Всичко за пералните машини

Как да проверите заключването на пералня

как да проверя ublUBL пералня - това не е най-трудното устройство, използвано в нея, но поради това, вашият "домашен помощник" може да стане мъртъв. UBL - това не е нищо повече от брава на люка на пералнята, която е предназначена да блокира люка по време на цикъла на измиване, изплакване и въртене. Заключването работи в автоматичен режим и ако се счупи, блокира люка или изобщо не иска да го затвори. В статията ще ви кажем как да проверите заключването на пералнята по различни начини, за да разберете UBL счупи или нещо друго.

Заключващи дизайни

Преди да решите как да проверите UBL на автоматична пералня, трябва поне грубо да си представите как е подредена такава ключалка и какви брави обикновено се използват за блокиране на люка на „домашния помощник“ по време на пране. През последните 30 години в автоматичните перални машини, произведени от различни производители, са използвани само два вида брави за заключване на люка: с биметален елемент и електромагнитни.

Електромагнитните брави се оказаха ненадеждни и неефективни, тъй като те могат надеждно да задържат люка само когато има електричество. Следователно UBL на базата на биметална плоча е инсталирана на съвременните перални машини. Защо такъв UBL е по-популярен и как работи?

Всичко е доста просто. Принципът на работа на пералната машина UBL с биметална плоча се основава на взаимодействието на три основни части:

 • термодвойка;
 • биметална плоча;
 • заключване.

принцип на работа

Когато управляващият модул на пералнята даде командата UBL да заключи люка, към термодвойката се прилага напрежение, което се загрява за секунди, като на свой ред се нагрява биметалната плоча. Тънка и дълга плоча от нагряване се разширява, става още по-дълга, докато тя започва да оказва натиск върху резето, което веднага работи и затваря ключалката, като надеждно блокира люка. Докато се прилага напрежение, плочата ще бъде гореща и вратата на люка ще остане заключена.

Ако контактът на термодвойката UBL се счупи, тогава тази термодвойка ще спре да се нагрява, плочата ще остане студена и бравата няма да работи - люкът ще остане отворен.

Ако UBL работи правилно, тогава, когато захранването е изключено, термодвойката ще спре да се нагрява, плочата ще се охлади, ще намали размера си и ще издърпа ключалката, за да отключи люка. Ако UBL е повреден или съответният триак на контролния модул е ​​неизправен, захранването ще се подава към ключалката непрекъснато и ще остане затворено, докато не обезвредите пералнята. Ето как работи това устройство, сега нека поговорим за проверката му.

Проверка с тестер

Работата на ключалката може да бъде повече или по-малко надеждно проверена от тестер. Най-добре е да използвате работещ електронен мултицет с голям диапазон. Преди да проверите устройството за блокиране на люка на автоматичната пералня с мултицет, ще трябва да го извадите. Няма да говорим отново за това как да премахнете заключване на люкаако имате нужда от тази информация, прочетете съответната публикация на нашия уебсайт.брави за перални машини

След като премахнете ключалката на люка, трябва да видите неговата схема. Факт е, че доста компании произвеждат UBL с биметална плоча и всяка от тях има свои контакти и трябва предварително да знаем кой контакт е отговорен за това, с други думи, къде е фазата, къде е неутралният и къде е общият. Можете да намерите такава схема в Интернет. Без верига няма да можем да извършим проверка на качеството на бравата с мултицет.

Веднага след като разберем за целта на всеки от контактите на определена ключалка на пералнята, трябва само да извършим проверка.

 • Превключваме превключвателя на устройството в режим на тест за съпротива.
 • Инсталираме една сонда на неутралния контакт на ключалката, а другата на фазовия контакт.
 • Ако устройството показва трицифрено число, всичко е наред.
 • Инсталираме сонди на два контакта на ключалката: неутрален и общ.
 • Ако уредът показва нула или единица, заключването на пералната машина е дефектно.

Ако електротехникът на ключалката работи, но тя все още не работи, изобщо не е необходимо неизправността да лежи на друго място, защото също трябва да проверите механиката на устройството, изведнъж да има фабричен дефект.

Диагностика по външни признаци

В някои случаи може да се установи с ниска степен на сигурност, че UBL на пералнята не работи, без дори да разглобява оборудването. Можете да диагностицирате неизправност от поведението на самата пералня, ако, разбира се, сте добре запознати с нейното устройство и знаете принципа на работа на всички модули. Как пералната машина може да се държи в случаите, когато UBL е неизправен?

 1. UBL механиката очевидно е дефектна, ако ако люкът на пералната машина остава заключен дори след няколко часа след затъмняването на „домашния помощник“.
 2. Ако стартирате програмата за пране и на дисплея на машината се появи код за грешка, което показва неизправност на UBL.
 3. Опитвате се да стартирате измиването и UBL не иска да заключи люка. В този случай има две възможности: или е заключване, или контролен модул. Замяната на UBL с нова или проверката на старата с мултицет, съгласно схемата, описана по-горе, ще помогне да се установи истината.

Все още има начини да проверите ключалката, но те изискват достъп до оборудване, което не можете да получите у дома, което означава, че не си струва да обсъждате.

Обобщавайки, отбелязваме, че проверката на ключалката на пералнята, която е отговорна за блокирането на люка, не е толкова проста, колкото може да изглежда на пръв поглед, но с минимални умения за мултицет и подходяща UBL схема е напълно възможно да се справите със задачата. Успех!

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Алекс Алексей:

  Добър ден, искам да кажа „много ви благодаря“. Вашата статия ми помогна да реша проблема с пералнята Atlant и спестих 2000 рубли, които капитанът поиска за ремонт!

 2. Граватар Виктор победител:

  Благодаря ви! Машината е стара в общежитието. Позволено ни беше да го използваме, но тя се разпадна като зло. Всички ремонтирани. Поставете термо елемент. Затворих най-външния централен проводник и ок.

 3. Граватар Андрей Андрю:

  Свързан мултицет. В първия случай не трицифрено число, а четирицифрено число. Във втория случай в статията не се казва какво трябва да бъде (казва 1 или 0 означава, че не работи). Къде е спецификата?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини