Всичко за пералните машини

Как да определим неизправността на лагера на пералнята

определете неизправността на лагеритеПовредите на лагерния модул в пералнята са един от най-важните проблеми. Като правило е много трудно да смените лагера, тъй като машината ще трябва да бъде разглобена напълно и преди да направите такава трудна работа, трябва да сте 100% сигурни в повреда. Можете предварително да определите неизправността на лагера чрез външни знаци, без да разглобявате машината, и за да сте сигурни, че сте определили правилно, трябва частично да разглобите машината. Как да идентифицирате признаци на повреда в лагера ще бъде описано в статията.

Диагностика без разглобяване на машината

Само професионален майстор може да определи повредата на лагера на пералнята, без да разглобява последната със 100%. И ако лагерът току-що започна да се срива, тогава без разглобяване изобщо няма да е възможно да разберете нищо. Има обаче няколко признака, които могат индиректно да показват дадена разбивка.

  1. Извънреден шум по време на измиване и изплакване. По време на въртенето външните звуци са по-трудни за разграничаване, така че слушайте как работи машината при миене и въртене. За какви звуци говорим? Обикновено това е клат за метал, чукане, трясък и т.н.
  2. Машината не притиска добре прането. Поради унищожаването на лагерите, барабанът не може да набере достатъчна скорост в режим на въртене, което означава, че качеството на това завъртане се намалява.
  3. Може да възникне лек дисбаланс. Когато лагерите са унищожени, балансирането на машината може да бъде частично нарушено, тя ще започне да се люлее повече отстрани. Нарушаването на дисбаланса ще бъде незначително, така че трябва да внимавате.
  4. Обърнете внимание на краищата на маншета, ако те са повредени - това косвено показва проблеми с лагерите.

Продължаваме да диагностицираме пералнята, без да разглобяваме. Изключете машината от електрическата мрежа, отворете широко вратата на люка, поставете ръката си и сложете три пръста върху горния ръб на барабана. Разклатете барабана. Той трябва да се люлее с резервоара върху пружините, но не трябва да има игра между резервоара и барабана.

Ако има игра, лагерите вече са започнали да се сриват.

Сега завъртете барабана с ръце, което е сила. Барабанът трябва да се върти сравнително свободно, като прави леко гърмене. Ако вместо леко шумолене почувствате удряне, или още повече, че чувате клат - с лагери, най-вероятно е катастрофа. Причините за провала на тези части не са много. Това е или банално износване или фабрични дефекти, така че направете изводи.

Ще анализираме, проверим, уверим се

проверка на лагера в CMЧастичното разглобяване на пералнята и идентифицирането на преки доказателства за повреда в лагера ще помогнат да се гарантира, че нашите предварителни констатации са верни. В този случай не е нужно да разглобявате барабана с резервоара; за сега нека се опитаме да се справите с малко кръв. Какво правим?

  1. Изключваме машината от всички комуникации и я дърпаме до средата на стаята.
  2. Отиваме зад и развиваме задната стена на кутията.
  3. Обръщаме внимание на задната стена на резервоара, така че да е по-добре да видите, можете да свалите задвижващия колан.

Когато лагерът е унищожен, почти във всички случаи се получава изтичане на мазнини, но частите без грес са подложени на корозия. Съответно какво можем да намерим на гърба на резервоара? И можем да открием ръждиви ивици и следи от мазнини. Ако случаят е такъв, тогава лагерите полетяха, машината дори не може да бъде поставена, тъй като е невъзможно да се работи с такава неизправност.

   

Коментар на 1 читател

  1. Граватар Наталия Наталия:

    След пране има прах от мазнини с ръжда и петна.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини