Всичко за пералните машини

Няма вода, която влиза в съдомиялната машина

водата не влиза в съдомиялнатаМалко хора са безразлични към работеща миялна машина, защото това ни освобождава от неприятното стоене в близост до мивката с парцал и перилен препарат, който дразни ръцете ни. Но всичко се променя, когато колата се развали - настроението рязко спада. Когато съдомиялната не набира вода, разбираме, че това е повреда, но какъв вид повреда? Как да откриете такава повреда и как да я поправите, за предпочитане със собствените си ръце? Ще отговорим на тези и други въпроси като част от статията.

Разбивки, които провокираха този проблем

Защо миялната машина не взима вода? За да отговорите на този въпрос, трябва внимателно да проверите автомобила, систематично проверявайки всеки възможен проблем. По време на процеса на проверка ще се натъкнете на повреда, която ще трябва да бъде коригирана. И така, какви типични повреди водят до това, че съдомиялната машина се опитва да излива вода, но все още няма вода.кран за вода

 1. Водата не тече поради запушен филтър или филтри.
 2. Водата не тече поради счупен клапан за пълнене.
 3. Водата не тече поради счупен механизъм на вратата.
 4. Превключвателят за налягане се счупи, поради това водата не попада в червата на съдомиялната машина.
 5. Водата не се доставя поради факта, че системата Aquastop е работила.
 6. Елементът на блока за управление не е в ред.

За ваша информация! Горният списък на разбивки не е изчерпателен, но в около 96% от случаите при такива симптоми се откриват тези неизправности.

Потребителските грешки не могат да бъдат отхвърлени. Доста често хората се обаждат на капитана, като се оплакват, че миялната машина не изпомпва вода, а междувременно причината за липсата на водоснабдяване е спирателен кран, огънат маркуч или банално спиране на водоснабдяването на апартамента. Ясно е, че хората са различни, а ситуациите са различни, но се надяваме, че вие, нашите читатели, сте много по-умни и няма да направите това и да накарате експертите да се смеят.

Запушен филтър за потока, задейства се Aquastop

Първата причина, поради която в миялната машина няма вода, ще бъде описана от нас, в зависимост от дизайна на самата съдомиялна машина. Ще изразим по-ясно. Факт е, че повечето съвременни съдомиялни машини на Bosch имат система за защита от течове Aquastop и ако входният маркуч Aquastop работи, тоест в него се образува теч, вентилът вътре в маркуча ще бъде надеждно блокиран и водата няма да попадне в машината.

Как да решим подобен проблем е описано подробно в нашата публикация. Маркуч за съдомиялна машина Aquastop - проверете и сменете, Накратко, в тази ситуация, просто трябва да смените маркуча Aquastop. Такъв елемент не може да бъде поправен или заменен.

С новия маркуч Aquastop капацитетът на клапана е перфектен, което означава, че водата също ще попадне в машината добре, докато защитата не заработи отново, предпазвайки дома ви от наводняване. Ако вашата съдомиялна машина няма защита Aquastop и входният маркуч е напълно сух и няма признаци на течове, това означава, че потокът филтър вероятно е запушен с воден камък и мръсотия.

Важно! Много често след смяна на щрангове ръждясалата вода започва да тече от чешмата, като се смесва с постеля, такава вода запушва филтрите много бързо, затова се опитайте да не миете съдовете в съдомиялната машина.

течащ филтър за водаКогато инсталирате съдомиялна машина, опитен майстор обикновено поставя допълнителен филтър за поток върху входящия маркуч, така че има допълнителна гаранция, че няма да попадне мръсотия в машината с чешмяна вода. Но в този случай трябва да разгледате филтрите и периодично да ги почиствате. Ако не направите това, един ден или допълнителният филтър, или основният, който стои пред входящия клапан в съдомиялната машина, ще се запушат и водата ще спре да потече в машината. Как да спасим ситуацията?

 • За начало изключихме водата.
 • След това развийте маркуча с филтъра.
 • Изваждаме филтъра и го развиваме, след това почистваме мръсотията, изплакваме с вряла вода и я завиваме върху маркуча.
 • Поставяме всичко на място и проверяваме как работи миялната машина.

Ако след това съдомиялната машина бръмчи, опитвайки се да изпомпва вода, но все още няма вода, трябва да продължите да търсите по-нататък. Но все пак, не забравяйте да почиствате филтрите, на всеки 6 месеца определено ви трябва, дори и водата във водопровода да е мека.

Клапанът за пълнене се е счупил

Причините, поради които водата не може да попадне в съдомиялната, могат да се дължат на работата на вентила за пълнене. Този клапан е доста чувствителен елемент на съдомиялната машина и дори може да повреди спада на налягането. По-специално производителите на съдомиялни машини Bosch в инструкциите за своите продукти посочват препоръки за инсталиране на съдомиялна машина, ако налягането във водоснабдяването е по-високо от 1 MPa. В допълнение към филтрите за почистване на потока те препоръчват да инсталирате клапани за намаляване на налягането.

Ако няма клапан за понижаване на налягането и налягането на водата е значително, тогава входният клапан на съдомиялната машина бързо ще се счупи и или няма да се отвори в точното време, или обратното, ще остане в отворено състояние и водата непрекъснато ще се излива в машината. В този случай е почти невъзможно да поправите клапана, тъй като механизмът се счупва, трябва да го смените. Ако клапанът просто е запушен с мръсотия и не се отваря, тогава проблемът се решава с обикновено механично почистване.

Виновен е датчикът на нивото на водата

датчик за ниво на водатаСъдомиялната машина Bosch изглежда бръмчи, а светлините все още са включени, но защо водата все още не се излива? Виновникът за този позор може да бъде превключвателят за налягане на съдомиялната машина. Това устройство, наричано още сензор за ниво на водата, трябва точно да определи колко вода има в колата в даден момент. Проблемът е, че в един не много добър момент той може да откаже да изпълни функцията си и тогава ще се случи следното:

 1. водата всъщност ще потече в съдомиялната машина, но управляващият модул няма да знае за това;
 2. машината ще прелее и помпата ще започне да изпомпва излишната вода в авариен режим;
 3. контролния модул, мислейки, че водата не влиза в машината, генерира системна грешка и спира програмата.

Разберете какво точно се е случило с вашата съдомиялна машина е лесно. Слушайте дали има вода в съдомиялната машина, дали помпата работи чрез изпомпване на вода и дали водата се изпуска в маркуча и тръбата за източване. Ако всичко това е така, тогава първата версия, която ще трябва да бъде проверена, е отказът на превключвателя за налягане. За това как да проверите и сменете превключвател за налягане, можете да прочетете в съответната статия, публикувана на нашия уебсайт.

Проблеми с контролния модул

Причините водата да не попадне в съдомиялната машина могат да бъдат скрити в електрониката на машината и по-точно в нейния контролен модул. Единиците могат да се справят с този елемент и да го поправят. Дори не всички специалисти предприемат подобен ремонт, но поне е необходим поглед върху този детайл. Контролният модул е ​​една от най-важните части на съдомиялната машина, защото координира и дава команди за работа или спиране на други части и цялата съдомиялна машина.

Важно! Често се случва, че не целият модул се проваля, а някаква специфична част. Ако го намерите и замените, дъската ще работи отново, но е доста трудно да направите това.

За да премахнете контролния модул, трябва да разглобите вратата на съдомиялната машина. Не е трудно:

 • отворете вратата на колата широко отворена;
 • държим го така, че да не започне да се затваря в решаващ момент;
 • сега развиваме малките винтове, които са на краищата и гърба на вратата;
 • изключете двете части на вратата и вътре виждаме дъската на крепежите - това е модулът.

Визуално проверете платката, ако няма видими повреди по нея, тогава не трябва да се качвате по-нататък, обадете се на специалист, който ще се справи с проблема и евентуално ще посъветва промяна на тази част.

Така че в повечето случаи, ако водата по някаква причина не попадне в съдомиялната машина, можете сами да се справите с проблема, без да се включва специалист. Но във всеки десети случай на подобна разбивка ще се изисква мнението на квалифициран майстор! Успех

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Алек Алек:

  Все още трябва да го разбера!

 2. Граватар Виктор победител:

  Добър ден. Вградена миялна машина BOSCH. Индикаторът на крана светва и помпата за източване на вода постоянно работи (дори когато е суха и няма вода). Филтърът се измива. Мрежите на входа след почистване на крана. Нарязах програми, като притисках два бутона. Режимите са избрани, но не са стартирани. И отново светва същия индикатор. И помпата се включва само в машината, тя веднага започва да изпомпва, няма какво да се източва. Помощ!

 3. Граватар Лариса Лариса:

  Добре дошли! Индикаторът за крана мига. Не можем да намерим причината, няма течове, филтрите са чисти, колата е само на 4 месеца. SOS!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини