Всичко за пералните машини

Трябва ли да отворя съдомиялната машина след измиване

Трябва ли да отворя съдомиялната машина след измиванеСъдомиялна машина - предмет на домакински уреди, около които непрекъснато пламват всякакви дискусии. Един от проблемните въпроси: необходимо ли е да се проветрява съдомиялната машина след измиване? Някои домакини твърдят, че тяхната работа е само да си набавят съдовете, а други, че постоянната влага е чудесна среда за микробите.

Мнение на стюардесите, които затварят пишещата машина

За да разберете кой от двата войнствени лагера е по-близо до истината, трябва да се запознаете с аргументите и на двата. Опитайте да се справите с тях и едва след това направете изводи. Това твърдят привържениците на затварянето на колата след измиване.

 1. Първо, след закупуване и инсталиране на PM, водата се открива вътре. В магазина той стои в затворено състояние, но след отваряне на вратата на къщата няма следи от мухъл или неприятни миризми. Така че няма от какво да се притеснявате.ако държите вратата отворена, подсветката ще светне
 2. При измиване към устройството се добавят различни домакински продукти, обикновено прахообразни. Ако рядко използвате машината, остатъците от химията винаги ще бъдат вътре, но нищо няма да им се случи в останалата вода и те ще бъдат подходящи за по-нататъшна употреба. И ако отворите вратата, всичко просто изсъхва до стените.
 3. В малките апартаменти кухните не са много просторни и дори да отворите съдомиялната машина, тя изобщо няма да се обърне. Със сигурност производителите са се погрижили да не възникне такава нужда.
 4. При някои модели, когато вратата се отвори, подсветката се активира. Докато вратата е отворена, светлината свети.

Горните становища може да се нарекат рационални. Но нека не бързаме с изводите. Сега да преминем към аргументите, които принасят стюардесите, които предпочитат да проветряват съдомиялната машина.

Какво мислят привържениците на отворената врата?

Трябва да се отбележи веднага, че имаше много повече аргументи в полза на отварянето на вратата след измиване, отколкото тези, които поддържат обратното мнение. Повечето преценки обаче се основават единствено на субективен опит. Ако обобщим всичко, мислите са следните.съдомиялна машина може да създаде неприятна миризма

 1. Едно е да тествате машината веднъж, без тонове мръсни съдове и да оставите вратата затворена, а друго е да я затворите всеки път и да дадете възможност на всички колонии от гъбички и бактерии да се размножават.
 2. Химическата миризма, както и застоялият "аромат" на измитите отпадъци ще се натрупват в съдомиялната машина отново и отново и всеки път след отваряне на вратата тази воня ще наводни целия апартамент.
 3. Когато вратата е отворена, всякакви примеси веднага нахлуват в очите, което ги мотивира да се отърват веднага. И ако отворите машината само за зареждане или разтоварване на кошничките, няма вероятност дори да обърнете внимание на това, което е на вътрешните стени.

Важно! За да разберете все пак какво е най-добре да направите, трябва да отговорите на собствения си въпрос: кое е по-важно за мен? За някои най-важното е семейното здраве, което може да бъде застрашено, за някои - практичност, а за други - естетически качества. Следователно трябва да се търси решение.

Кой е прав?

Някой опитал ли се е да отвори инструкциите за съдомиялната си машина и да прочете какво пише там? Ако не, ето списък с препоръки от производителя:редовно почиствайте филтъра за съдомиялна машина

 • След края на програмата за миене и сушене е препоръчително да не изваждате веднага съдовете, а да оставите да изсъхне напълно за още няколко часа. За да не се сблъскате с липсата на чинии или чаши, започнете да миете през нощта, а до сутринта съдовете ще бъдат чисти и сухи.
 • Почиствайте филтрите редовно и възможно най-често. Основната неприятна миризма идва от тях, особено ако пуснете проблема.
 • При честа употреба на машината и редовно почистване на филтрите няма смисъл да изсушавате уреда всеки път отвътре. При такава активна работа мухълът и други микроби нямат време да се размножават.
 • Ако миялната машина се използва доста рядко, тя може и трябва да се изсушава, за да се предотврати растежа на бактериите. Достатъчно е да оставите вратата отворена поне малко и да не се люлеете напълно отворена.

Съдомиялната машина е проектирана да се използва поне веднъж седмично. В противен случай водата ще застоя и ще излъчи неприятна миризма.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини