Всичко за пералните машини

Какво е "Предварително пране" в пералня

предпранеИконата за надпис или предварително измиване може да се види на почти всеки контролен панел на модерна автоматична пералня. Няма съмнение, че този режим или функция е популярен и търсещ, но все още много потребители не разбират какво представлява и как да го използват. В крайна сметка тази функция се споменава в много информационни статии, които могат да бъдат намерени в Интернет, но никой не говори подробно за това - ние ще бъдем първите!

Същността на тази функция

Има много скептици, които ще ни дадат хиляди аргументи за факта, че производителите на съвременни перални машини изсмукват нови режими и функции от пръста. Някои от тези аргументи не са без здрав разум, тъй като някои функции в най-новите модели перални машини наистина остават непоискани от потребителите, въпреки че за тях са платили значителна цена. Може ли това да се каже за предмиене? Няма начин!

предварително измиване = накисванеПо отношение на важността предварителното измиване може да се сравни с изплакване и предене, ако не се използва, тогава качеството на измиване от отделен случай ще бъде незадоволително. За да можете по-ясно да разберете механизма на тази функция, ние го сравняваме с баналното накисване на бельо в леген. Всеки знае, че ако поставите много мръсни неща в леген с вода, в който прахът се е разтворил предварително и задържате в таза за няколко часа, след което измивате прането ръчно или в колата, прането може да се извади много по-добре, отколкото ако се измие просто, без да се накисва.

Алгоритъмът на въпросната функция се основава на този прост принцип, но всичко по-горе се извършва автоматично, без човешка намеса. Задачата на потребителя се свежда само до изливане на допълнителна част от продукта в отделението за предварително промиване, което се намира в кюветата под римската цифра I и натискане на бутона, обозначаващ този режим. По-нататък в червата на „домашния помощник“ се случва следното.

 1. Шайбата събира доста голямо количество вода и я загрява.

При предварително измиване не можете да включите отоплението с вода, ако имате нужда, например, за да изперете нещата, изцапани с кръв.

 1. В процеса на събиране на вода машината измива прах от отделението за предварително измиване. В същото време комплект вода за измиванеостава почистващият препарат в главното отделение за миене (римско число II на кюветата).
 2. Освен това машината активира барабана и той започва да се върти бавно, за да разтвори по-добре праха и да има лек механичен ефект върху бельото, напоено с вода.
 3. Това се случва за дълго време, докато шайбата изтече водата.
 4. След това се налива нова порция вода, прахът се разтваря от отделението за основно измиване и започва пълното измиване, както е предвидено от избраната от вас програма.

Тогава всичко се случва както обикновено - измиване, изплакване, предене. Ако е необходимо, можете да включите допълнително изплакване, също подходяща функция, особено ако перете трудно измити тъкани или детски дрехи. По този начин функцията за предварително измиване може да бъде „много грубо“ и накратко описана като функция, симулираща накисването. Само това не е просто, а високотехнологично накисване, което става автоматично с частично механично действие върху нещото за по-добро проникване на прахообразните компоненти в тъканта.

Приготвяне за измиване

В някои случаи дори високотехнологичната функция за предварително измиване не помага да се премахнат трудни петна и това се дължи на вина на потребителя, който не е подготвил правилно прането за пране. Някои объркано ще зададат въпроса: какво има да приготвите, извадете го от кошницата за пране, хвърлете го в барабана и го измийте? Е, разбира се, след като разделите бельото по цвят. Всъщност не всичко е толкова просто.В процеса на подготовка за измиване е необходимо да се придържате към някои правила.

 • Не изхвърляйте прането с различна степен на замърсяване в една голяма купчина или в една кошница. Първо, нещата са склонни да се замърсяват взаимно, второ, силно хвърлянето на цветни неща може да оцвети бяло по време на дълго лежане в кошница в компресирано състояние, и трето, насекомите, като мравки, могат да се пуснат в мръсното пране, което се е настанило, и това напълно нежелателно.
 • Не съхранявайте мръсно пране дълго време и не го натрупвайте. Опитайте се да организирате "голямо измиване" поне 1 път седмично.
 • Нещата с очевидно трудни петна трябва да бъдат третирани със специални инструменти, преди да бъдат пуснати в пералнята. В противен случай след измиване петната ще се придържат към тъканта още повече.
 • Преди да измиете, покривките и калъфките за възглавници трябва да бъдат обърнати отвътре навън, като не забравяте да премахнете снопчета от смачкана купчина от ъглите. Тези бучки не е необходимо да се мотаят в пералнята.
 • Ако нещата са с лошо пришити копчета или всякакви бижута, това трябва да се поправи. Бутон, който изключва по време на миене, може да попадне в резервоара на пералната машина и да причини запушване.
 • Преди да поставите нещата в барабана на пералната машина, ги поставете на купчини, разделяйки ги по цвят, вид плат и степен на замърсяване.
 • Ако сред мръсните неща се промъкнат маратонки, излезте чанта за измиване на обувки и ги поставете там.

Не забравяйте! Обувките, каквито и да са, трябва да се перат отделно от други неща.

 • Не забравяйте предварително да изберете подходящия прах за пране и омекотител за тъкани. Важно не купчина мръсно пранедобре е само да миете нещата, но и да ги направите меки и приятно миришещи.
 • Ако има джобове на предмети, подготвени за пране, те трябва да бъдат проверени. Първо, има шанс да измиете документ, пари или пластмасова карта и второ, можете да съсипете пералня, ако по време на пране пирон или остър щифт излети от джоба.

Като цяло не пренебрегвайте подготовката на нещата за пране. Всички горепосочени препоръки не възникнаха на бял свят, те бяха пострадали от много потребители на автоматични перални машини и ако ги следвате, избягвайте много проблеми.

Ако нещата са много мръсни

риза за петна от кетчупНякои потребители смятат, че използването на предварително промиване е нещо необичайно и напълно ненужно. За да успокоят скептиците, нашите специалисти са подготвили конкретен пример, от който се вижда, че тази функция наистина помага в борбата срещу петна и фантастика, за да я назовем, със сигурност езикът не се обръща.

Пример е следният. Необходимо беше да се измият няколко обикновени ризи, две от които имат стари петна от кетчуп. Петната бяха предварително навлажнени със студена вода и разтривани със сапун за пране. Ризи се слагат в пералнята, а прахът се излива в двете отделения: предварително и основно измиване. Стартирахме програмата "бърз памук" и предварително промиване в студена вода. За изпълнението на тези два режима, шайбата прекара 1 час 30 минути, в резултат на това петната бяха напълно премахнати, а ризите станаха като нови.

Режим на предварително измиване, някои производители наричат ​​режима предварително накисване, по принцип това е същото, възможно е само предварително накисване, без да се върти барабана и да се добави прах.

В заключение отбелязваме, че говорихме за полезността на режима на предварително измиване, който винаги присъства в арсенала на много съвременни перални машини. Надяваме се, че сега хората ще го използват много по-често, което, разбира се, ще подобри качеството на прането на нещата. Успех!

   

3 коментара на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Страхотна статия

 2. Граватар Вован Вова:

  Страхотно, благодаря за инфото.

 3. Граватар Дониор Doniyor:

  Благодаря ви, сега дори знам ... след пет години употреба 🙂 И дори инструкциите дори нямат обяснение за тази функция (Samsunga).

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини