Всичко за пералните машини

Когато включите съдомиялната машина, машината чука

избива автоматСъдомиялната машина е доста сложен електрически уред, който дава значително натоварване на електрическата мрежа. Ако, когато е включена, съдомиялната машина чуква RCD, това трябва да предупреди поне потребителя. В никакъв случай не трябва да работите с машината, поне докато не можете да разберете какво е причинило това поведение на „домашния асистент“. Ще разберем!

Ще се справим с причините

Ако съдомиялната машина съкрати машината, говорим за краткотрайно претоварване, което принуждава остатъчния ток да се изключи. Не забравяйте да обърнете внимание на това колко често се появява това задействане, това ще помогне за бързо ограничаване на обхвата на възможните причини, но няма да изпреварим себе си. И така, какъв е проблемът?

  1. На първо място, трябва да проверите състоянието на контакта. Може би твърде много потребители са свързани към един и същи контакт. Това е особено важно, ако съдомиялната не е свързана директно към контакта, а чрез удължителен кабел.
  2. Също така изключването на машината може да възникне поради повреден мрежов кабел, който, между другото, може просто да бъде прищипан.
  3. Ако жицата е наред, трябва да тествате захранващия филтър на съдомиялната машина.
  4. Това „поведение“ на съдомиялната машина може да бъде причинено от неизправност в контактите на мрежовия бутон. Попадането на вода и кондензат може да причини окисляване на контактите, което от своя страна води до такива последствия.
  5. Причината може да се крие в червата на съдомиялната машина. Когато перфорираният нагревателен елемент изтича към корпуса, прекъсвачът на остатъчния ток може да се отключи, което води до аварийно изключване.

Опасността се крие във факта, че RCD не се задейства от ток веднага, но с известно закъснение. Ако в същото време потребителят докосне металната част на тялото на съдомиялната машина, може да се „разклати прилично“.

Високо натоварване на електрическата мрежа

Ако възнамерявате сами да потърсите причината за изключване на RCD или премахване на задръствания, помнете предпазните мерки. И ако никога през живота си не ви се е налагало да се занимавате с електричество, по-добре е да поверите работата на професионалист, не се излагайте на излишна опасност.

Първо, опитайте да изключите всички ненужни електрически уреди от контакта на стената и да включите само съдомиялна машина. Ако машината е била свързана чрез удължителен кабел, извадете я и свържете оборудването директно. Продължава да чука? Изключете машината и, въоръжени с мултицет, проверете състоянието на окабеляването, което захранва контакта. Може би проводниците вече са стари или на друго място проводникът за захранване е повреден.

Понякога пробивайки дупки в стената с перфоратор, домакините хващат захранващото окабеляване на контакта, което много скоро се превръща в такова смущение.

Захранващ кабел, филтър, бутон за включване / изключванеRCD на PMM

Както вече разбрахте, за да установите причината за такава неизправност, трябва да използвате мултицет с увереност. Когато проверяваме мрежовия проводник, ние също ще имаме нужда от него. Първо проверете проводниците за отворено. Ако окабеляването под изолационния слой е повредено, устройството веднага ще го открие. В същото време разглобете захранващата лента, може би захранващият кабел е лошо свързан към него. При лош контакт със сигурност ще откриете следи от сажди и сажди, които индиректно показват повреда и миризма на изгоряло окабеляване.

В този случай или подмяната на мрежовия кабел ще помогне, или, ако въпросът е в контактите, цялостно почистване на последния. Можете да направите с контакти за подмяна. Изгореният предпазител от пренапрежение не може да бъде поправен, само пълната му подмяна ще помогне. Правим измервания с мултицет и ако открием проблем, сменяме предпазителя от пренапрежение. Някои майстори, за да определят повредата на мрежовия филтър, свързват захранващия кабел директно към мрежата на съдомиялната машина.Това е бърз метод, но не безопасен, тъй като може да доведе до повреда на модула за управление, а това е съвсем различен ремонт и напълно различни разходи.

Изключвайки защитата от пренапрежение, трябва да проверите мрежовия бутон. За да направите това, трябва да разглобите контролния панел на PMM. За някои автомобили панелът е на предната стена непосредствено над вратата, за други е в края на самата врата. Нюансите на разглобяването ще зависят от местоположението на контролния панел и от дизайна на конкретна PMM. Ако имате нужда от повече информация, прочетете публикацията. Разглобяване на съдомиялна машинапродължаваме напред.

Когато стигнете до бутона, внимателно проучете неговите контакти. Ако се открият следи от оксид, сменете целия бутон. Ако контактите са чисти, тествайте бутона с мултицет. Също така трябва да обърнете внимание на целостта на бутона за окабеляване на захранването.

Пробивайте TEN

Някои хора смятат, че дефектният нагревател със сигурност трябва да затопли лошо водата, но това не е така. Например, разграждането на нагревателния елемент, споменат от нас, води до факта, че нагревателят продължава да работи, което дава теч на тялото на съдомиялната машина. В резултат на това водата се загрява, системата за самодиагностика е безшумна и машината може да убие собственика с токов удар, ако реши да докосне металните части на калъфа с ръце, особено с мокри ръце.

Намирането на нагревателен елемент не е трудно, но трябва напълно да изключите съдомиялната машина и да я извадите някъде по средата на стаята. След това трябва да отворите страничната стена на корпуса и през отворената ниша, за да стигнете до нагревателя. Какво да правя след това? Поставяме мултицета и проверяваме нагревателния елемент за течове. Ако се установи повреда, ще трябва да промените цялата част, тя не може да бъде поправена.

Така че, миялната машина Electrolux, Bosch или друга, когато е включена неизменно изважда RCD, трябва да се вземат спешни мерки. Да се ​​работи с такава повреда е опасно не само за технологиите, но и за хората. Бъдете изключително внимателни и внимателни. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини