Всичко за пералните машини

Как работи миялната машина (основни принципи)

принципа на миялната машинаСъдомиялните машини са доста слабо разпространени в страните от ОНД. Според статистиката само около 5% от семействата използват съдомиялни машини, въпреки че в момента цените за такова оборудване са приемливи.

Основната причина за това са съмненията на хората относно качеството на работа на тези домакински уреди, те казват, че няма да могат да мият чиниите по-добре, отколкото бихме го направили на ръка. Имайки предвид принципа на работа на съдомиялната машина, ще се опитаме да разсеем този мит и да ви убедим, че „миялната машина“ е много полезно устройство.

Описание на процесите в съдомиялната машина

Въпреки предразсъдъците на хората, че миялната машина е много сложен и настроен уред, нека кажем, че това е напълно погрешно. "Съдомиялна машина" се отнася до технически прости единици и да се разберат принципите на нейната работа не е трудно. Веднага щом поставим съдомиялната на мястото си, свържете я към водопровода, канализацията и електрическата мрежа и след това заредете мръсните съдове, протичат редица интересни процеси.

 • Първо, ние задаваме програмата за измиване, натискаме бутона за старт и след това оставяме да започнем нашия бизнес.
 • Без нас започва цикълът на измиване, който се осъществява без човешка намеса. Управляващият блок дава команда, всмукателният клапан се отваря и водата тече в специален контейнер.
 • Следва смесване на вода със сол. Солта омекотява водата и прави миенето на съдове по-ефективно. В същото време управляващият модул активира нагревателния елемент. По-нататъшните процеси не започват, докато водата в камерата не се нагрее до желаната температура (температурата се определя от потребителя).

За ваша информация! Някои модели съдомиялни са свързани едновременно с топла и студена вода. В този случай системата смесва водата и температурният сензор определя дали нейната температура съответства на програмата.

 • По-нататъшните действия на съдомиялната машина зависят от програмния набор. предполагам поставете тави и поставете съдовеприборите, които заредихме, бяха много мръсни и първо включихме режима на накисване. Контролният модул инструктира циркулационната помпа да доставя сместа от вода и детергент на много малки порции до пръскачката, която започва да пръска мръсните съдове с капки за дълго време, за да осигури ефекта от разкисляване на изсъхналата мръсотия.
 • След това се активира първичното изплакване. Сега циркулационната помпа подава сместа в пръскачката, а останалата храна се измива под налягане. Основната пръскачка е разположена в долната част на бункера под долната кошница за съдове. Той не само пръска вода и почистващи препарати, но и се върти, което дава възможност за покриване на всички съдове.
 • Впоследствие водата, която е била използвана за изплакване, не се оттича, а преминава през грубите филтри и се връща в резервоара. Там системата увеличава концентрацията на почистващия препарат и съдовете отново се напръскват, което ви позволява да премахнете повечето замърсители от него.

Важно! Изплакването с почистващи препарати може да се повтори няколко пъти, в зависимост от инсталираната програма, това удължава времето за измиване.

 • Тогава системата дава команда за източване на отпадните води. Мръсната вода се изпомпва от дренажна помпа, в замяна се излива малко вода, която изплаква резервоара отвътре и след това се оттича в канализацията.
 • Сега клапанът се отваря и в резервоара се излива чиста вода, за да се изплакат съдовете сушене на чинииостатъци от мръсотия и почистващ препарат. Алгоритъмът е прост, чистата вода под значително налягане се подава от циркулационна помпа към пръскачката и пръска остатъците от почистващия препарат от съдовете. Устройството може да повтори процеса на изплакване на съдовете, което увеличава времето за изпълнение на програмата.
 • На следващо място, управляващият модул дава команда за източване на отпадните води, а помпата извежда вода от резервоара в канализацията.
 • Сега е време да изсъхне. Ако миялната машина има функция за принудително сушене, специален вентилатор изпомпва горещ въздух, който се нагрява от нагревателя, в бункера с съдове и той изсъхва много бързо. Ако няма такава функция, тогава сушенето се извършва естествено в режим на конвекция.

Общо описахме какво се случва вътре в съдомиялната машина. Може би нашето описание ще ви се стори сложно, тогава можете да гледате видео, което демонстрира работата на съдомиялната машина. Или можете да намерите и гледате видеоклипа и да го сравните с нашето описание. Както желаете, само за да получите представа за работата на съдомиялните машини, ще отделите малко време за това.

Как е подредена съдомиялната машина?

За да разберете по-добре какво се случва вътре в съдомиялната машина по време на работа, трябва да изучите структурата му. Ако разглобим съдомиялната машина и погледнем нейното устройство отвътре, тогава ще видим система от единици и сензори, взаимодействащи помежду си. Въпреки че машината е подредена и не е трудно, ако ще я разглобите за първи път в живота си, запишете действията си на видео. След това видеоклипът ще помогне за правилното поставяне на всички части след ремонтните дейности.

Основните части на съдомиялната са разположени в долната част на кутията, отвътре изглежда доста интересно. В червата на корпуса се намира:

 1. Тава, в която да поставите мръсни съдове.
 2. По-близкото позволява плавно отваряне и затваряне на врата.
 3. Спрей бар (може да има две или дори три).
 4. Сензор, който измерва температурата на водата.
 5. Мрежест филтър и филтър за грубо пречистване на водата.
 6. Маркуч за източване на отпадни води в канализацията.
 7. Клапан за ограничаване на налягането
 8. Помпа за източване на отпадни води.
 9. Резервоар за вода.
 10. Елемент от системата за защита от течове.
 11. Контролен модул.
 12. Основната помпа (циркулираща).
 13. Кондензиращ елемент.
 14. Контейнер за помощ за изплакване
 15. Блокиращ елемент.
 16. Капацитет за почистващи препарати.
 17. Напълващ клапан.
 18. Гумено уплътнение, разположено на ръба на вратата.
 19. Отделение за сол.
 20. Момент за нагряване на вода.
 21. Входящ маркуч.
 22. Ръководства за тави за съдове
  устройство за съдомиялна машина

Ето общ списък с елементи, инсталирани в съдомиялната машина. Къде и как са инсталирани, можете да видите на снимката по-горе. Ако това не е достатъчно, за да разберете голямата картина, можете да намерите видео в интернет, където са демонстрирани подробностите за съдомиялната машина.

Защо "съдомиялна машина" мие дори много мръсни съдове?

Сега разсейте мита за неефективността на съдомиялната машина. Многобройни тестове, както в лабораторни условия, така и в условията на обикновен среден апартамент, потвърждават, че "миялната машина" се справя с грижата за цяла планина от ястия. Защо прави това? Има най-малко три добри причини:

 1. измиване на съдове с помощта на разтвор от специална сол и перилни препарати, които разтварят остатъци от храна и мазнини;
 2. измиването става във вода, загрята до оптималната температура;
 3. чиниите се напръскват с вода, която се подава с вентилатор под високо налягане, което дава възможност да се пръскат всички измити предмети от всички страни.

Разбира се ако поставите тиган със сантиметров слой изгаряне в тавата на съда, миялната машина е малко вероятно да се справи с такова замърсяване. Въпреки това е надеждно известно, че след цикъл на измиване дори такава мръсотия е значително омекотена отвътре и тя може да бъде отстранена ръчно, като се използва малко количество абразивен препарат. Като цяло, без преувеличение, можем да кажем, че миялната машина е един от най-необходимите домакински уреди в кухнята и ако тази история не ви убеди, прочетете Отзиви за съдомиялни машини на Bosch, може би мнението на потребителите ще бъде по-значимо за вас.

За ваша информация! Младите майки ценят съдомиялните машини дори не за миене на чинии, а за грижа за детските играчки. На видеото в Интернет можете да видите как майките запушват тавите на "съдомиялната машина" с играчки, а на изхода получават всичко чисто.

В заключение отбелязваме, че ако не навлизате в технически подробности, принципът на работа на съдомиялната е много прост. Разбирането на този принцип обаче е важно за потребителя, както по време на ежедневната работа на „домашния помощник“, така и в случай, че по-късно той трябва да бъде поправен. Благодаря ви за вниманието и късмет!

   

2 коментара на читателите

 1. Gravatar alex Алекс:

  Откога се използва сол за миене на съдове? Използва се за почистване на мембраната на йонния филтър на омекотител за вода.

  • Граватар римон Римон:

   Няма йонен филтър, а омекотител, който с помощта на йонообменна смола замества соли на твърдост (калий и магнезий) с натриеви соли.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини