Всичко за пералните машини

Подмяна на превключвателя за налягане в съдомиялната машина

превключвател за налягане на съдомиялната машинаАко съдомиялната не започне да работи както обикновено, тогава не затваряйте очите си за това. Всяка повреда не бива да се пренебрегва, дори ако това на пръв поглед е нещо несериозно, след известно време може да доведе до скъпи ремонти на съдомиялната машина. Ето защо, ние ще говорим за това какво да правите, ако превключвателят за налягане не работи и как да разберем, че сензорът за ниво на водата се е счупил и трябва да бъде заменен.

Пресостат: разновидности и принцип на работа

Устройството на съдомиялната машина наподобява устройството на пералня, поради което то има и вграден сензор за ниво на водата, второто име на което е превключвател за налягане. Основната задача, която превключвателят за налягане изпълнява в съдомиялната машина, е да следи нивото на водата в резервоара си, докато сензорът не влиза в контакт с вода, За да определи колко вода е влязла в резервоара, превключвателят за налягане използва въздушно налягане.

При събиране на вода в съдомиялна машина налягането на въздуха в маркуча или в специален резервоар се повишава. Това налягане се предава през тръба до превключвател за налягане, вътре в който има гумена мембрана. Мембраната се разширява под налягане и активира превключватели, които са конфигурирани за различни налягания на въздуха, което съответства на различни количества вода в съдомиялната машина.

Превключвателят за налягане може да има различно устройство: механично и електронно. Механичният сензор за ниво на водата има реле и превключвател в своето устройство, вместо реле, в електронния сензор е инсталирана електронна платка. И двата сензора трябва да бъдат заменени, ако са счупени.

За ваша информация! В съдомиялни машини с работещ нагревател вместо датчик за ниво на водата се монтира дебитомер тип лопатка.

Признаци за повреда на датчика за ниво на водата

превключвател за налягане на съдомиялната машинаКак да разбера, че датчик за ниво на водата се е счупил в съдомиялна машина? За целта внимателно наблюдавайте водата, която влиза в камерата на съдомиялната машина. Симптомите могат да включват следното:

 • ако в камерата на колата има твърде много вода или обратно;
 • ако водата изобщо не се събира;
 • налива се твърде много вода и тя започва да се слива;
 • машината спря по време на работа, водата не се изпомпва.

Причините за повреда и неизправност на датчика за ниво на водата могат да бъдат:

 • износване на сензора за дълъг живот;
 • окисляване на контактите на сензора;
 • дефект на елементите на превключвателя за налягане, например, пункция в тръбата, в резултат на което въздухът изтича, а налягането не достига желаната стойност, превключвателят за налягане не работи;
 • запушена тръба за налягане. Тъй като налягането в него е много малко Дори перилен препарат може да попадне в тръбата, да не говорим за остатъците от храна.

Заключение! Ако няма налягане в хидравличната верига по една от описаните по-горе причини, съдомиялната няма да работи.

Проверете и заменете алгоритъма

Преди да смените самия превключвател за налягане, си струва да проверите за ефективността. За целта осигурете достъп до сензора. В повечето модели съдомиялни машини, включително Bosch, Electrolux и Ariston, тя се намира в дъното на съдомиялната машина. Правим следното:

 1. изключете автомобила от водопроводната, канализационната и електрическата мрежа;превключвател за налягане на съдомиялната машина
 2. обърнете съдомиялната машина настрани или с главата надолу, за това подгответе място, покрийте го с парцал, за да не остане останалата вода на пода.
 3. ако моделът ви на съдомиялна машина Ariston или Electrolux има капак на дъното, след това го извадете, може да се наложи да развиете задния панел;
 4. сега намерете превключвателя за налягане, от който тръбата отива в резервоара за налягане (малка пластмасова кутия), закрепена за два болта;
 5. С помощта на клещи внимателно вземете тръбата от резервоара. И след това демонтирайте самия резервоар под налягане и проверете за запушвания;
 6. За да проверите дали сензорът работи, трябва да духате в слушалката и да слушате. Ако има щракване, сензорът е наред, в противен случай не;

  Важно! Тъй като водата постоянно се движи, налягането на въздуха върху мембраната на превключвателя за налягане постоянно се променя, което означава, че би работил много често. За да избегнем това, задаваме закъснението за няколко секунди, така че след като духате в слушалката, изчакайте малко.

 7. за да проверите електрическия компонент на сензора, е необходим мултицет, ако се наблюдава плавно намаляване на съпротивлението до нула, това означава, че всичко работи;
 8. ако се открие неизправност, сменяме сензора на нов оригинален, няма смисъл да го поправяме. В съдомиялни машини от различни марки Ariston, Bosch, Mile или други пресостати могат да се различават, купувайте само подходящи резервни части;
 9. за подмяна, изключване на всички сензори, тръба за налягане и свързване на ново устройство. Сглобете съдомиялната машина.

Така че смяната на сензора за ниво в съдомиялната машина няма да бъде трудна, ако знаете устройството на машината. Ако се съмнявате във вашите способности, свържете се със сервизен център за съдействие. Заедно със сензор понякога се изисква сменете помпата за съдомиялна машина, Можете да го направите и сами, въпреки че ремонтите ще струват повече.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини