Всичко за пералните машини

Изтичаща съдомиялна машина

течаща вода от съдомиялната машинаПовредите в съдомиялната машина са неприятна ситуация, която може да доведе до скъпи ремонти. Какво да направите, ако пред машината откриете локва вода и защитата срещу течове отсъства или не работи? Най-важното е да не се паникьосвате, защото всеки проблем трябва да се решава поетапно, в повечето случаи, ако имате време, можете да премахнете причината за срива със собствените си ръце, ние ще се опитаме да ви помогнем в това.

Преценете ситуацията

Модерна съдомиялна машина със система за самодиагностика, която показва неизправност под формата на код на дисплея. Ако машината има Aqua-stop защита от течове, като например в съдомиялни машини на Bosch, тя ще се появи при задействане код за грешка E15.

Но може да се окаже, че няма грешка и водата от колата по някакъв начин изтече. Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите съдомиялната машина от контакта, в случай че не бихте били „ударени“ от електрически ток. След това внимателно огледайте вратата на съдомиялната машина, прекарайте пръст, за да видите дали има капки вода. Ако вратата е мокра, през уплътняващата дъвка преминава вода.

Не забравяйте да проверите дали вашето оборудване е инсталирано според нивото, защото ако машината е наклонена, тогава водата ще изтече от тигана, когато достигне определено ниво. Също така отворете и вижте колко вода има в тигана, ако е повече от праговата стойност, тогава проблемът е в дефектния сензор за вода.

Важно! Една от причините за появата на вода в тигана на машината може да е прекомерното количество прах. За да отстраните проблема, изпълнете тестов цикъл с анти-мащаб за съдомиялни машини.

течаща вода от съдомиялната машинаВодата може да влезе в пода пред съдомиялната машина, ако отворите вратата веднага след края на цикъла на миене. И всичко това, защото на вратата, която тече към пода, се събира конденз, така че не бързайте да разтоварите чисти съдове, трябва да изчакате малко, докато се охлади, а температурата вътре в машината и отвън е приблизително равна. И ако отворите вратата веднага, тогава просто я избършете със суха кърпа.

Ако машината е в басейн с вода, тогава е очевидно, че тя тече отдолу или през вентилационните отвори. В този случай причините могат да бъдат:

 • в дефектен маркуч;
 • при слаби тръбни връзки.

За ваша информация! Дефектните маркучи в съдомиялните машини Electrolux могат да се появят само след няколко години работа, това се случва доста рядко.

Най-малко причината за изтичане може да бъде:

 • разбивка на резервоара;
 • намаляване на налягането на палета;
 • неизправност на спринклера.

Елиминираме изтичането на вода от вратата

И така, изтичането на вода изпод вратата на съдомиялната машина е най-често срещаното и лесно се елиминира. За да направите това, трябва да отворите вратата и да откъснете старата уплътняваща гума по периметъра на машината, дори дете може да се справи с нея.

Сега ние вземаме нова гума, подходяща за конкретен модел на съдомиялната машина, тоест за Electrolux машините това е едно уплътнение, а за AEG може да ви е необходим съвсем различен. Ръцете поставете гумената лента на мястото, от което сте извадили старата, като внимателно се движите по периметъра на машината.

Забележка! Ако уплътнението е било дълго, тогава той трябва да бъде отрязан с ножица.

Освен уплътнението около периметъра на самата машина, в долната част на вратата има и уплътнение. Описваме нейната подмяна като използваме съдомиялната машина Electrolux.

 1. Отворете вратата и развийте болтовете по периметъра.
 2. Затворете вратата и махнете предния панел.
  подмяна на уплътнителна гума
 3. След това отворете вратата, извадете долната кошница за съдове, за да не се препречвате и внимателно издърпайте уплътнителната дъвка с пинсети.
  подмяна на уплътнителна гума
 4. След това вземете ново уплътнение и го поставете така, че краят строго да съвпада с ръба на резервоара. Когато пъхнете уплътнението до вратата докрай, уверете се, че той седи добре в жлеба и след това завийте панела върху вратата.

Проверете маркучите и фитингите

Една от вероятните причини за изтичане на вода в тавата на съдомиялната машина може да бъде запушена канализация и дренажна система. Ето защо е необходимо редовно да се проверяват и вода изтича от съдомиялната машиначисти филтри и маркучи от остатъци от храна. Не е трудно да измиете филтъра, той е разположен на дъното на резервоара. Извадете фината мрежа, развийте чашата и изплакнете всичко под течаща вода. Инструкциите за всяка машина, било то Bosch, Electrolux или друга, инструкциите описват подробно процедурата за почистване на машината от запушвания.

За да проверите херметичността на маркуча и връзката на дюзите, е необходимо да погледнете вътре. За да направите това, обърнете съдомиялната машина с главата надолу, отстранете тигана, той обикновено е прикрепен към болтовете отпред и ключалки отстрани.

Под палета веднага ще видите „вътрешностите“, проверете колко плътно маркучите са свързани към устройствата и, ако е необходимо, заменете съединителните скоби или самите тръби.

Как да сменим вентила, сензора за вода и спринклера

Докато проверявате дюзите, проверете клапата за пълнене, ако има следи от ръжда върху него, тогава това е първият знак, който го замествате. Ако сте успели да отворите съдомиялната машина и да намерите клапан за пълнене, тогава подмяната й няма да бъде трудна. Изключете сензорите, дюзите от него и сменете стария клапан с нов, подходящ за вашия модел машина.подмяна на пръскачка

Това е доста рядко, но се случва, че водната струя, когато машината се подава в резервоара по време на продължителна работа, ексфолира пластмасова пръскачка. В резултат на това в тенджерата тече вода, след което защитата се задейства. Спринклерът е резервна част, която е лесна за закупуване в магазин или поръчана онлайн. За да го замените в машина Electrolux, трябва да извадите долната кошница за съдове. В долната част има спринцовка за острие, която се държи чрез ключалки, издърпайте я с отвертка и поставете нова на нейно място.

Що се отнася до сензора за ниво на водата, той е разположен върху самия палет, на същото място като защитата срещу течове Aqua Stop. В случай на изтичане на вода, клапанът или се проваля или „залепва“, сигналът за нивото на водата не достига до контролера, така че помпата не се стартира и защитата на Aqua-stop се активира. Ако има много вода, тогава тя тече от палета на пода. Проблемът се решава чрез подмяна на сензора.

Какво да направите, ако резервоарът се спука?

Много рядко се появява теч, когато в съдомиялната машина се спука резервоар. Това може да се случи, ако машината е служила много дълго време или е имало дефект в производството. В този случай е най-добре да се обърнете към специалист, който ще оцени сложността на работата. Обикновено в такива случаи ремонтът води до закупуване на нова съдомиялна машина, тъй като ремонтът може да бъде скъп.

По този начин изтичането на вода от съдомиялната машина е проблем, който в повечето случаи можете да го поправите сами. Основното е да подходите към въпроса с мъдрост и търпение. Поправете се и при нас!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини