Всичко за пералните машини

Полезна ли е миялната машина или не?

е от полза за ПММОнези, които вече са закупили съдомиялна машина или просто искат да я купят, се интересуват от въпроса: печеливша ли е съдомиялната у дома или не е нищо друго освен мит, измислен от рекламодатели и производители на домакински съдомиялни машини? Въпросът наистина е много сериозен, защото закупуването на съдомиялна машина или по-нататъшното й използване зависи от отговора на нея. Нека се опитаме да бъдем максимално обективни и да правим изводи въз основа на реални тестове.

Колко пари спестява съдомиялна машина?

Има доста условности по този въпрос. Спестяването ще зависи от модела на съдомиялната машина, интензивността на нейното използване, тарифите за вода и електричество, състава и цената на почистващите препарати и сол и др. Въпреки това решихме да направим експеримент и изчислихме колко пари спестява.Съдомиялна машина Bosch SMV23AX00R на месец, обслужващо семейство от 3 души.

В къщата е монтиран водонагревател, така че предварително изчислихме колко студена вода и електричество отделя семейство за миене на съдове. Оказа се, че един месец семейство харчи 1,5 куб. М студена вода за миене на съдове ръчно (наливайки ужасно, може да е по-икономично) и около 29 кВт електроенергия (+ -5 кВт). Въпреки факта, че членовете на семейството не мият чинии с топла вода, а топла.

 1. 1 кубически метър студена вода струва на семейството около 17 рубли, а един kW електроенергия е 3,95 рубли.
 2. 25 рубли 50 копейки - вода, 114 рубли 55 копейки - електричество.
 3. Натрупайте разходите и вземете 140 рубли 5 копейки.

Но това не са всички разходи. За да измиете съдовете ръчно, ще ви трябва перилен препарат и гъба. За един месец гъбата се влошава напълно, така че можем да включим разходите за една гъба в разходите, това е около 10 рубли. Сега почистващ препарат. Евтин почистващ препарат може да се купи за 90 рубли. Пакетът съдържа 0,5 литра средства, което е достатъчно за около 3 месеца - 90/3 = 30 рубли. За да обобщим: 140,05 + 10 + 30 = 180 рубли 5 копейки. Ако не вземете предвид някои грешки в изчисленията, това са месечните разходи за ръчно миене на съдове.

Сега нека да изчислим колко пари са ви необходими за миене на съдовете за един месец с помощта на съдомиялна машина Bosch SMV23AX00R. При условие, че оборудването е било включено строго веднъж на ден, за да се мият чиниите, които са се натрупали през деня и са работили по обичайната програма в продължение на 2 часа и 10 минути, тя е изразходвала 63 дни електричество за 30 дни. 63 * 3,95 = 248 рубли 85 копейки. За една мивка нашата машина консумира 11,7 литра вода. Умножаваме по 30 дни, получаваме 351 литра, тоест 0,351 кубически метра. 0,351 * 17 = 5 рубли 97 копейки. Добавете разходите за вода и електричество 248,85 + 5,97 = 254 рубли 82 копейки.

Разбира се, това не са всички разходи. Най-важната позиция на разходите все още не е изчислена от нас, а именно разходите за почистващи препарати и сол.

Семейството ни използваше таблетки Сомат за миене на съдове в съдомиялната машина. Те са евтини и измиват добре. Купена е кутия с 84 капсули за 313 рубли. За един месец са похарчени точно 30 капсули. Използвайки прости изчисления, изчислихме, че 1 капсула струва около 3 рубли 73 копейки. 3,73 * 30 = 111 рубли 90 копейки.

Това бяха разходите на почистващия препарат. Сега нека изчислим цената на солта. Използвахме сол на Ели, която струва 200 рубли за 3 кг. Малко по-малко от 1 кг сол се изразходва на месец. За да улесните обмислянето на разходите за закръгляване до 1 кг, това е около 66 рубли 66 копейки.

Е, най-накрая стигнахме до най-интересното, добавяне на всички разходи. Така че, 254 рубли 82 копейки - вода и електричество, 111 рубли 90 копейки - почистващ препарат, 66 рубли 66 копейки - сол. 254,82 + 111,90 + 66,66 = 433 рубли 38 копейки. Толкова струва миялната машина Bosch SMV23AX00R за 1 месец работа. Общо: 180 рубли 5 копейки - ръчно пране и 433 рубли 38 копейки - машинно пране.

Не мийте без мокри ръцеPMM зареждане

Така че по-добре ли е миялната или ръчната миялна машина? Изводите са трудни за правене, защото не всичко се измерва в пари. Много семейства дори са готови да доплащат за малко удобство. Толкова е страхотно да зареждате мръсни съдове в кошници и машината ще направи всичко за вас, дори не е необходимо да мокрите ръцете си. Рекламен образ на щастлива домакиня изскача пред очите ми, но нека се върнем към реалността.

Не всички съдове се вписват перфектно и се мият перфектно в съдомиялната машина.Големи тави за печене, тави, вани в машината или изобщо не пасват, или се вписват, но не се мият добре. Те трябва или да се мият от нулата, или да се мият зад съдомиялна машина, което е двойно неприятно.

Давай напред. Не всички предмети могат да се мият в съдомиялна машина. Например, сте използвали месомелачка. Категорично е забранено да се мият алуминиевите му части в колата, в противен случай те ще станат черни и ще трябва да бъдат изхвърлени, което означава, че мина на ръка.

Дървените дъски за рязане, дървените лъжици и шпатули също се влошават в съдомиялната машина, те също се мият изключително на ръка. Всъщност има много примери. А това означава, че преди да включите машината, трябва да сортирате мръсните съдове. Измийте нещо с ръце и нещо в колата. Като цяло ще трябва да намокрите ръцете си така или иначе, дори и да имате миялна машина, поне не. Да, и трябва да отделите време:

 • сортиране на ястия;
 • поставете съдовете в кошници;
 • измийте с ръце онези предмети, които не могат да се перат в машината;
 • измийте мивката и крана в края на краищата.

Самата съдомиялна машина също трябва да се мие понякога от мръсотия, в противен случай тя ще спре да работи нормално, а това най-често става ръчно.

Митове за предимствата на съдомиялна машина

След подобни изчисления и разсъждения започвате сериозно да мислите: продължете да използвате съдомиялната машина или да миете съдовете с ръце. Тези, които все още нямат съдомиялна машина, след като прочетат тази статия, вероятно ще се замислят. Не бихме искали да се противопоставим на съдомиялни, но като слушаме аргументите на продавачите на съдомиялни машини, не можем „да не обърнем трезво око“. Някои от плюсовете на оборудването за миене на съдове, които те изразиха, изглеждат много неправдоподобни.

 1. Съдомиялната машина заема малко място в кухнята. Обикновено казват така за тесни съдомиялни машини с ширина на кутията 45 см. Всъщност фразата „няма достатъчно място“ е с ясно изразен характер, но ако погледнете малката кухня на средностатистически руснак, искате да плачете. Не е като миялна машина, микровълнова печка може да бъде натъпкана с трудност. Елементите стоят един върху друг, за да не се обърнат.
 2. Съдомиялна машина помага да спестите семейния бюджет. На това посветих първия параграф на нашата статия. Твърдението, честно казано, е неоснователно.
 3. Съдомиялната машина помага да спрете миенето на мръсни съдове на ръка. Направихме няколко точки, които помогнаха да разберем, че пълно отхвърляне на ръчното миене на съдове е възможно само ако наемете домакиня. Съдомиялна машина ще улесни задачата, но няма да се получи напълно, за да откажете ръчно пране.

Така че може би някои от нашите изчисления и аргументи може да ви се струват „преценени“, но от друга страна, ние не твърдяхме, че сме 100% точни. Нашите изчисления първоначално бяха позиционирани като приблизителни, но дори и от тях става ясно, че използването на съдомиялна машина е несравнимо по-скъпо, отколкото ако миете съдовете на ръка. Направете свои собствени изчисления и се уверете, че сме прави. Успех

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Алекс Алексей:

  Благодаря за подробния отговор!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини