Всичко за пералните машини

Съдомиялната не мие съдовете - ние сами го оправяме

съдомиялната не миеМного потребители на съдомиялни са изправени пред странен проблем, изглежда, че машината работи, програмата за миене работи, но в същото време тя или не мие чиниите, или изобщо не работи. Би било по-лесно, ако машината създаде някаква системна грешка и се окаже, че съдомиялната машина „не знае“ за повредата и продължава да работи. В този случай задачата на потребителя е да разбере каква е причината за това поведение на техниката и да намери решение на проблема - това ще направим и ще опишем резултата в статията.

Ще се справим със симптомите и причините за разпадането.

Доста е трудно да се разграничат симптомите кога съдомиялната машина започна лошо да мие чинии или изобщо спря да я мие. Ще ги разгледаме заедно, защото естеството на подобни грешки често е едно и също. Какво се случва в тази ситуация с миялната машина?

 1. Програмата за миене започва, отива и свършва, а на изхода съдовете не само остават мръсни, а и едва се намокрят.
 2. След като отработите програмата, съдовете са мокри и напълно замърсени.
 3. Съдомиялната работи в специфичен режим, но съдовете не се мият задоволително.

Важно! Ако горните симптоми се появят многократно, непременно трябва да наблюдавате как съдомиялната машина изпълнява програмата за миене и да отбележите всички странности.

В този случай основният отрицателен фактор ще бъде, че съдовете остават мръсни. Но трябва да разберете, че времето е похарчено, енергия, вода, вашите нерви, в крайна сметка, са били изразходвани. В резултат се оказва, че тази повреда е дори по-лоша, отколкото ако съдомиялната машина просто не се е включила - има повече вредни последици. И така, какво причинява горните симптоми?

 • Тези или други потребителски грешки, ще поговорим за тях малко по-късно.
 • Различни проблеми, свързани с водоснабдяването.
 • Невъзможност за правилна циркулация на водата вътре в съдомиялната машина.
 • Трудност при вземането на препарат за миене на съдове.
 • Повреда на нагревателния елемент, ако машината няма температурен датчик.
 • Счупване на рамото за пръскане (работно колело).

Причината са потребителските грешки

Както отбелязват майсторите на водещите сервизни центрове в света, основните причини съдомиялната машина да не мие чиниите са различни потребителски грешки, които правят по време на работа на съдомиялната машина. Най-често срещаните грешки са както следва.

 1. Съдомиялната машина не се почиства навреме или потребителят изобщо не я почиства.
 2. Потребителят неправилно поставя чинии в кошници.
 3. Потребителят излива почистващ препарат в неправилното отделение на кюветата или използва неподходящи почистващи препарати.

За необходимостта от периодично почистване на съдомиялната машина е казано много на страниците на нашия сайт, но потребителите не упорито правят това. Почистването е необходимо поне 2-3 пъти годишно и при интензивна употреба на машината 1 път на 3 месеца.

За ваша информация! Съдомиялната машина се почиства не само с помощта на химията, но и ръчно, ако почистването само по един начин ще бъде малко полезно.

Разберете как да почистите съдомиялната машина възможно е в ръководството за употреба на вашата съдомиялна машина или в статията със същото име на нашия сайт. В допълнение към почистването е важно правилно да поставите съдове в кошници. Експертите отбелязват следните грешки на хората при поставянето на съдове в съдомиялната машина:

поставете ястия правилно

 • не подреждайте чинии в кошницата;
 • поставете големи предмети в горната кошница, а малки - в долната;
 • поставете отделни елементи на дъното на резервоара за съдомиялна машина, до гредата;
 • подредете съдовете така, че да докосва чекмеджето на перилния препарат.

Всяка от тези грешки води до най-малко некачествено миене на съдове и най-малкото до счупване на подвижния елемент или кювета за клапани за почистващи препарати.Също така груба грешка е използването на невалидни средства. Някои хора, в опит да спестят пари, вкарват всякакви боклуци в колата, мислейки, че това ще помогне да се измият чиниите. Според нас използването на домашни прахове и изплаквания е приемливо, но те трябва да се приготвят в съответствие с доказани рецепти и да се използва безопасна химия.

По-специално, горчица на прах не трябва да се използва вместо почистващ препарат. След първото измиване дюзите на въртящата се раменна ръка ще бъдат запушени с горчица и сухи. След това, ако не бъдат почистени, следващото миене на съдове ще бъде повече от неуспешно.
 горчица на прах

Проблеми с водния залив

Друга причина, че миялната машина не мие чиниите, е проблемът с вентила за пълнене. Тук всичко е просто, измиването е невъзможно без вода. Но защо машината продължава да изпълнява програмата, ако не изтегля вода, защо грешката не работи и измиването не спира? Факт е, че при някои модели съдомиялни датчиците за ниво на водата не работят правилно или връзката между контролния блок и сензора е прекъсната. В резултат машината мие чинии без вода.

Важно! Ако машината работи без вода, това е изпълнено с последствия за нагревателния елемент, защото може просто да изгори.

Ако подозирате, че нещо подобно се случва с вас, слушайте колата, докато работите. Обикновено е трудно да не се чуе заливът и изпускането на вода, защото се чува характерен шум. Видяхме, че водата не попада в съдомиялната машина, започнете да действате веднага:

 • прекъснете програмата за пране;
 • проверете дали има вода във водоснабдяването;
 • проверете дали кранът за подаване на вода в съдомиялната машина е затворен;
 • проверете работоспособността на електрическите и механичните части на пълнежния клапан.

За да проверите и поправите клапана, първо трябва да го намерите. Обикновено клапанът за пълнене е разположен в предния ляв ъгъл на съдомиялната машина, но се случва той да бъде поставен отдясно или отзад.

входен клапан за вода

Развиваме предния декоративен панел на съдомиялната машина, намираме входящия маркуч, който се завинтва към клапана. Правим следното.

 1. Изключваме водата и развиваме маркуча, а след това и самия клапан.
 2. Взимаме мултицет и настройваме превключвателя за превключване на минималната стойност на Ома.
 3. Свързваме сондите на мултицета към контактите на вентила за пълнене.
 4. Ако мултиметърът показва стойност от 500 до 1500, клапанът работи, ако е 300 или по-малко, клапанът трябва да бъде сменен.
 5. Ако електрическият вентил е наред, но все още не работи, проверете дали превключвателят на поплавъка е запушен с мръсотия - това често се случва.
 6. След като коригирате или смените клапана, го закрепете на мястото с маркуча и включете водата.

За ваша информация! Клапанът може да бъде почистен от замърсяване, като го накиснете в алкохол.

Проблеми с циркулацията на водата, означава изтегляне

Обикновено водата може да се изтече в съдомиялната машина, но това не означава, че тя ще влезе в контакт с съдовете. За да паднат мощни струи вода върху чинии, чаши, вилици и други прибори, е необходимо циркулационната помпа да работи правилно. Благодарение на него водата под налягане влиза в гредата и през малките си дупки се втурва към чиниите, избивайки мръсотията от нея. Ако циркулационната помпа спре да работи, възниква голям проблем, при който машината не мие чиниите.

Какво можем да направим? На първо място, трябва да стигнем до циркулационната помпа.

циркулационна помпа за съдомиялна машина

 • Изключваме съдомиялната машина от електричество, развиваме маркучите и я изваждаме от нишата, в която е вградена.
 • Разпределихме няколко парцала на пода, които трябва да поемат вода от машината.
 • Слагаме колата на парцали със задната стена надолу, трябва да стигнем до палета.
 • Разединяваме предния декоративен панел, а след това всички проводници, свързващи палета и основното тяло.
 • Дръпваме тигана към себе си и го изваждаме, в самия център ще има циркулационна помпа.
 • Проверяваме контактите му с мултицет, както е описано по-горе, но ако намотката се пробие, тогава ще бъде трудно да направите нещо - ще трябва да го промените.

Важно! Циркулационната помпа на съдомиялната машина е доста скъп елемент, затова, за да не рискувате, поверете диагнозата си на професионалист.

таблетка в съдомиялната машина

Доста често качеството на миенето на съдове се влошава рязко поради факта, че машината не може да вземе продукта от кюветата. Този проблем може да възникне не по вина на потребителя, а по вина на производителя. Често на машините, изградени от Китай, клапаните на отделението за таблети не са монтирани според нуждите. От гореща вода пластмасата се разширява и клапанът се залепва. В резултат на това таблетката не се разтваря и съдовете са лошо измити. За да разрешите проблема, можете или да смените чекмеджето на перилния препарат или да регулирате краищата на клапана с фини наждачки.

Работното колело или нагревателният елемент се е счупило

Всички модерни съдомиялни машини са оборудвани с датчици за температура, но този елемент отсъстваше в старите съдомиялни машини. Ако имате точно такава машина, тогава имайте предвид, че ако нагревателят се повреди, няма да даде грешка, но ще продължи да мие съдовете със студена вода. Проблемът се решава чрез подмяна на нагревателния елемент.

Също така, миялната машина ще спре да мие чиниите, ако счупи гредата. Ако въртящият се рокер докосне някой предмет (разположен неправилно в резервоара за съдомиялна машина), той може да излети или да се спука напълно, защото е направен от неясна пластмаса. Гредата не подлежи на ремонт, особено ако монтажът е счупен, трябва да промените.

В заключение отбелязваме, че ако съдомиялната машина откаже да изпълни основната си функция - да мие чиниите, тогава това означава, че трябва незабавно да започнете да търсите причината за такъв "позор". Има няколко основни причини и се опитахме да поговорим за всички поне малко. Добър ремонт!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Александър Александър:

  Ще тренираме.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини