Всичко за пералните машини

Правила за използване на пералнята

Правила за използване на пералнятаСъвременният живот вече не е без умни уреди. Така автоматичната пералня здраво влезе в живота на всяко семейство, като помага ежедневно да освежава и почиства дрехите. Не всички знаят как да се грижат за „домашен асистент“, как да използват уреда правилно, за да увеличат експлоатационния му живот и да осигурят високо качество на прането. Нека анализираме основните правила за работа на пералнята.

Не мийте заедно цялото пране.

Преди да заредите нещата в барабана, е много важно да сортирате прането. Нещата трябва да бъдат разделени на групи и обръщайте внимание не само на цвета на продуктите, но и на материала, от който са направени. Ще представим няколко препоръки за правилното сортиране на дрехи:

 • внимателно изучете етикета, пришит от грешната страна на нещата. На етикета производителят посочва при каква температура и режим на пране е разрешено;прочетете внимателно етикета
 • не забравяйте да имате предвид, че определени предмети от гардероба могат да се почистват изключително на ръка, а автоматичното миене може трайно да съсипе нещо;
 • цветът е основният атрибут за отделянето на бельото. Белите неща могат да бъдат заредени със светло, червено - с бордо и розово, черно - с тъмно;
 • обърнете внимание на тъканта, от която са ушити дрехите. Така че, естествените продукти трябва да се мият отделно със синтетични;
 • желателно е да зареждате бельо в барабан отделно от всичко, и в специални торбички за пране;
 • разделете нещата по тегло. Леки предмети, като чорапи, чорапогащи, не трябва да се хвърлят в машината заедно с панталони, якета, пуловери.

В края на сортирането можете да стартирате пералнята. Трябва да включите машината, да я напълните с препарат и да изберете правилния режим за почистване.

Активираме машината и заспиваме прах

Преди да използвате машината, препоръчително е да проучите подробно инструкциите за употреба, приложени към машината. В ръководството за потребителя производителят обхваща всички важни аспекти по отношение на свързването на оборудване към мрежата, комунални услуги, обозначения на индикатори на контролния панел и др. Има няколко основни правила за включване на пералнята.включете пералнята

 1. Важно е правилно да свържете устройството към водопроводната и канализационната мрежа.
 2. Изпускателният маркуч не трябва да има извивки или гънки; неправилната инсталация може да доведе до течове.
 3. Гнездото за захранване трябва да бъде защитено от влага.
 4. Когато се натисне мрежовият бутон, индикаторът на контролния панел трябва да светне.
 5. Преди да изберете програма за измиване, трябва да не забравяте да поставите нужното количество перилен препарат в тавата.

След като всички комуникации са проверени, машината е свързана към мрежата, прахът се зарежда и първата част от подредените неща се поставя в барабана, можете да продължите към избора на режим на пране.

Изборът на програмата до голяма степен ще зависи от вида на продукта, степента на замърсяване и т.н.

Задаваме температура

Пране на нещата в пералнята трябва да се извършва в оптимален режим. В такава ситуация ще бъде осигурено висококачествено почистване и рискът от повреждане на нещата ще бъде сведен до минимум. Много важен е изборът на температура на измиване. В някои случаи много студена вода може да не може да се справи със задачата за премахване на петна, а прекалено горещата - да доведе до свиване на нещата, до избледняването му. Ще анализираме основните температурни условия, записани от интелекта.температурно състояние

 • 30 ° С. Подходящ за почистване на дрехи, ушити от нежни тъкани: коприна, вълна. Хладната вода няма да доведе до деформация на материала, няма да износва тъкани от влакна.
 • 40 ° С. Такова отопление ще бъде идеално за редовно пране на домашен текстил. При тази температура е допустимо измиването на почти всички продукти.
 • 60 ° С. Използва се, когато има силно замърсяване по дрехите.Подходящ за почистване на униформи, бебешки предмети, кърпи, спални комплекти и др.
 • 95 ° С. Такъв температурен режим позволява не само да се справи с най-трудните петна, но и да "стерилизира" прането. Идеален за измиване на меки играчки, дрехи на хора, страдащи от кожни заболявания, кърпи.

Като решите каква температура на водата ще бъде оптимална за всяка група неща, можете спокойно да зададете програма за измиване. Правилната грижа за пране изисква ясен контрол върху степента на нагряване на водата, за да се избегне повреда на тъканта.

Нюансите на избора на програма

Програмистът е разположен на главния контролен панел на пералнята. Използвайки бутоните или копчето за избор, можете да изберете режима, който отговаря на необходимите параметри на пране. Изборът на програма за почистване зависи главно от тъканта и вида на облеклото.

Повечето шайби имат стандартните режими „Вълна”, „Коприна”, „Синтетика”. От името става ясно за потребителя коя програма може да се използва за пране на прането. Също така е ясно защо са нужни бутоните „Детски дрехи“, „Пухкави неща“ и т.н.

Ако ви е трудно да решите режима на измиване, по-добре е да проучите подробното им описание в ръководството за употреба.

Стандартните програми за деликатно или ръчно пране са подходящи за почти всички дрехи. Експресно измиване ще се справи много добре с леко замърсяване.

Кои са основните програми?

Пералното оборудване на известни марки LG, SAMSUNG, INDESIT, BOSH, независимо от модела на машината, е оборудвано с минимално необходимите софтуерни функции. Всички автомобили имат стандартни режими:

 • почистване на памучни дрехи и бельо при температура 95 ° C;
 • измиване на синтетични тъкани при нагряване на вода до 60 градуса;
 • деликатно измиване при 40 ° C;
 • почистване на всякакви дрехи при температура 30 ° C.

Основните програми са повече от достатъчни за личните грижи. Оптималният режим се избира от потребителя в зависимост от вида на тъканта и степента на замърсяване на материала, Важно е само да се спазват препоръките на производителя и да не се мият например коприна и вълна във вода, загрята до 95 градуса.

В допълнение към основните режими, интелигентността на машината предоставя допълнителни функции и опции, които разширяват възможността за почистване на продуктите. За да използвате правилно домакинските уреди, трябва да разберете какъв е смисълът на всеки от тях.

Внимателни режими

нежен режим ВълнаПредназначен за почистване на дрехи, изработени от нежни тъкани, които лесно се подлагат на деформация. Когато избирате внимателна програма, барабанът не се върти с огромна скорост, а леко се върти от една страна на друга. Така че вредното механично въздействие върху прането е сведено до минимум. Специалните режими имитират ръчното пране.

Нещата с деликатна структура се измиват най-добре по този начин. Говорим за специални програми „Измиване с ръце”, „Мека вълна” и др.

Rush режим

Бързите цикли, осигурени от производителите на автоматични машини, са подходящи за ежедневно освежаване на нещата или борба със светлинното замърсяване. В зависимост от модела експресното почистване може да отнеме от 15 до 40 минути. Измиването става с минимална консумация на електроенергия, перилни препарати и вода. Арсеналът на някои шайби има функцията "Ежедневно измиване", която се характеризира с подобен процес на почистване. Характеристики на програмата "Бързо измиване":

 • подходящи за слабо замърсени неща, тяхното освежаване или изплакване след ежедневно носене;
 • може да не се справи с упорити петна;
 • идеален за почистване както на бели, така и на цветни тъкани;
 • характеризира се с повишено спестяване на консумирани ресурси.

Препоръчително е да не пълните барабана на пералнята „до очните ябълки“. По-добре е да запомните правилото за половин товар.

Допълнителни мръсни програми за пране

интензивно пране за изключително мръсно пранеМодерна пералня може лесно да се справи с дори най-дълбокото замърсяване.За тези цели интелектът предлага опции за предварително измиване, накисване, отстраняване на петна. Характеристики на интензивните режими:

 • дори и най-трудните петна се отстраняват лесно;
 • времето за измиване в повечето случаи надвишава 2,5 часа, тъй като нещата в барабана са предварително накиснати в системата;
 • след накисване водата се източва напълно от резервоара, вместо нея се събира чиста течност, в която се извършва основното измиване.

Програмата за премахване на петна и интензивно измиване се прилага в съответствие с определени препоръки:

 • Преди да започнете добавките, върху зоната на замърсяване трябва да се нанесе специален агент (белина, средство за отстраняване на петна) и едва след това елементът да бъде зареден в барабана;
 • първата стъпка за премахване на петна трябва да се случи в четиридесет градусова вода;
 • Интензивният контрол на замърсяването се извършва на втория етап, който се характеризира с повишен температурен режим и удължено време на цикъла.

Следвайки тези препоръки, можете да премахнете почти всяко петно ​​от прането. Съвременните миещи машини са оборудвани с огромен набор от програми и добавки и ако се справите с тях, можете да осигурите най-висококачествените грижи за вашите гардеробни предмети.

Правила за използване на средствата

Изборът на детергентни състави също е важен подготвителен етап. Правилно подбраните продукти ще осигурят високи резултати при измиване. За да се гарантира чистотата и свежестта на нещата, като същевременно се поддържа качеството на тъканта, е необходимо да се приложат на практика основните правила за подбора и използването на перилни препарати.

 1. Купете почистващи препарати, създадени специално за автоматично измиване. Праховете за машини с активатор или ръчно почистване не са подходящи за автоматични машини. Те образуват твърде много пяна, което се отразява негативно на елементите на шайбата.
 2. Изберете почистващи продукти, които са специфични за определени видове плат.
 3. Белите елементи се измиват в отделни съединения, съдържащи по-голям брой избелващи компоненти.
 4. Предлагат се специални инструменти за цветни дрехи. Те не съдържат избелващи частици, а напротив, са насочени към поддържане на яркостта на тъканта.
 5. Съединенията с ензимите действат добре само в хладна вода. Те измиват много добре най-трудните почви, но не са подходящи за измиване на неща при 60 ° С-95 ° С.
 6. Формата на продукта също има значение. Праховете се характеризират с повишена концентрация на активни вещества, гелите имат по-нежен ефект върху материала.
 7. Ако е необходимо, във връзка с основния почистващ препарат, можете да използвате балсами, изплаквания, избелвачи, петна за отстраняване.
 8. Обърнете специално внимание на състава, той трябва да бъде не-йонни ПАВ, фосфати, оптични избелители. Лицата, склонни към алергии, трябва да избират продукти без парфюми и аромати.

купувайте само автоматични прахове

Асортиментът от домакински химикали на рафтовете на магазините е просто огромен. Важно е да не се поддавате на влиянието на рекламата, а да изберете наистина ефективни и безопасни средства за измиване.

Ние се грижим за оборудването

Възможно е да се увеличи експлоатационният живот на пералня, ако се осигурят подходящи грижи за нея. Достатъчно е потребителят периодично да почиства устройството, да прилага различни състави, които предотвратяват образуването на котлен камък. Препоръките ще бъдат следните:

 • внимателно се уверете, че метални предмети, като монети, кости от сутиен и др., не попадат в резервоара на машината. Тези елементи могат сериозно да повредят пералнята;
 • ако устройството се изтрие и има нужда да го изключите от мрежата, първо натиснете бутона на мрежата и едва след това изключете кабела;
 • веднъж месечно почиствайте дренажния филтър от натрупани отпадъци;
 • периодично промивайте машинните системи със специални накипващи средства;

Плака, натрупана върху елементите на шайбата, може да доведе до неизправност на машината, за да я почисти, напълнете почистващия състав в дозатора и стартира обичайния цикъл на миене.

 • избършете барабана и маншета на вратата на люка след всяко измиване.

Преди да работите с пералнята, внимателно проучете техническите спецификации на модела, прочетете стъпка по стъпка ръководството за свързване на уреда и разберете основните правила за използване на оборудването. Също така не забравяйте навременната грижа за „домашния помощник“, за да удължи безпроблемния му експлоатационен живот.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини