Всичко за пералните машини

Ние сами удължаваме живота на пералнята!

Живот на пералните машиниПовечето от нас, купувайки домакински уреди, се надяваме, че ще работи правилно дълго време. Някой има късмет и няма проблеми, но за някой устройството се разпада още в първите години на употреба. Често хората питат: „Какъв е животът на пералнята?“

Производител и продавач дават гаранция за повече от три години в редки случаи, а експертите са съгласни, че първите повреди се появяват след около пет години служба. Невъзможно е точно да се определи периода, защото има много фактори, които определят трайността на единицата.

Какво влияе на живота на пералнята?

Мислите ли, че това е само марката на производителя? Независимо от случая, надеждността и времето на работа зависят от:

 1. Наличието на брак. За съжаление дори продукти от скъпи популярни марки не са имунизирани от това. Разбира се, може да успеете да върнете и промените такъв продукт, но за да спестите време и усилия, разгледайте по-подробно състоянието на оборудването при покупка. Бракът може да повлияе на директната работа на оборудването както в самото начало на услугата (за първи път на използване), така и след това;
 2. Естествено износване. Този фактор се проявява след пет години, ако машината често работи;
 3. Неточно използване. Ако изключите машината по време на миене, докато се опитвате да отворите вратата или рязко изключите захранването, това може да доведе до непредвидими отрицателни последици;
 4. Форс-мажорни обстоятелства като пренапрежения на тока или случайни механични повреди. За съжаление, това е невъзможно да се контролира.

Какво да направите, за да удължите пералнята? Всъщност Как да поправим пералняНа първо място, трябва да прочетете инструкциите, приложени към комплекта. Много хора смятат, че самите те са добре запознати с мениджмънта, но в една малка книга има големи тайни как правилно да се грижим за технологиите, което трябва да се избягва при използване.

Как да коригираме повредите или да ги избегнем?

Разбира се, рядък собственик на пералня се занимава самостоятелно с ремонт, като предпочита да повери този въпрос на капитана. Но все пак трябва да знаете какви щети и вреди могат да бъдат причинени, за да се предотврати появата им по-късно.

чупене Възможни причини и решения
Носете части По правило функционалните елементи на пералнята се износват и това се случва под въздействието на силни вибрации. За да се намали тяхното ниво, е необходимо машината да се постави на плосък твърд под, така че да няма пролуки между краката и контактната повърхност. Също така, не пълнете барабана с дрехи твърде плътно и не слагайте едно тежко нещо с белите дробове - това измества центъра на тежестта и води до вибрация.
задръстване Най-честата причина за това е попадането на малки предмети (копчета, ципове, закопчалки, монети, щифтове и др.) В барабана или филтъра на помпата. Избягването на проблема е лесно, просто трябва внимателно да проверите дрехите и джобовете си, закопчайте копчета и ключалки преди измиване. Ако сте диагностицирали барабан и помпа за наличие на чужди предмети, премахвали ги и странни шумове не спирали по време на работа, тогава трябва да се обадите на капитана.
Елемент за изгаряне Въпреки че експертите не изключват възможността за износване, основният фактор е прегряването на елемента поради образуването на котлен камък. Според статистиката нагревателят изгаря за около 8 години експлоатация на пералнята. Единственото решение в тази ситуация е ремонт и подмяна на елемента, което между другото не е толкова скъпо.
Компютърни сривове Неизправността на компютъра обикновено е причинена от внезапни скокове на електроенергия или спад в устройството. Малцина са безопасни от това. Ако някои бутони спрат да работят или екранът се изпразва по неизвестни причини, обадете се на съветника, докато системата се разпадне напълно.

Предотвратяване на повреди и повреди

Разбира се, проблемът не възниква, ако не бъде провокиран. За да поддържате пералнята надеждна, следвайте няколко прости правила.

 1. Оставете уреда отворен, така че след измиване да изсъхне отвътре. Това ще предотврати образуването на котлен камък и мухъл;
 2. От време на време мийте тавата за прах за пране и други продукти, както и вдлъбнатината за нея. Възможно е да има задръствания, които пречат на оградата;
 3. Проверявайте редовно маркуча и изпускателната система за повреди и пукнатини. Също така трябва да ги сменяте веднъж на няколко години, тъй като варовикът също се натрупва вътре, което причинява появата на неприятна миризма, а понякога дори и замърсяване на дрехите;
 4. Почистете филтъра на изпускателната помпа. Лошата миризма често идва оттам;
 5. Използвайте декалцификатор веднъж или два пъти годишно или омекотител, за да омекотите твърдата вода с всяко измиване;
 6. Изберете умерен температурен режим, ако качеството на измиване ви утрои. Не е необходимо да губите енергия, топла вода и отново да провокирате образуването на котлен камък;
 7. Почистете с белина и прах. Те могат да се изсипят в барабана и да пуснат празна машина. Това помага да се премахнат бактериите както от тялото, така и от маркуча.

Как да предотвратя образуването на мащаби?

На първо място, определете колко нагревателен елемент подлежи на натрупване на мащаб. Ако миете в твърда вода почти всеки ден и дори при температура от 60 градуса, тогава вашето устройство трябва да бъде защитено като ябълката на окото.

Не сте сигурни коя вода имате? Всичко е просто. Ако сапунът се отмие бързо от кожата и косата, тогава водата е твърда, защото съдържащите се в нея йони на калций и магнезий покриват и блокират молекулите на сапуна и не му позволяват да се разпенва. Ако ситуацията е обратната и дълго време не можете да измиете шампоана докрай или да изплакнете дрехите си, тогава имате мека и чиста вода, което означава, че има по-малко причини да се притеснявате. Искате точни номера? Свържете се с организацията, която снабдява дома ви с вода.

Изборът на температура на водата зависи от типа дрехи. Помислете колко често трябва да се миете на 60 или 90 градуса? Всъщност не толкова често, освен това леко бельо. По принцип нещата се влошават от честите измивания в много гореща вода. Така че, ако сте доволни от качеството на измиване при ниски температури, тогава няма смисъл да губите енергия и топла вода.

Изборът на прах за пране обаче играе важна роля тук. Ако е възможно, отидете на марката по-скъпо и по-добре и това ще спести пари както за топла вода, така и за нови дрехи. Опитайте се да се придържате към максимум 60-70 градуса при измиване и тогава мащабите ще се образуват много по-малко и по-малко.

Прахове за мащаб - мит или не?

Скала върху нагревателния елемент на пералнятаСега все по-често можете да видите реклами за специален прах, който предпазва нагревателния елемент от мащаб. Създателите твърдят, че само чудодейният им продукт ще помогне да се спаси пералнята от неминуема смърт. Така помага ли Калгон и други подобни средства?

Всъщност тяхната ефективност е твърде преувеличена. Първо, такъв прах няма да предпази от разпадане (както вече разбрахме, причините за повреди са различни) и няма да попречи на натрупването на котлен камък, ако вече е започнал да се утаява върху нагревателя. Второ, той не разтваря напълно мащаба, а само предотвратява образуването му, омекотявайки водата.

Оказва се, че ако нагревателят вече е нараснал приличен слой от мащаб за няколко години, тогава е по-добре изобщо да не започнете да използвате такъв прах. Да, и простото почистване на елемента ще струва много по-малко.

Calgon наистина е начин да удължите живота на пералнята за някой, който е готов да раздвои. Всъщност много други висококачествени прахове за пране вече включват омекотител за вода, макар и в по-малко количество.

Има такова нещо като анти-котлен камък, което е създадено специално за цялостното почистване на котлен камък от нагревателя и стените на барабана.Слагат го в поднос, пускат за кратко празна кола при температура 90 градуса. Тази процедура се прави 1-2 пъти годишно, основното е да изберете подходящия тип продукт. Заслужава ли си да харчите пари за отделен продукт за всяко измиване, разбира се, вие решавате.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини