Всичко за пералните машини

Направи си сам преса за грозде от пералня

Направи си сам преса за грозде от пералняСлед като събра богата гроздова реколта, е необходимо да се обработват узрели плодове, като се прави сок или вкусно вино. За тези цели можете да закупите специално оборудване, но далеч не всички са съгласни да понесете впечатляващите допълнителни разходи. Преса за грозде можете да направите сами, като инвестирате минимум пари. Ще разберем как да направите преса за плодове от пералня, която е послужила на времето си.

Готварски материал

Един от основните компоненти на бъдещата гроздова преса е дълбока купа, в която ще се поставят плодовете. В допълнение към впечатляващия си размер към съда се предявяват и други изисквания, той трябва да има отвори, през които да се излива сок от горски плодове. Също така резервоарът трябва да бъде направен от инертен материал. Барабанната купа на пералнята, изработена от неръждаема стомана, перфектно ще играе ролята на купата за плодове с грозде. На повърхността му вече има дупки с подходящ диаметър.

Съществуващите отвори могат да бъдат разширени, ако е необходимо, с помощта на свредло за метал.

Ако решите идеята за домашна преса, първо подгответе барабана:

 • отстранете ребулерите от него (пластмасовите елементи ще пречат на натискането на горски плодове);
 • с помощта на шлайф отстранете металните издатини, предназначени за закрепване на ребулерите;изрежете ръба на отвора за люка
 • отсечете частта на барабана, разположена близо до вратата на люка, с шлайф;
 • ако има издутини на повърхността на барабана, вземете чук и ги превърнете в вдлъбнатини.

Така купата на бъдещата гроздова преса ще бъде подготвена. Можете да започнете да сглобявате конструкцията. За да направите това, ще ви е необходим метален лист с размери 1 на 1 метър, метален ъгъл, тежък чугунен или стоманен кръг, размерът, съответстващ на диаметъра на барабана, резба с резба, дълга около 0,8 метра и гладка метална пръчка.

Събиране на преса

Направата на самостоятелна конструкция за получаване на гроздов сок не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Алгоритъмът на действията е много прост, но ще изисква търпение, трудолюбие и дори находчиво някъде.

 • Вземете ъгъла и оформете от него рамка във формата на буквата P, върху която ще бъде монтирано шасито.
 • Пробийте метална рамка за последващо закрепване на чугунен кръг към нея.
 • От метров лист метал направете тава, за да съберете получения сок. Краищата на страните трябва да бъдат огънати нагоре, като едното ребро осигурява улей за източване на гроздов сок.
 • Закрепете U-образната хоризонтална лента към палета. Важно е здраво да прикрепите рамката, тъй като тя всъщност е основният елемент на пресата за грозде.
 • Поставете барабана от пералнята под бара.
 • Поставете резбова пръчка в отвора, пробит на рамката, заварете гладък метален прът към горния му край, който ще играе ролята на дръжка за преса.
 • Заварете чугунен или стоманен кръг до дъното на резбовия прът.
 • Проверете хода на механизма за преса.
 • Регулирайте местоположението на барабана, така че тежката палачинка да се впише гладко в купата.
 • Заварете резервоара към тигана.събира преса

Преса за сглобено грозде. Остава само да го поставите върху работната повърхност под лек наклон, така че изцедената течност да се оттича безпроблемно и да поставите всеки съд под жлеба, за да съберете готовия сок.

Както можете да видите, правенето на преса сам да направи сок от горски плодове може да стане бързо и икономически ефективно. След като инсталирате механизма, трябва да проверите работоспособността на устройството. За целта напълнете барабана-купа с узрели плодове и започнете да движите дръжката на пресата. Това активира работна повърхност, предназначена за смазване на горски плодове. Полученият сок ще се излее от дупките и ще се изцеди в подготвения съд. Резервоарът за събиране на гроздов сок трябва да бъде направен от инертен материал. Допустимо е използването на дървени, емайлирани купи или контейнери, изработени от неръждаема стомана.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини