Всичко за пералните машини

Съдомиялната машина Bosch не загрява водата - какво да правя?

PMM Bosch не загрява водаВ случай, че съдомиялната машина на Bosch не загрява водата, няма нужда да я бързате да разглобявате, за да проверите нагревателния елемент. За непрофесионалиста по някаква причина е очевидно, че ако машината откаже да загрява водата, това означава, че е виновен нагревателят. В действителност причините могат да се крият в нещо съвсем различно, но разбира се нагревателният елемент не може да бъде изключен.

Щета или не?

Преди да се втурите да разглобявате съдомиялната машина на Bosch, има няколко очевидни неща, които трябва да проверите. Първо, ако съдомиялната е напълно нова и наскоро е пусната в експлоатация, трябва да разгледате как е била свързана с водоснабдяването. Факт е, че съдомиялните машини на Bosch имат два изхода за входящия маркуч: под гореща вода и под студена. Ако входовете са смесени по време на монтажа, тогава машината ще мисли, че вместо студена вода влиза гореща вода и няма да я загрява. Ако свържете правилно входящия маркуч, проблемът е решен.

Машината може да спре да загрява водата, ако потребителят е допуснал грешки по време на работа. По-специално, ако е избрана грешна програма или най-вероятно сметният филтър не е бил почистен навреме. Блокажите в системата могат да нарушат циркулацията на водата, което от своя страна води до факта, че машината започва да мие чинии с прекъсвания и студена вода. Изводът е: трябва да разгледате инструкциите и да се уверите, че избирате правилната програма за измиване. Освен това трябва да почистите боклучния филтър и да се уверите, че няма запушвания по-дълбоко.

Развийте филтъра за боклук, погледнете в образуваната ниша и ако откриете мръсотия там, го отстранете.

Ако сте сигурни, че не сте направили оперативни грешки, това означава, че най-вероятно някаква повреда е „изпълзяла“. Има много възможни опции, нека се опитаме да изброим основните.

  1. Неизправен термостат. Типична "възпалена" съдомиялна марка Bosch. Поради повреден термостат, управляващият модул получава неправилна информация за температурата на водата. В този случай модулът или изобщо не включва нагревателния елемент и тогава водата остава студена, или я задвижва постоянно и тогава машината винаги изплаква съдовете с вряла вода.
  2. Дефектен нагревател. След като прочетете статията Резервни части за съдомиялни машини Bosch, можете да се уверите, че нагревателният елемент в Bosch е свързан към рециркулационната помпа. Следователно, ако нагревателят се повреди, целият монтаж трябва да бъде сменен. За щастие, нагревателните елементи на тези машини не се чупят често.
  3. Управляващият модул не е в ред. Ако гумата, отговорна за нагревателния елемент, изгори, тогава това ще бъде достатъчно, така че нагревателят да не се включи и водата да остане студена.
  4. Има проблеми с окабеляването. Проводниците, доставящи рециркулационната помпа с нагревателен елемент и термостат, също могат да причинят дисфункция на тези части. Достатъчно е да разтриете едно окабеляване или да изскочите от чипа, водата ще спре да се нагрява.

Алгоритъм за търсене на разбивкаTEN съдомиялни машини

Първо трябва да разглобите съдомиялната машина, за да получите достъп до детайлите на палета. Можете да прочетете как да направите това в статията. Как да коригира грешка в съдомиялната машина Bosch E14, сега няма да се съсредоточим върху това.

След като извадите тавата за съдомиялни машини Bosch, трябва да вземете мултицет и да проверите всички подробности от списъка на заподозрените на свой ред. Няма да отидем на модула за управление, тъй като неговият ремонт и диагностика изискват специални познания. Първо изключваме чипа с проводници от рециркулационната помпа и след това измерваме входното съпротивление. Съпротивлението на работеща помпа заедно с нагревателен елемент ще бъде около 25 ома, в зависимост от конкретния модел, но не по-ниско от 18 ома. Значително по-ниските стойности на съпротивлението показват, че частта е счупена и трябва да бъде променена.

След това проверете термостата. Ние също изключваме проводниците от него и правим измервания.Входното съпротивление на термостата при стайна температура е 6000-4700 Ohm, ако показва по-малко, тогава проблемът се крие в термостата. Ако и двете подробности не са подозрителни, трябва да обърнете внимание на окабеляването. Започнете с визуална проверка. Изгорялото, изпочупено или отпаднало окабеляване няма да избегне внимателния поглед. Не бъдете мързеливи да отделите малко повече време, гледайки окабеляването.

Ако визуално не беше възможно да се открият повреди, струва си отново да се въоръжите с мултицет и да проверите всеки проводник за повреда. Може да се окаже, че някъде постингите се счупиха изолирано, което създаде много проблеми за вас. Ако се намери дефектно окабеляване, то трябва да бъде сменено.

Направете го самиповредени проводници

Какво да направите, когато е възможно да се открие повреда? Някои начинаещи "домашно" предлагат да възстановят нагревателния елемент в рециркулационната помпа. Тази опция за ремонт ни се струва много съмнителна, затова не виждаме друго решение освен да сменим целия монтаж. Като начало, ние разглеждаме номера на частта и поръчваме точно същия номер на уебсайта на Bosch по този номер, ще се окаже с 15-20% по-евтино. Ние изключваме старата помпа и поставяме нова на нейно място, нищо сложно.

Правим същото с термостата, но ако подозирате неизправност на някоя от гумите на пулта за управление, не се колебайте да се обадите на сервизния център. Независимо диагностицира повреда на контролния съвет и след това извърши висококачествения си ремонт под силата на блоковете. Не рискувайте скъпата част.

Така че, за да определите защо съдомиялната машина Bosch не загрява вода в повечето случаи, можете да го направите сами. В същото време наистина можете да спестите няколко хиляди рубли, особено ако извършвате диагностика и ремонти много внимателно и внимателно. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини