределение на бельото в резервоара коланът е в състояние да изпълнява функциите на амортисьори.

Най-важното е, че такива модели са тествани от десетилетия на предимно безпроблемна работа. Сега за недостатъците. Те включват по-малък размер на резервоара поради необходимостта да се монтира системата на ремъка вътре в машината, както и повишените нива на шум и редовната подмяна на постоянно износени електрически четки и колани.

Плюсове на автомобили с ново задвижване

Трудно е да се намерят реални отзиви от потребители, които са се опитали директно да работят в бизнеса. В повечето коментари рекламните лозунги се повтарят. Ако комбинирате цялата информация, която срещате, то колите с директно задвижване имат следните предимства.

 1. Компактен с по-голям капацитет.Вероятно е, тъй като липсващият колан, четки и шайба ви позволяват да разширите барабана, като същевременно намалите тялото.частите за директно задвижване заемат по-малко място
 2. Десетгодишна гаранция на двигателя. Тук е спорно, тъй като в допълнение към двигателя могат да се счупят и други елементи на машината.
 3. Намален шум и вибрации. Вярно е, че е много незначително, тъй като шумоленето от постоянно работещ колан се заменя с твърде шумна ограда и оттичане на вода.
 4. Ефективността на измиването. Казват, че усъвършенстваните характеристики на инверторния мотор с внезапни спирания и завъртания в обратна посока по-добре почистват дрехите и се борят с най-упорити петна. Трудно е да се сравни, тъй като имаше малко оплаквания от традиционните автомати.
 5. Бързо измиване. Споменатата по-рано рязка работа на инверторния мотор ви позволява по-бърз цикъл, което спестява малко време.
 6. Пестене на енергия. Поради изключването на някои елементи от въртящата се верига и възможността за автоматично управление на необходимата мощност чрез „отчитане“ на теглото на зареденото пране.
 7. Диагностициране на проблем. Системата за директно задвижване е в състояние да сигнализира за излишък от пране в резервоара, като показва съответната грешка на дисплея, отказва да започне цикъла или чрез случайно мигащи индикатори на контролния панел.

В традиционните машини всичко е различно - измиването ще започне и приключи поради изгорял или разкъсан колан от прекомерно натоварване.

Има много "плюсове", но си струва да се разбере, че повечето от изброените предимства са относителни и не зависят от типа на задвижването. Така, с висококачествен заводски монтаж, компетентна работа, перфектна инсталация и правилен подбор на почистващи препарати, дори машина с колан ще се измие добре и няма да вдига шум. Затова не бързайте и сравнявайте конкретни модели.

Минуси на "нови" коли

Друг аргумент при вземането на решение какво е най-добре да се купи от предлагания асортимент, са слабостите на автоматичните машини с директно задвижване. Те са и те трябва да бъдат взети под внимание.

 1. Висока цена. Това се отнася както за самата машина, така и за компоненти и ремонтни дейности.
 2. Зависимост от непрекъснато електричество. Инверторният мотор се управлява по електронен път, което е изключително уязвимо от пренапрежения на мощността. По-добре е да го играете безопасно и да свържете стабилизатор към устройството.
 3. Изтичане на маслоуплътнение При директно предаване моторът се намира директно под резервоара и ако масленото уплътнение не бъде сменено правилно, често се появяват течове. Попадащата върху двигателя вода провокира разрушаване до пълно изгаряне. Гаранцията за такава неизправност не се разширява и ще трябва да платите скъпи ремонти от джоба си.
 4. Бързо носене на лагер. Без колан и ролка, целият товар от въртящия се барабан се прехвърля в тясно разположени лагери. Това увеличава износването им и изисква редовна подмяна.

Възможно е гореспоменатите недостатъци да са временни и да се дължат на бърз и не добре обмислен преход от колан към директно задвижване. Вероятно е в бъдеще производителите да отстранят всички слабости. Междувременно инверторните машини са твърде скъпи и изключително ненадеждни, тъй като банален теч ще стигне до сериозни отпадъци.

Цената на машини с различни видове задвижване

Крайният избор между задвижване на ремъка или директно задвижване ще помогне да се направи сравнителен преглед на конкретни модели. Сравнихме пералните машини, подобни по технически характеристики, за да покажем визуално колко инверторният мотор влияе на пазарната цена. За чистотата на експериментите бяха избрани идентични производители. Ето резултатите.

LG. Фронтални машини F-80B8LD0 и F-80B8MD имат капацитет от 5,5 кг, електронно управление, равни размери (60/44/85 см), консумация на енергия от клас A +, ефективност на ниво на миене A и въртене с интензивност до 800 оборота. Другите характеристики са сходни: броят на програмите до 15, 19-часово закъснение при стартиране, идентична функционалност и цвят на кутията.Първият с директно задвижване и струва около 25 000 рубли, вторият с колан и етикет с цена от 21 000-23 000 рубли.

F-80B8MD F-80B8LD0

Hotpoint-Ariston. Машини с максимално натоварване до 7 кг, цифров дисплей, висок клас на ефективност на измиване и ниска консумация на енергия - RST 702 X и VML 7023 B. Завъртане в рамките на 1000 оборота, 16 режима и равни сили в други аспекти. Цената е значително различна: директното задвижване струва от 20 000 рубли, а с колан - от 16 000 рубли.

Бош. Моделите WAT 28541 и WAW 28740 се различават само в типа на задвижването. Други индикатори с обем на люка до 9 кг, цифров дисплей, класове размер, ефективност и консумация до въртене от 1400 оборота в минута са същите. Цената варира: 47-50 хиляди с ремък за задвижване и от 70 хиляди без него.

Лесно е да се забележи, че единиците от новия дизайн са по-скъпи от традиционните си колеги и колкото по-стръмен е моделът, толкова по-голямо е надплащането. Дали си струва да плащате толкова много, зависи от всеки клиент. Препоръчваме само да се претеглят добре плюсовете и минусите.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Вадим Вадим:

  Когато кутията за пълнеж изтича, водата не попада в хоросана.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини