Всичко за пералните машини

Съдомиялна машина под плота

миялна машина под плотаОграниченото пространство в кухнята е болна тема за руснаци и жители на страни, в които се експлоатират построени от Хрушчов къщи. Всеки жител на „отделен апартамент“ в такава къща ще ви разкаже куп истории за това кой е построил тези къщи и с какви ръце. Но сега не става въпрос за това. Трябва да разрешим много специфичен проблем, а именно да се уверим, че плота над съдомиялната машина е поставена възможно най-успешно, така че тези две устройства да нямат отрицателен ефект един върху друг и да не се провалят. Това ще направим.

„Клопки“ на такава инсталация

На пръв поглед може да изглежда, че съдомиялната машина под плота е идеално решение, което е много лесно за изпълнение. Е, плота е тесен и пасва идеално на съдомиялната машина, включете и използвайте, но не е толкова просто.

 1. Котлон: индукция или газ имат свойството да се загряват по време на работа и топлината със сигурност ще се прехвърли към съдомиялната машина, което не се препоръчва при прегряване.
 2. Съдомиялна машина е влага, която може да кондензира върху плота, което в никакъв случай не е желателно, особено ако това е електрически панел.
 3. Котлонът и съдомиялната машина са оборудвани с комуникационни елементи, които могат да се намесват взаимно.

Особено внимание трябва да се обърне на свързването на газови маркучи към газовия котлон. Тези маркучи не трябва да бъдат прищипвани или плътно затворени.

процесът на инсталиране на съдомиялната машина под плота

 1. Доста е трудно правилно да се изчисли разстоянието между плота и капака на съдомиялната машина, така че всичко да се вписва перфектно в мебелите, докато необходимите празнини остават за полагане на топлоизолационния и влагоизолационен слой.
 2. В идеалния случай трябва да изберете мястото за монтаж на съдомиялната машина, над което ще бъде поставена плота. Първо, мястото трябва да бъде до мивката, и второ, миялната машина ще бъде поставена между двата шкафа, а плота ще бъде нарязана на плота или инсталирана по друг подобен начин. Ако е зададено друго, животът на съдомиялната машина и котлона ще бъде намален.

Спомнихме си всички основни проблеми, които могат да възникнат пред господаря. По всякакъв начин той реши да реализира идеята да постави котлон над съдомиялната машина. Някои проблеми са много сериозни и изискват подробен анализ на ситуацията на място, но можем да ви уверим, че в повечето случаи тази идея е осъществима. Нека да поговорим за механизма на неговото прилагане.

Монтаж под индукционния панел

миялна машина с индукционен плотАко решите да помислите предварително за инсталирането на съдомиялната машина под плота, но нямате нито самия панел, нито съдомиялната машина. Трябва да помислите внимателно кои модели котлони и съдомиялни ще разгледате. Тук ще се дават навременни съвети от експерти по този въпрос.

Първо, най-добре е да вземете индукционен котлон. Много леко се загрява отдолу, практически не предава топлина на съдомиялната. Второ, по-добре е да вземете съдомиялната машина напълно вградена, защото външният слой на тялото й е обвит с филц - добър топлоизолационен материал, така че машината да бъде надеждно защитена от излишна топлина.

Мога ли да поставя съдомиялна машина под индукционния плот? Възможно е дори, само за това е необходимо да се вземат предвид някои нюанси.

 1. Оставете разстояние най-малко 2,5 см между корпуса на съдомиялната машина и корпуса на индукционния плот.
 2. Между кутиите на съдомиялната машина и плота поставете фолио от фолио или обикновено дебело фолио като изолация от влага.
 3. По-добре е да вземете тънък плот, в който дебелината не надвишава 5-5,2 см, така че е по-добре интегрирана в плота и ще изглежда като единичен монолитен дизайн.
 4. Вградената съдомиялна машина не трябва да бъде по-висока от 82 см, така че общата височина на конструкцията, като се вземе предвид празнината, не надвишава 90 см (+ -2 см). Това е удобна височина на зоната за готвене, която ще направи готвенето възможно най-удобно за домакиня със средна височина. На каква височина са миялните машини, можете да прочетете в едноименната статия на нашия уебсайт.
 5. Когато инсталирате плота в съдомиялна машина, не забравяйте, че зад конструкцията трябва да има достатъчно място за комуникации: електрически проводници и маркучи, които също трябва да бъдат разположени свободно, без гънки и скоби.

Горните препоръки са изпълнени от индукционния плот Kaiser KCT 6395 I Elfem (дебелина 5 см) и съдомиялна машина Hansa ZIM 636 EH (височина 82 см).

Когато стартирате процеса на монтаж, не забравяйте, че между пода и тялото на съдомиялната машина също трябва да има празнина от поне 1 см за нормален обмен на въздух и топлина. Не забравяйте, че съдомиялната машина може да се прегрява не само отгоре, но най-вече отдолу, където има всички основни активно работещи възли и възли.

Вземете внимателни измервания, когато инсталирате съдомиялната машина и плота. Обмислете всички споменати пропуски, дебелината на стените на мебелите, височината на краката и други фактори. Веднага след като всичко това може да се вземе предвид и да се фиксира върху чертежа, добре или поне на скица, можете да започнете да прилагате плана. Ако възникнат проблеми по пътя, консултирайте се със специалист.

Монтаж под газовия панел

Решихме, че над съдомиялната машина може да се постави индукционният плот и няма нищо особено ужасно в това. Но какво да правим, ако нямаме индукционен панел, но има газов панел и имаме „кръвоизлив в носа“ под котлона, трябва да поставим съдомиялната машина и да направим всичко безопасно и удобно?

чертеж на мястото за монтаж на газовия панел над съдомиялната машина

В този случай дори опитен майстор ще трябва да разбие главата си, тъй като има група строги изисквания за работа с домакински газови съоръжения, които не могат да бъдат заобиколени. Какви проблеми могат да възникнат при инсталирането на газов панел над съдомиялна машина?

 1. Отопление на съдомиялни машини. Газовият панел е много горещ, а излишната топлина в такова количество със сигурност ще навреди на съдомиялната машина.
 2. Маркучи за газ. Газовите маркучи, които захранват плота, трябва да бъдат позиционирани свободно, така че работникът, работещ с газ, който проверява оборудването, да има свободен достъп до него.
 3. Газовият панел има доста голяма дебелина, което със сигурност ще създаде пречки пред естетичното му поставяне върху съдомиялната машина.

Заключението в случая е разочароващо. Колкото и да не искаме да правим инсталирането на газов котлон над тялото на съдомиялната машина със собствените си ръце, по-добре е да се консултираме със специалист. Дори само в името на вашата собствена безопасност и безопасността на членовете на вашето семейство.

Решение „до ключ“

Ако инсталирането на съдомиялна машина под плота се е превърнало в идея за вас, но нещо ви пречи да реализирате тази идея, не се отчайвайте. Производителят вече е помислил за вас и ви предлага оригинално решение, което вече се радва на много потребители. Това е комбинирана газова печка, фурна и съдомиялна машина.

Това е много добър кухненски уред, който комбинира пълна газова печка с 4 горелки, малка фурна и също толкова малка съдомиялна машина. Основните предимства на такова комбинирано кухненско оборудване:

 • компактност на поставянето;
 • ергономичност;
 • перфектната комбинация от привидно несъвместимо кухненско оборудване;
 • пестене на енергия и вода.

Има подобно оборудване и минуси.Може да кажете, че основният недостатък ще бъде цената. Всъщност цената на фурната, котлона и съдомиялната машина е по-висока, цената на „хибрида“, който описваме, така че няма нужда да се притеснявате за това. Функционалността е друг въпрос.

комбинирана фурна за готвене и миялна машина

Първо, не всеки ще хареса фурна, която включва един малък лист. Ако имате семейство от 4 души, тогава, например, за да печете бисквитки за всички, ще трябва да го изпечете в два или дори три комплекта. А това са допълнителни разходи и време и енергия. Оказва се, че с този пример вече сме превърнали горния плюс в минус. Второ, съдомиялната машина в този уред изцяло заема пространството под фурната и също така съдържа минимум съдове. Обикновено това е не повече от 6 комплекта. За малко семейство това е нормално, но ако имате четири или повече, такава съдомиялна машина е откровено малка.

Изводът по този въпрос е следният: ако във вашата къща живеят не повече от 2 души, комбинираното оборудване е идеално решение на проблема с пестенето на място. Но ако имате само голямо семейство, ще трябва да инсталирате съдомиялна машина с пълен размер и да помислите как най-добре да поставите плот над нея, така че никъде да не се счупи и затвори.

За да обобщим, отбелязваме, че когато решавате да инсталирате съдомиялна машина под плота, бъдете внимателни. Ако имате индукционен панел, тогава сами ще свършите цялата работа без никакви проблеми. Но ако трябва да поставите газов панел над съдомиялната машина, не можете да направите без помощта на специалист. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини