Всичко за пералните машини

Дезинфекция на пералня у дома

машинна дезинфекцияПералната машина изисква постоянна грижа, защото това е един от компонентите на безпроблемната работа на оборудването. Неприятната миризма, плесен, микроорганизми противоречат на хигиенните стандарти и затова е необходимо редовно да почиствате машинните части. За това има различни средства, кое от тях е по-подходящо и как правилно да дезинфекцирате машината, ще разкажем в тази статия.

Почистване на машината от микроби и бактерии

Дезинфекцията е серия от дейности, които допринасят за дезинфекция на предмети от паразити и микроби. Пералната машина има доста благоприятна среда за развитието на такива микроби, особено там, където се натрупва вода: в резервоара, във филтъра, в тавата, под маншета. Ето защо е необходимо да се извърши дезинфекция и редовно почистване на машината.

Дезинфекцията на машината трябва да включва следните мерки:

 • измиване и отстраняване на замърсявания от външната страна на машината;
 • измиване на филтрите;
 • премахване на котлен камък;
 • почистване от мухъл и миризма;
 • микробна дезинфекция.

Почистващи продукти: използвайте правилно

Избършете и измийте машината отвън е най-лесното. За целта вземете парцал с мека купчина и го навлажнете в слаб разтвор на вода и перилен препарат за съдове. След това избършете предната стена, вратата на люка. Вторият път избърсват машината със суха кърпа. Можете да избършете стъклото на люка с препарат за почистване на стъкла, с който сте свикнали.

Сухите прахове и абразивни вещества не могат да се използват за почистване на тялото на машината, нито могат да се използват продукти, съдържащи хлор.

дренажен филтърЗа да избегнете неприятните миризми в машината и дренажът да работи добре, трябва редовно да изплаквате изпускателния филтър. Това трябва да се прави поне веднъж месечно. Той се намира под долния преден панел на машината и е усукан срещу ръцете на часовника. Остатъците от водата могат да излязат от дупката, така че не забравяйте да поставите парцал под машината. Филтърът трябва да се измие с почистващ препарат под течаща вода. За дезинфекция можете да го изплакнете във вода с добавка на Domestos.

Не забравяйте да изплакнете тавата с прах; върху нея могат да се развият бактерии и да се появят мухъл. Тавата трябва да се извади от машината, като натиснете резето и го издърпате към вас. Ако тавата е твърде мръсна, тогава тя трябва да се накисва във вода с добавяне на почистващ препарат за 1-2 часа и след това да се почиства със стара четка за зъби. Ако има жълто варовито покритие, тогава то се почиства добре с пепел или сода. Можете също да дезинфекцирате тавата във вода с Domestos.

За ваша информация! След всяко измиване съдът за прах трябва да се измие и избърше със суха кърпа.

Не забравяйте да почистите отвора за тавата. Прахът също може да се засели там и да се развият гъбички. Измийте цялата мръсотия с гъба и препарат и след това я избършете със суха кърпа.

премахване на котлен камъкЗа да почистите пералнята от неприятни миризми и мухъл, можете да използвате лимонена киселина и сода. Сода почиства барабана и маншета. С помощта на мека гъба леко влажна сода се нанася върху вътрешната повърхност на барабана и маншета. Маншетът трябва да бъде изтласкан. След половин час или час те гъба на барабана и маншета, изплакват всичко добре и го избърсват на сухо. Оцетната киселина ще помогне да се справи с неприятната миризма и повечето микроби, приложението й е описано в статията, как да почистите пералня с оцет.

Въпреки това, след като оцетът може да остане специфична миризма в пералнята, дълго изплакване с климатик ще помогне да се отървете от него.

И друга важна процедура е дезинфекцията на пералнята отвътре. Тази процедура включва не само избавяне от гъбичките, но и инфекциозни бактерии и вируси (грип, хепатит, туберкулозен бацил и други). Възможно е да дезинфекцирате машината от бактерии само със специални средства. Справя се добре с хлорните инфекции и продуктите, базирани на него.

Много домакини се опитаха да хигиенизират пералнята у дома, изсипвайки в нея Domestos, ACE, White и други, като отбелязват, че с машината нищо не се е случило. Не бихме препоръчали обаче такава агресивна химия да се излива в кола. Използвайте хлора само в крайни случаи, когато има реален риск от инфекция или вирус. В други случаи има по-нежни и ефективни начини да се отървете от бактериите.хлорни дезинфектанти

Например, всички избелващи вещества, съдържащи кислород (Vanish, Velvet, Synergetic, Belle) също имат дезинфекционни свойства. Така че обикновеното измиване с добавянето на такъв белина ще дезинфекцира машината отвътре. От специализираните инструменти за почистване на машината от мащаб, бактерии и плесени можете да използвате:

 • Д-р Десет антибактериални;
 • Д-р Бекман;
 • Дезинфектант от корейската компания SANDOKKAEBI.почистващи машини за перални машини

За да дезинфекцирате машината, можете да започнете да миете памучни кърпи, като изсипете 100 ml почистващ препарат Multidez-Teflex в отделението за прах. Този инструмент убива бактериите от туберкулоза, хепатит В, аденовирус, ХИВ, полиомиелит. Той не причинява алергии и е безопасен за хората.дезинфектант на прах

Дезинфекция по време на измиване

Всъщност дезинфекцията на машината у дома се извършва не само с химически средства, но и по време на самото измиване. Някои микроорганизми и бактерии умират при температури на водата, вариращи от 600C. Така че, например, за да се отървете от прахови акари или активни форми на микроби, достатъчно е да стартирате някой от режимите: „Памук 60“ или „Синтетика 60“.

функция пара на пералната машинаПералните машини Virpul имат специален режим "Антибактериален", при който водата се нагрява до 800С и поддържа тази температура в продължение на 15 минути. В моделите автомобили от кампанията Miele има режим "Хигиена-памук", при който температурата на водата е 600Със задържа около 60 минути. В допълнение, за дезинфекция можете да стартирате режим "Кипене", това ще помогне да убиете дизентерийната пръчка.

Можете да се отървете от бактериите, като включите функцията на парата, която присъства в моделите автомобили от LG, Daewoo и Whirlpool. Сребърните йони убиват микроорганизмите; подобна технология за дезинфекция се използва в перални машини от Samsung и Daewoo.

Новост сред домакинските уреди е автоматичната пералня Haier WasH20 V. По време на измиването в такава машина се извършва електролиза, тоест разграждането на водата в йони и катиони. А катионите убиват микробите при обикновена температура и без химия.

По този начин частичната дезинфекция на автоматична пералня може да се извърши дори по време на процеса на измиване. За цялостна дезинфекция на оборудването е необходимо старателно изплакнете всички подвижни части (филтри, колектор за прах, маркуч за източване), а също така да започнете измиването с един от специалните дезинфектанти. Постоянната грижа и навременното почистване ще предпазят машината от мухъл, неприятни миризми и варовикови отлагания.

   

4 коментара на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Полезна информация, благодаря.

 2. Граватар Алекс Алексей:

  Благодаря ти много!

 3. Граватар Алекс Алекс:

  Не можете да използвате лимонена киселина, тя унищожава кръста.

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Точно така! И всички почистващи препарати за машини, които го съдържат. Плюс това, оцетната киселина също е киселина! Освен всичко друго, киселините увреждат гумените и силиконовите уплътнения, правят ги твърди там, където не са необходими. Ето защо, струва си да запомните, че смяната на нагревателя, за който обикновено не е скъпо да почистите машината, е като кръстосан елемент на пералня или дори на цялото устройство.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини