Всичко за пералните машини

Проверка на пералнята при покупка

Проверка на пералнята при покупкаПълната проверка на пералнята включва свързване на оборудването към домакинските комунални услуги, директно диагностициране на процеса на набиране и източване на вода, завъртане на барабана, работоспособността на контролния панел и др. Но такива манипулации с устройството не могат да се извършват в магазина и дори след организиране на доставката, устройството няма да бъде конфигурирано да работи просто, куриерът няма да чака вашия подпис в акта за приемане около час. Но това не означава, че трябва да подписвате сляпо, без дори да се опитвате да направите елементарна проверка на шайбата.

Проверете за нова пералня при покупка и доставка. Основният начин ще бъде визуална диагноза. Купувачът, получил оборудването на мястото на доставката на магазина или при доставка, трябва да инспектира устройството от всички страни, да докосне бутоните, кейса и др. Органолептичният метод веднага ще идентифицира недостатъци, които сервизният център може впоследствие да изиска от гаранция.

Визуална проверка и хардуер за доставка

От голямо значение е външният вид на машината, наличието на тялото на чипове, вдлъбнатини, драскотини. Ако има такива дефекти и в големи количества е по-добре да не купувате оборудване. След проверка и не откриване на видими недостатъци е необходимо да се пристъпи към проверка на транспортните болтове.

Трябва да се монтират транспортни болтове, при липса на крепежни елементи и в никакъв случай не приемайте стоките.

Не слушайте обясненията на специалисти, които уверяват, че болтовете са отстранени като част от безплатна промоция, за да се улесни инсталирането на машината за купувача. Това е откровена лъжа. Транспортните крепежни елементи трябва да са на мястото си, тъй като те само предотвратяват повреда на резервоара и барабана при движение на шайбата.Проверете дали транспортните болтове са завинтени точно в 1 точка

Броят на крепежните елементи, които трябва да присъстват, може да бъде намерен в инструкциите за всяка пералня. Ръководството за потребителя ще изброява стандартния брой болтове, тяхното местоположение и как да премахнете елементите след доставката до купувача.

Винтовете, осигуряващи безопасността на оборудването по време на транспортиране, трябва да бъдат напълно и равномерно затегнати, но не и наклонени. Следователно, ако сте видели, че болтът е отклонен от центъра, следователно машината е била подложена на силен удар, в резултат на което резервоарът се е преместил отстрани. Разбира се, най-вероятно, изместването на резервоара няма да повлияе на работоспособността на шайбата, но закупуването на ново оборудване не струва риска. Ако резервоарът е пластмасов, от удара може да се образуват пукнатини по повърхността, което ще доведе до аварийни течове по време на работа на машината.

Затова е много важно да се обърне внимание на транспортните болтове по време на доставката. Погледнете всеки закопчал; около тях не трябва да има следи или драскотини. Ако има маркировки, болтовете вероятно са отстранени. По-добре е да откажете такъв случай на шайба, защото, може би, колата е била ремонтирана.

Обърнете внимание на краката

Проверете дали краката не са деформирани.Всеки модел на перална машина е оборудван с четири крака с фиксатори. Огледайте всеки от тях. Краката трябва да са плоски, без дефекти. В ъгъла на кутията, близо до основата, също не трябва да има вдлъбнатини или чипове.

Недостатъци от този вид възникват, когато оборудването удари пода, което може да се случи при товарене или разтоварване на машината. Деформираните крака на машината няма да позволят на устройството да се подравнява равномерно, което ще доведе до нарушаване на качеството на измиване, поява на дисбаланс в барабана, прекомерен шум, излъчван от устройството, счупване на противотежести и др..

Проверете разпределителя

проверете съда за прах, като го издърпатеПриемникът за прах има във всяка машина. Необходимо е да изсипете почистващ препарат, балсам, препарат за изплакване и други продукти в дозатора. Тавата е сменяема, това осигурява лесно почистване на артикула.В някои модели е необходимо да натиснете бутона, за да го извадите, в други - издърпайте съда за прах със себе си.

Проверете тавата за повреда. Също така, не забравяйте да погледнете в дупката, от която е извадена тавата, да надушите какво мирише от там. Обикновено отвътре трябва да се чуе леко осезаем мирис на пластмаса или влажност. Когато дупката ясно мирише на почистващ препарат, е много вероятно машината да е била използвана и следователно е по-добре да откажете такава придобивка, разбира се, в тази ситуация, ако очевидно не направите покупката на ръка.

Ние изучаваме маркуч за източване и вход

огледайте входящия маркучТрябва също така да проверите маркучите за свързване към комуникациите. Необходимо е специално внимание на отводнителната тръба, монтирана на задната стена на пералнята и свързана с помпата за изпомпване на отработената течност от резервоара. Маркучът за източване на вода е направен от тънък полимер, така че е лесно податлив на повреди. Опитайте се да не пропуснете нито един дефект на гофрираната повърхност на тръбата за източване.

Входящият маркуч не е свързан предварително от производителя, но се доставя в комплект с оборудването - или в отделен пакет, или в барабана за пране. Можете да прегледате предмета на ярка светлина, като заведете маркуча към източник на светлина или прозорец. Трябва да търсите всякакви повреди, дори и най-малките пукнатини и счупвания. Входящата тръба по време на работа ще бъде под постоянно налягане, така че пропуснат дефект може да доведе до скъсване на маркуча и изпускане на вода в помещението.

Да погледнем в люка

Важен елемент на всяка пералня е барабан. Именно в кухината му зареденото пране се измива. На повърхността на барабана ще видите голям брой отвори, служещи за осигуряване на циркулацията на течността вътре. Тези кухини се получават след натискане. Външните граници на дупките са разкъсани и много остри. В някои случаи при натискане може да се случи острият ръб да не е скрит вътре, а да стърчи навън и да бъде в пряк контакт с дрехите, които се перат. В резултат на такъв "контакт" нещата несъмнено ще станат безполезни. Важно е да се обърне внимание на липсата на такъв производствен дефект при доставката.

Също така, „изгаряния“ от метал могат да бъдат разположени в зоната на заваряване отпред и отзад на резервоара. Това със сигурност ще се отрази на качеството на почистеното пране. Проверката на барабана е много проста - вземете найлонови чорапогащи и ги прекарайте върху цялата повърхност. Деликатен улов на плат върху всякакъв „връх“. Ако няма представа, това означава, че щетите на изтритите неща няма да бъдат направени.

Проверка на модула, мотора и помпата

Частично тестваното използвано оборудване, както и новите автомобили, може да се извърши без свързване на устройства към водоснабдителните и канализационните системи. Следователно, елементарна диагностика ще бъде налична както на търговския етаж, така и при доставка на шайбата по куриер.

Ако пералнята е била доставена в апартамента на купувача през зимата, тогава е забранено незабавно да включите уреда в мрежата;

Всеки модел пералня в памет има стандартна програма за въртене. Тази опция не изисква свързване на шайбата към домакинските комунални услуги, а само свързване на захранващия кабел към електрическата мрежа. Ако стартирате режима, изпускателната помпа ще започне да работи, като в същото време барабанът ще се върти с зададената скорост. Като включите завъртането, потребителят ще се убеди, че:

  • помпата работи правилно;
  • работи контролния панел;
  • машината не вибрира и не „отскача“ при високи скорости;
  • барабанът е добре балансиран.

Този тип диагноза може да не се хареса на ръководителите на магазини или на доставчика. Купувачът обаче има пълно право да стартира оборудването преди да подпише акта за получаване на стоките или прехвърляне на пари в касата. Затова не се страхувайте да стартирате програмата Spin.

Проверете използваното оборудване за правилната работа на двигателя, а изпускателната помпа трябва да бъде задължителна.Тъй като обикновено в този случай след превода на пари продавачът не носи никаква отговорност към купувача. Ако се закупи ново оборудване, такива повреди се покриват от гаранцията. Въпреки това диагностиката на оборудването „от магазина“ по този начин все още няма да бъде излишна.

Когато купувате от ръка, е по-добре да отидете до продавача и да огледате колата на място, защото често оборудването все още не е изключено от водоснабдяването и канализацията. В този случай е възможно да се проверят всички функции на пералнята: всмукване на вода в резервоара, работоспособността на контролния панел, бързо източване на отработената течност, работа с високи скорости по време на цикъла на въртене и т.н.

Когато купувате автомобил в магазин за домакински уреди, не отлагайте работата на уреда. Препоръчително е да започнете да използвате машината възможно най-скоро. Освен това се препоръчва тестът да се тества колкото е възможно повече, за да се „изгони“ измиването в почти всички предписани режими. Такива мерки ще помогнат за бързото идентифициране на фабричните дефекти и навременното прехвърляне на пералнята в сервизен център.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини