Всичко за пералните машини

Как да проверите пералнята без да се свързвате с вода

проверка на пералняТестване на програми за пране в машината е възможно само когато е свързано към водоснабдяването. Възниква обаче въпросът как да проверите пералнята при покупка или при доставка до дома, защото ако това не е направено, тогава можете да закупите неработещи стоки. Всъщност при проверката на пералнята трябва да се обърне специално внимание как да направите това, нека да обсъдим.

Какво трябва да се провери?

Първата проверка на пералнята трябва да се извърши в магазина, където я купувате. Необходимо е да проверите:

  • корпус за повреди и дефекти;
  • барабан;
  • оперативност, когато е свързан към мрежата;
  • наличие на гаранционна карта и правилното й попълване.

При доставка на пералнята от служителите на магазина се проверява и:

  • наличието на всички компоненти;
  • крака;
  • целостта на маркуча за източване и вход;
  • транспортни болтове на място;
  • корпус за дефекти.

Ако сами ще доставите машината до дома ви, тогава обърнете внимание на горните артикули веднага на мястото на покупката.

Външна проверка

Когато избирате пералня в магазин, първото е да я инспектирате от всички страни. Не трябва да има драскотини, вдлъбнатини или упорити петна и замърсявания по тялото на машината. Проверете люка на барабана, затворете го и го отворете. Тя трябва да се затваря добре и да се отваря без проблеми. Проверете маншета за сълзи.

барабанна проверкаНе забравяйте да проверите тавата с перилния препарат, опитайте да я извадите и да я огледате. Подуши миризмата на дупката под тавата. Новата кола не трябва да има никаква миризма. В използвана машина е възможна миризмата на прах или препарат за изплакване. Но ако миришете на мухъл или друга гнилостна миризма, не бива да вземате такава машина.

За външна проверка не забравяйте да обърнете внимание на барабана на пералната машина. Вътрешната му повърхност трябва да бъде идеално гладка, така че измиването на деликатни и копринени предмети да не се превърне в проблем под формата на скъсани предмети. Такава проверка може да се извърши с помощта на женски найлонов чорап. Поставяйки го на ръката си, прекарайте пръст по повърхността на барабана, ако чорапът остане непокътнат, без пуфчета, значи всичко е наред. Също така завъртете барабана на ръка, за да видите как се върти, няма игра, добре центриран ли е, лагерите работят ли.

Важно! Проверете бутоните на контролния панел, опитайте се да ги натиснете. Те не трябва да потъват.

След доставка на пишещата машина до дома, незабавно проверете за транспортните болтове, само с тях машината може да ви бъде доставена. Проверете дали транспортните болтове са били отстранени, възможно е машината да е била в ремонт. Освен това трябва да проверите наличието на всички крака и тяхната цялост. Когато купувате употребявана пералня, можете да поискате да проверите дюзите. Грубите дюзи могат скоро да пробият, след това не може да се избегне ремонта.

Проверка на документи и компоненти

Следващата стъпка е проверка на компонентите. В този случай се проверява наличието на маркучи: източване и насипно състояние. Вижте предварително дали дължината на заводския маркуч е достатъчна за вас или трябва да купите друг по-дълъг. Също така към машината трябва да се поставят пластмасови тапи за отворите на транспортните болтове.

Документите за пералнята включват инструкции и гаранционна карта. Купонът трябва да посочва датата на покупката и да бъде подпечатан. При липса на този документ и на компоненти, гаранционният ремонт ще бъде отказан.

документи за пералнята

Проверете ефективността

Няма да проверите работоспособността на пералнята по отношение на прането в магазина, но можете да проверите работата на отделните й компоненти. За това не е необходимо да се свързвате с вода. На първо място те проверяват дали машината работи, когато е свързана към мрежата. Необходимо е да изберете режима "Spin" и да проследите как работи изпускателната помпа и барабанът се върти.Проверете по този начин (без вода) дали нагревателният елемент работи, той няма да работи, но можете да разберете дали помпата стартира.

режим на въртене

Важно! Не си струва да пускате пералнята у дома в присъствието на доставчика през зимата, изчакайте, докато оборудването се затопли в стаята.

По-нататъшната работа на уреда трябва да се провери след свързване към вода, като се тества машината в различни режими. Колкото по-рано бъде открита сериозна повреда, толкова повече са шансовете, че ще трябва да вземете пари за стоките или да ги замените за подобна.

Ако внимателно инспектирате пералнята, според нашите препоръки, тогава рискът от закупуване на стоки с ниско качество е намален. За подробности относно проверката на използвана пералня при покупка, прочетете статията Как да изберем използвана пералня, Приятна покупка!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини