Всичко за пералните машини

Съдомиялната машина постоянно изтича водата

съдомиялна машина източва водатаВместо да мие чинии, миялната машина изтегля и източва вода през цялото време - потребителите често се свързват със сервизни центрове с такъв проблем. Какво може да се случи, защо машината спира да работи в нормален режим? Смятаме, че си струва да се справите сами с този проблем и едва тогава се обадете на специалист и ние ще ви помогнем в това.

Симптоми и причини за неизправност

Неизправност, когато миялната машина на Bosch постоянно източва вода, една от най-често срещаните. В допълнение към факта, че през цялото време на двигателя се чува тътен, можете да изброите още няколко характерни признака за повреда:

 • появата на код за грешка на дисплея на съдомиялната машина;
 • съдомиялната не отговаря, когато натиснете клавишите;
 • нищо не се случва след рестартиране на машината, като я изключите и включите отново;
 • водата непрекъснато се излива и източва;
 • се чува воден шум и работа на помпата.

Елиминираме изтичането

Най-често причината съдомиялната машина на Bosch да източва вода през цялото време е активирането на системата Aquastop. Долната линия е, че водата влиза в тигана на машината и помпата се опитва да изпомпва тази вода. Когато възникне такъв проблем, на дисплея на машините на Bosch се появява грешка E15. И ако слушате внимателно, колата не вдига вода.

За да разрешите този проблем, източете водата от шахтата. Освен това водата не трябва да има в сензора Aqua Stop. При някои модели на Bosch такъв сензор е разположен от дясната страна на машината, както е показано на снимката. За да излезе водата от сензора, майсторите съветват да наклоните съдомиялната машина с около 450. След това можете да опитате да стартирате съдомиялната машина отново. В допълнение, накланянето на машината помага в случаите, когато сензорът Aqua Stop се е забил в положение „вода“.
сензор за съдомиялна машина

За ваша информация! В съдомиялни машини, които нямат електрическа спирачка Aqua, а обикновена механична, тогава, когато системата се задейства, маркучът трябва да бъде напълно сменен.

Една от причините за активирането на системата Aqua Stop може да бъде пукнатина в резервоара и резервоара за събиране на вода. Това се случва изключително рядко и за самодиагностика може да се наложи цялостно разглобяване на съдомиялната машина. Дори и да намерите сами такава пукнатина, тогава замяната на частта ще изисква помощта на специалисти, е неудобно да вършите такава работа у дома.

Подмяна на входящия клапан и превключвателя за налягане

В ситуация, в която съдомиялната машина на Bosch изтегля вода и я източва незабавно, вероятната причина е неизправност на вентила за подаване на вода. Когато се активира програмата за измиване, клапанът получава сигнал и той се отваря, но когато се получи сигнал за затваряне, той не работи, оставайки в отворено положение. В резултат на това съдомиялната машина продължава да събира вода, възниква преливник, когато се достигне определено ниво на водата, се включва помпа, която започва да източва водата. Процесът върви на цикли, спешно е да се реши проблема.

 • Трябва незабавно да изключите кранчето за вода.
 • След това изчакайте известно време, докато помпата спре да работи, ако продължава да бръмчи, след това изключете колата от електрическата мрежа.
 • Сега удължете машината, така че да е удобно да стигнете до мястото на свързване на входящия маркуч към съдомиялната машина. В съдомиялните машини на Bosch маркучът е свързан отзад, но има и съдомиялни машини, при които връзката на маркуча е под предния панел на долната част.
 • Изключете маркуча за подаване на вода от машината. Непосредствено зад него има филтър за пречистване на водата под формата на мрежа, а зад тази мрежа - входящ клапан.
 • С помощта на мултицет трябва да проверите работоспособността на електрическата част на клапана. Мултиметровите сонди се притискат към контактите на клапаните и гледат на стойност, която обикновено трябва да бъде от 500 до 1500 ома. В противен случай клапанът е дефектен. Трябва да бъде заменен с нов.
  клапан за подаване на вода
 • С работеща електрическа част на пълнещия клапан е необходимо да проверите механичната. Направете го много по-трудно. Един от начините е да отворите вратата на колата няколко пъти по време на събиране на вода. Ако водата продължава да се натрупва, вентилът е дефектен или запушен и трябва да бъде сменен.

След като дефектният клапан е сменен, проблемът с постоянното изтичане на вода може да бъде отстранен. Извършете пробно измиване и проверете дали машината работи.

Ако проблемът, че съдомиялната машина събира и източва вода, не е във вентила, тогава трябва да проверите превключвателя за налягане. Той е отговорен за нивото на водата в машината, ако сигналът за достигнатото ниво на водата не бъде подаван към таблото за управление, тогава водата ще бъде постоянно изтеглена или източена от машината. Подробни инструкции за проверка на тази машинна част са в статията Подмяна на превключвателя за налягане в съдомиялната машина.

Лош контролен съвет

Една от причините за някои модели съдомиялни машини на Bosch или друга марка машина може да бъде неизправност на пулта за управление. По-точно триакът на помпата се проваля. В резултат на това може да възникне ситуация, когато помпата източва водата през цялото време, дори и да няма вода, но потребителят чува помпата.

Триакът на контролната платка може да бъде повторно споен. Но такава работа ще се справи от някой, който разбира електрониката, знае как да чете схеми за различни модели съдомиялни и се справя с поялник. Затова такава работа най-често се доверява на капитана.

По този начин може да има няколко причини, поради които съдомиялната машина постоянно изтича вода. В някои случаи можете сами да отстраните проблема, основното е да знаете поне малко устройството на вашата съдомиялна машина. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини