Всичко за пералните машини

Съдомиялната не се изключва

миялната машина не се изключваМного се говори за неизправности, характерен симптом на които е, че съдомиялната не се включва. Но има обратни симптоми на неуспех. Съдомиялната машина се стартира нормално и започва да работи, но след това по някаква причина не може да спре. Освен това е възможно машината да се спре само чрез издърпване на захранващия проводник от контакта. Този проблем често се среща в съдомиялните машини на Bosch и други модели, затова решихме да разгледаме подробно възможните причини за неизправността и как да ги разрешим.

Помпата не се изключва

Помпата за съдомиялна машина е предназначена за изпомпване на отпадни води от миещия резервоар. По време на целия цикъл на измиване мръсната вода може да се отстранява многократно, докато алгоритъмът на програмата включва в кой момент контролното устройство трябва да даде командата за включване и изключване на помпата, както и продължителността на изпускателната помпа.

Много е важно в кой момент ще бъде дадена командата за включване на помпата. Контролният блок трябва да събира информация от всички сензори и въз основа на тази информация да реши дали да включите помпата или не. Ако помпата работи непрекъснато и не се изключва, това означава, че:

 • електротехник или електронен модул са неизправни - командите на помпата не се дават или не достигат до помпата;
 • информация идва от контролния модул от пресостата за излишната вода в съдомиялната машина на Bosch;
 • машината не е инсталирана на ниво (някои модели съдомиялни машини са чувствителни към наклони и не искат да работят нормално дори с наклон 50);
 • съдомиялната машина на Bosch не е правилно свързана към канализацията, което води до „сифон ефект“ (обратен ток на мръсна вода в машината), докато помпата непрекъснато е принудена да се опитва да изпомпва вода;
 • самата помпа е дефектна.

Има и незадължителни причини за непрекъснатата работа на помпата, например в случай на изтичане във входящия маркуч или тръба. Но в такава ситуация е доста трудно да не разберем защо помпата за източване работи странно, защото водата ще тече изпод машината и тя ще тече силно.

Aquastop маркуч за съдомиялна машина може да предотврати това, но тогава помпата няма да се покаже. Дори ако вашата съдомиялна машина изобщо няма защита Aquastop, слабото изтичане на маркуч няма да повлияе на работата на помпата, за да реагира изпускателната помпа, е необходим силен спад на налягането, което може да доведе до воден чук или разкъсване на маркуча или тръбата.

За ваша информация! Пълна защита Aquastop ще предпази съдомиялната машина от течове от всякакъв характер, но все пак трябва да внимавате.

Симптомът на повреда се свежда до постоянен шум, излъчван от помпата, независимо от това дали програмата за пране работи или не работи. Освен това, ако изключите захранването на съдомиялната машина (като издърпате захранващия кабел), тогава когато го включите отново, помпата ще продължи да работи непрекъснато.

Процедурата за отстраняване на повреда ще зависи от нейния характер, нека започнем с проста причина, когато съдомиялна машина на Bosch не е свързана правилно към канализационната тръба, какво правим?

 1. Развиваме дренажния маркуч от сифона или канализационната тръба.
 2. Проверяваме дали дължината на маркуча не надвишава 2 m.
 3. Проверяваме завоя и височината на връзката на маркуча (височината на точката на свързване от пода трябва да бъде не повече от 50 см).
 4. Ремонтираме връзката към канализацията и закрепваме маркуча обратно.

След това помпата трябва да спре да "е капризна" и да започне да работи нормално. Ако след коригиране на връзката към канализацията съдомиялната машина Bosch продължава да работи безкрайно помпата, можете да видите как тази машина е инсталирана на пода. Съдомиялните машини на марката Bosch не са твърде взискателни към повърхността, която трябва да се монтира, дори големи наклони са разрешени 8-100 . Автомобилите от марката Electrolux са по-настроени, така че те трябва да бъдат монтирани на ниво върху здрава, надеждна повърхност.

Ако съдомиялната машина е инсталирана добре, тогава най-вероятно проблемът възникна с един от блоковете, сензор или контролен модул като цяло, което само по себе си не е много добро. Морално трябва да се подготвите за разходите и да започнете да проверявате електричеството и електрониката на машината.

Между другото, не е необходимо да го направите сами, в случай на сериозни проблеми с електрониката на съдомиялната машина, е по-добре да се свържете с специалист. Така че има по-малък шанс за допълнително увреждане на съдомиялната машина. Но ако сте решени да доведете въпроса до края, прочетете поне съветите на професионалисти.

Програмата за пране не се стартира и не се изключва

Ако миялната машина на Bosch (или друга) след включване не реагира на действията на потребителя, тоест повечето бутони не работят и е невъзможно да включите каквито и да било програми за измиване, също е невъзможно да изключите машината с бутон - това показва неизправност на контролния панел. По-точно възникна проблем с един от контролните триаци или с контактите на един от бутоните. Ако няколко бутона не работят наведнъж, най-вероятно това е все още триак.

За ваша информация! Triac е специален полупроводников компонент, който е инсталиран на таблото за управление на съдомиялна машина на Bosch (и друга марка). Друго име е симетричен триоден тиристор.

За проверка и замяна на триака ще се изискват минимални познания за полупроводникови вериги и способността за работа с поялник и мултицет. Първо, настройте мултицета.

 • Включваме устройството и го настройваме в режим на волтметър.
 • Задаваме минималната стойност във волта.
 • Затваряме сондите на мултицета един върху друг и проверяваме как работи устройството, ако всичко върви добре, преминаваме към следващия етап.
  как да стигнем до контролния съвет

Сега нашата задача е да стигнем до контролното табло. Изключете съдомиялната машина и отворете вратата. В краищата на вратата и от вътрешната й страна има малки крепежни елементи, те трябва да се развият, като държите вратата в отворено положение. Вътрешността на вратата се отстранява като сандвич и контролната платка е изложена. След това правим следното.триак

 1. Ние намираме триаци на контролната платка (виж снимката) и последователно ги проверяваме с мултицет.
 2. Ако се намери дефектна част, внимателно я развийте и я отстранете.
 3. Вземете счупената част от пробата и закупете подобна в магазина или я вземете от неработещо устройство.

Важно! Необходимо е номерата и маркировките върху дефектната част и върху новия мач.

 1. Много внимателно, за да не повредите пистите, запоявайте новата част на мястото на старата.

Сега поставяме контролното табло на място, сглобяваме вратата, свързваме захранването към съдомиялната машина и проверяваме работата. След тези прости манипулации, съдомиялната машина трябва да се включва и изключва нормално.

Програмата за миене затвори

контролно таблоСъдомиялната често не се изключва поради системна грешка. Системните грешки са регистрирани в програмата за модул за управление на машината, те помагат за извършване на самодиагностика и информират потребителя за различни повреди. Системна грешка, изскачаща на дисплея на съдомиялната машина, спира нейната работа, а в някои случаи дори не ви позволява да я рестартирате от бутона за включване / изключване. Повторното стартиране на машината не решава проблема, грешката изскача отново.

Ярък пример е грешка e22 в съдомиялната машина на Bosch, Тази грешка възниква, ако потребителят на съдомиялната машина забрави да я почисти, филтърът е запушен, сензорите се активират и контролния модул блокира работата на цялата машина, докато блокирането не се елиминира. В същото време миялната машина не се изключва и изобщо не реагира на действията на потребителя.

Ако съдомиялната машина не се изключи поради една от многото грешки в системата, единственото лекарство е да намерите причината за грешката и да я поправите. Само в този случай ще забравите какво трябва да видите, как миялната машина не се изключва.

За да обобщим, отбелязваме, че ако съдомиялната машина не се изключи, тогава това е тревожен симптом, който придружава по-сериозен проблем, обикновено повреда. Лошо е, ако става въпрос за повреда на помпата или по-лошо, контролния модул, но се случва, че баналното блокиране на филтъра влияе върху способността за управление на съдомиялната машина. Това е още една причина да напомнят на потребителите на съдомиялни машини за необходимостта постоянно да се грижат за своите „железни помощници“.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини