Всичко за пералните машини

Съдомиялната машина започна лошо да мие чиниите - какво да правя?

съдомиялната машина започна да се мие злеСъдомиялната машина е чудесен помощник в кухнята, спестява ви много часове работа в близост до мивката, наслаждавайки се на излъчването на съдовете. За някои миялната машина работи добре от години и не създава проблеми, други след известно време започват да се оплакват, че машината е станала по-лошо измиване на съдове. Какво се случва с оборудването, защо се намалява качеството на мивката, как да се отстрани неизправността, ако се появи. Нека се опитаме да се справим с тези проблеми.

Причини за лошо миене на съдове

Качеството на миенето на съдове зависи от много фактори, които някои от нас по някаква причина просто пренебрегват, казвайки, че съдомиялната машина измива всичко добре. Въпреки това, в началото колата наистина ще покаже отличен резултат. Но постепенно от време на време ще забележите остатъците от храна върху чиниите, петна или бяло покритие. Причините за това могат да бъдат следните:

 • потребителски грешки при работа с машината;
 • ненавременно почистване на съдомиялната машина и нейните части;
 • отказ да се използват специални перилни препарати или неправилната им дозировка.

Нека разгледаме тези причини по-подробно и също така да разберем какво да направите, за да направите машината по-добре да се измие.

Не почиствах съдомиялната машина навреме

Съдомиялната машина, като всички други кухненски уреди, изисква постоянна грижа. И ако тази грижа не бъде извършена, то тя просто престава да функционира. Почиствайте редовно в съдомиялната машина:

 • филтър от хранителни остатъци;
 • груб филтър за насипни товари;
 • рокерски оръжия (водни пръскачки) от блокировки
 • десет от скалата;
 • резервоар от плака.

Филтърът, разположен в дъното на съдомиялната машина, представляваща фина мрежа, почистване на съдомиялна машинатрябва да се мият поне веднъж седмично. Да направите това е много просто, основното е да не забравяте. Филтърът с голям поток, стоящ на входа на съдомиялната машина, към който е завит входящият маркуч, също трябва да се почиства, макар и не толкова често. Във водата могат да присъстват големи частици от примеси, особено след почистване на тръбите в къщата. Ако водата премине през екрана на филтъра, след време частиците ще го запушат, налягането на подаването на вода към машината ще бъде по-слабо. Това ще влоши по-лошо машината да мие съдовете.

Не само филтърът може да се запуши с остатъци от храна, но и дюзи (дупки) в раменете. Ако машината не бъде напълно почистена навреме, вътре в отворите може да се образува варовик. Всичко това ще доведе до намаляване на налягането на водоснабдяването, съдовете могат да бъдат лошо измити. За да почистите рокаджиите, е необходимо да започнете еднократно измиване (без съдове) специален препарат, Подобно измиване също ще спаси десет от нечистотии, а резервоарът на машината от плака, мазнини и други замърсители.

За ваша информация! Необходимо е да миете съдомиялната машина с почистващ препарат поне веднъж на шест месеца, независимо от това колко често се използва машината.

След всяко измиване е необходимо да проверите дали резервоарът на машината е мръсен, дали има остатъци от храна под вратата, това се случва при някои модели съдомиялни машини на Bosch. И не забравяйте да избършете всичко със суха кърпа.

Операции Грешки

Ако съдомиялната машина не се мие добре, причините за това могат да бъдат типични потребителски грешки, те включват:подреждане на чинии

 • неправилно поставяне на чинии в кошници;
 • Твърде много заредени съдове;
 • избран грешен режим.

Подреждане на мръсни съдове в кошници, това е една от точките в инструкциите. Производителите на машини като Bosch, Siemens, Electrolux обръщат специално внимание на този въпрос. Ето защо, преди да сгънете съдовете, трябва поне веднъж да прочетете как е най-добре да направите това.

Най-важното правило е да поставите съдовете така, че водата да тече надолу и да не остава в самите чинии, трябва да има празнина между предметите, за да се осигури достъп до вода.

Уверете се, че предметите от чинии в долната кошница не блокират достъпа на вода до предмети в горната кошница.Също така съдовете не трябва да пречат на свободното въртене на разпръсквачите и отделенията с почистващи препарати. Ако по време на измиване на отделението с таблета не се отвори, тогава продуктът няма да падне във водата, съдовете ще останат мръсни. Зареждането на съдовете е пряко свързано с неговото количество. Колкото повече чинии, колкото по-плътно е поставено, толкова по-трудно е водата да попадне в труднодостъпни места от чинии, чаши и други предмети. Затова не се изненадвайте, че отново трябва да миете съдовете.

Друга често срещана грешка, направена от потребителите, е несъответствието на избрания режим на степента на замърсяване на съдовете. Много хора започват бързо измиване, за да спестят време. В този режим обаче температурата на водата по правило не надвишава 45-500В. Ако миете чинии със суха храна, саксии и други предмети по този режим, тогава най-вероятно те няма да бъдат отмити. За това кои съдове да се мият и в какъв режим, също е много добре описано в инструкциите.

Важно! Не забравяйте да почистите съдовете от остатъци от храна, това ще подобри качеството на измиване, филтърът ще се запуши по-малко.

Използване на съдомиялни машини

Следващата група причини, поради които Bosch, Hansa или друга миялна машина е станала по-лоша от миенето на съдове, е свързана с почистващи препарати. Най-честата поява е промяна в почистващия препарат за съдове, като прах или таблетки, както и тяхното фалшиво. Но този проблем се решава лесно, ако миете съдовете отново с продукта, който сте използвали преди, или го смените с друг вариант, докато не намерите нещо приемливо и ефективно.

Но ако почистващият препарат не се промени и съдовете започнат да се мият по-лошо, тогава неправилната доза може да стане причина. Ние изброяваме възможните проблеми:

 • когато има петна по чиниите, най-вероятно препаратът за изплакване не е достатъчен, което в този случай ивици върху чиниида правя? Необходимо е да промените настройките за потока на продукта или по-скоро да увеличите, но не много, защото свръхпредлагането на продукта ще доведе до прекомерен блясък на съдовете и лошо измиване.
 • бели капки върху съдовете могат да бъдат причинени от попадане на сол в резервоара при наливане на съдомиялна машина, капакът на отделението за сол може да е лошо затворен;
 • ако по чашките останат следи от чай, кафе или червило, тогава възможна причина може да е липсата на белина в състава на детергента;
 • пластмасовите съдове може да не се мият поради ниското съдържание на специално вещество в перилния препарат;
 • лошото пране може да бъде причинено от използването на почистващи препарати, които не са подходящи за съдомиялни машини. Отначало такива продукти могат да изглеждат ефективни, но с течение на времето запушват дупки в пръскачката, което означава, че качеството на измиването намалява.

Ако откажете да използвате специална сол с течение на времето, можете също да забележите, че съдомиялната машина е станала по-лошо измита. Солта е необходима за възстановяване на способността на йонообменника да омекотява твърдата вода. Ако машината се използва от дълго време без сол, а водата в региона е твърда, тогава йонообменникът се запушва и като цяло може да се повреди. Затова не пренебрегвайте този инструмент.

Важно! С много твърда вода 3-в-1 сложни таблетки няма да заменят солта, тя все още ще трябва да се налива в машината.

Така че, ако вашата машина Bosch, Electrolux, Candy, изобщо няма значение каква съдомиялна машина, започне да мие лошо съдове, тогава обърнете внимание на първо място на условията на нейната работа и правилата, предписани в инструкциите. Все пак най-често пишат правилата, за да бъдат спазени. Надяваме се нашата статия да помогне да разберем какво да правим с такъв проблем.

   

7 коментара на читателя

 1. Граватар Андрей Андрю:

  Когато за първи път миех бели чинии по чиниите, по вилиците и лъжиците се появи ръжда.
  Добавени са сол, почистващ препарат и препарат за изплакване.
  Съдомиялна машина Тека.

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Аз също имам такова бедствие.

 2. Gravatar Viictor Viiktor:

  Трябва да миете съдовете с ръце без специални инструменти, освен понякога със сода за хляб.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Да, и също измийте с чиста вода от извори и измийте нещата в алкохол.

 3. Граватар Ирина Irene:

  И ще готвя на клада! А сутрин да впрегна конете ...

 4. Граватар Александър Александър:

  Ходете боси и живеете в пещера.

 5. Граватар Александър Александър:

  Не мия саксиите вътре. Пълни глупости!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини