Всичко за пералните машини

Проверка на тахометъра на пералнята

Проверка на тахометъра на пералнятаДатчикът на Хола е отговорен за непрекъснатата комуникация между двигателя и системата за управление. Тази миниатюрна част с окабеляване контролира набиращата скорост, ускорява или забавя барабана. И веднага щом машината внезапно се забави, не спира или в края на цикъла „издава“ напълно мокри неща - това означава, че е време да проверите тахометъра на пералнята. Остава само да намерим частта и да я тестваме за изпълнение според всички правила.

Признаци за повреда на сензора

По-често необходимостта от проверка на сензора на Хол възниква поради неизправности в работата на пералнята. Като един от най-важните елементи на системата, дефектен тахогенератор веднага сигнализира за проблеми с контрола на скоростта. Така че можете да подозирате проблем със завъртането на барабана чрез следните отличителни характеристики:

  • машината драстично променя режима на скорост, след това се ускорява, след което се забавя, независимо от етапа на цикъла;
  • получената скорост е няколко пъти по-висока от маркировката, зададена от потребителя или системата (често дори надвишава максимално допустимата стойност);
  • барабанът не се върти до нужната скорост или изобщо не се върти;
  • нещата не са извадени или измити.

Необходимо е да изключим временна повреда в системата или случайно изключване на цикъла на въртене, за което изключваме шайбата и след 20 минути стартираме стандартния цикъл.

Това са само началните етапи на машината с неуспешен тахогенератор. След това шайбата отказва да започне цикъла и показва съответната грешка. В най-лошия случай моторът ще изгори. Не можете да забавите решението на проблема, затова при първото подозрение за дефектен сензор на Хол започваме теста.

Къде да търся част?

Преди да пристъпите директно към теста на сензора, трябва да го намерите. Това не е трудно да се направи това, защото при всички модели и марки шайби, той е разположен на едно и също място - на въртящ се вал на двигателя. За да стигнете до последното, ще трябва частично да разглобите машината: отстранете задния панел на корпуса на машината и свалете задвижващия ремък.

премахнете задната стена на корпуса на шайбата

Преди всяка манипулация, изключете захранването на машината и изключете крана за вода.

Следва завой на двигателя. Търсим малък железен пръстен на вала - това е тахогенераторът. Не можете веднага да го откачите, трябва да премахнете целия мотор. Тук е важно електрическото инсталиране: ако го няма, е по-добре да поверите сервизната работа на квалифициран специалист. Не си струва да експериментирате с "пълнежа" на пералнята - вероятно ще влошите ситуацията и ще доведете устройството до точката на връщане или скъп ремонт.

изключваме двигателя на пералнята и я изваждаме

Проверете сензора

Ако решите да премахнете двигателя и да проверите сами сензора на Хол, тогава действаме ясно според инструкциите. Но първо маркирайте окабеляването, докарано до електрическия мотор, или снимайте всичко на камерата. Това ще помогне да се избегнат грешки при повторно свързване на двигателя. На следващо място, ние действаме възможно най-методично.

  1. Развиваме болтовете, придържащи двигателя.
  2. Разхлабваме двигателя отстрани, след което рязко се дърпаме.

Бъдете подготвени за факта, че моторът е много тежък.

  1. Ние проверяваме сензора и проводниците за целостта и надеждността на закрепването. Вероятно е, че поради резки скокове в скоростта, контактите се отдалечават или ключалките се разхлабват. Тогава остава само да възстановим предишния баланс, затягайки терминалите по-силно.

Когато няма зрително увреждане или ненормалност, е необходимо тестване. Извършва се по два начина. В първия случай създаваме мултицет за измерване на ома, отслабваме окабеляването, прилагаме сонди към контактите и оценяваме резултата. Стойност между 60-70 ома показва работоспособността на сензора.

Друг вариант е да се измери силата на тока, произведен от тахогенератора. Поставяме тестера в режим на напрежение, свързваме сондите към контактите и със свободната ръка ускоряваме електродвигателя. Тук е важно да се появи цифра от около 0,2 волта, което ще докаже работното състояние на устройството.

На практика тахогенераторът се отказва изключително рядко и по-често се случват прекъсвания с въртенето на барабана поради окабеляване и триаци на контролното табло. Можете сами да оцените целостта на проводниците, като погледнете видими кабели за признаци на изгаряне, прищипване или преместване на контакти. Силно е обезкуражен да коригира независимо ситуацията с контролния модул - по-евтино и по-надеждно е незабавно да се свържете със сервизен център.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини