Всичко за пералните машини

Предотвратяване на пералня

машинна профилактикаПревенция на пералнята, много от тях произнасят тази фраза, но не всички напълно разбират какво означава това. Превантивните мерки в този случай са насочени към удължаване живота на пералнята без повреди и се състоят от три области: ежедневна профилактика, периодично физическо и химическо почистване и рутинен преглед. Ще поговорим за това в рамките на тази публикация.

Възможни ли са щети?

Никой не е безопасен от естественото износване на частите и фабричните дефекти. Нито една, дори и най-скъпата и надеждна пералня не може да гарантира гарантирана работа в продължение на много години, твърде много фактори влияят върху това:

 • качество на водата;
 • състояние на захранване;
 • функции на работа;
 • монтаж;
 • качество на частите;
 • различни злополуки (забравил да извади дреболия от джоба си и т.н.).

Ако обаче спазвате основните правила за работа с пералнята и освен това предприемете превантивни мерки навреме, вероятно вашата машина ще работи много по-дълго от гаранционния срок. Вярно, ще трябва да обърнете малко повече внимание на пералнята от обикновено, но си заслужава.

В идеалния случай, приблизително на всеки три години, майсторите съветват частично да разглобявате пералнята и да я инспектирате за неизправности. Не е нужно да го правите сами, можете да се обадите на специалист, който ще провери дюзите, двигателя, помпата и други важни детайли, особено за износването. Навременната подменена тръба ще спаси вас и вашите съседи от наводнението и ще спести много пари.

Преди, по време и след измиване

Трябва да се вземат превантивни мерки, насочени към защита на пералнята от повреда, преди и след всяко измиване. Почти всички знаят за тези мерки, но решихме да напомним още веднъж. За измиване най-често хората използват много твърда вода от водоснабдяването. Минералите, съдържащи се в тази вода, се утаяват върху барабана, стените на тръбите, маркучите, попадат в помпата и в резултат на това разбиват машината.

За ваша информация! Често майсторите намират килограми от така наречения воден камък в счупени стари коли. Ако не направите нищо в колата си, ще бъде същото и ще се провали преждевременно.

машинна профилактикаЗа да избегнете такива последствия, е необходимо да омекотите водата преди измиване, добавяйки специални продукти към приемника за прах. Един такъв агент е много добре известният прах Калгон. Прочетете повече за използването му в публикацията. Как да използвате Calgon? Омекотяването на водата е необходима мярка за ежедневно предотвратяване на повреди, но не и единствена.

 1. Преди да съхранявате нещата в пералнята, внимателно проверете джобовете им. Една дреболия, клавиши, клечки за зъби, всякакви други остри предмети, заседнали в колата, могат да доведат до счупване.
 2. Когато поставяте нещата в барабан, наблюдавайте тяхното количество и разпространение. Неравномерно разпределените неща в барабана, както и неговото претоварване, могат да причинят щети.
 3. Не се увличайте на 950C, колкото по-често използвате режима на "кипене", толкова по-малко ще издържи пералната машина.
 4. Всички потенциално опасни неща, които имат железни ключалки, катарами, големи копчета, трябва да се перат в специална торбичка. Във всички случаи обувките се перат в торби.
 5. По време на миене не оставяйте пералнята без надзор дълго време, първо, в случай на теч или нещо подобно, можете да предприемете спешни мерки и второ, ако машината започне да показва признаци на счупване, ще чуете или видите това. Това не означава, че трябва да стоите близо до нея, докато миете, достатъчно е да сте вкъщи и поне веднъж да се приближите до нея, докато тя изпълнява програмата.маншет на пералнята
 6. След измиване е необходимо да отворите широко отворения люк на машината и не забравяйте да извадите и избършете контейнера за прах.
 7. След всяко измиване също ще ви трябва почистване на филтри за перални машини, в допълнение, чрез този филтър или през аварийния маркуч за източване, останалата отпадъчна вода трябва да бъде отстранена от машината.
 8. След измиване избършете гумата на маншета на люка със суха кърпа. Водата не може да се застоява в жлебовете на маншета; това може да доведе до счупване на гумата и маншетът трябва да се смени.

Важно! По време на миене, опитайте се да не изключвате пералнята от захранването. Рязкото затъмнение може да повреди контролния модул.

Химическо и механично почистване

механично почистванеАко добавите омекотител за вода преди всяко измиване, това не означава, че машината не се нуждае от почистване понякога. В съответствие с препоръките на майсторите, пълното механично почистване на машината със собствените си ръце трябва да се извършва приблизително на всеки 2-3 години, добре, а машината трябва да бъде химическо чистене веднъж на 6 месеца.

Същността на химическото почистване на пералня е следната. Кюветата за прах на пералната машина добавяме специално почистващо средство, днес на пазара има много много от тези продукти. Стартирайте машината за дълъг цикъл на пране при висока температура без пране и изчакайте, докато продуктът почисти вътрешността на машината от всякакви замърсявания.

Химическото почистване не изисква никакъв труд, а само време. Но механичното почистване е много по-отнемащ време процес. Следните стъпки трябва да бъдат изпълнени.

 • Отстранете горния капак на пералнята, тавата за капкомери (ако има такава) и задната стена.
 • Извадете и почистете тръбата за източване на машината със собствените си ръце.
 • Извадете и почистете помпата.
 • Извадете и промийте дюзата от контейнера за прах към резервоара.
 • Извадете и промийте дюзата от вентила за пълнене към съда за прах.
 • Извадете и изплакнете филтъра за прах.
 • Извадете и изплакнете маркуча за вход и изход.

Така че, като направите горните превантивни мерки със собствените си ръце, почти сигурно ще удължите живота на пералнята. Основното нещо е да не прекалявате, когато изключвате частите на шайбата, не забравяйте да ги поставите на място и да ги затегнете здраво. Успех

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Александър Александър:

  Правя това на всеки шест месеца с лимонена киселина при максимална температура.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини