Всичко за пералните машини

Съдомиялната машина на Bosch не приключва програмата

Bosh не завършва измиванетоЧесто миялната машина започва да се държи странно. Изглежда, че мие чиниите, но когато остава много малко време до края на програмата, машината замръзва, започва да усуква кочанните рамена и да включва помпата. Ако не е принуден да бъде деактивиран, той може да го направи безкрайно, без да генерира системни грешки. Оказва се, че съдомиялната не завършва програмата, въпреки че беше крайно време тя да направи това. Днес ще разберем причината за този дефект и в същото време ще видим как той може да бъде отстранен със собствените си ръце.

Защо това се случва?

Когато миялната машина не дава код за грешка, тя може да демонстрира действията, които водят опитния майстор до определени неизправности, които стават причините за всичко. Въпреки това, поведението на „домашен асистент“ може да не каже на новодошлия нищо, но трябва да потърсите повреда. Ако не сте срещнали подобен проблем, ето списък с възможни неизправности, които пораждат подобни симптоми в съдомиялната машина.

  1. Краткосрочна или трайна повреда в системата за управление.
  2. Повреда на нагревателния елемент или нарушение на неговата мощност.
  3. Блокаж някъде в системата за източване.

Най-често подобна повреда се причинява от запушен фин филтър на съдомиялната машина.

  1. Неизправност или запушване на помпата.
  2. Дефект на входящия клапан.

Освен това не може да се изключи физическият дефект на контролния модул. Нашите специалисти често трябваше да се справят с подобни симптоми при работа на съдомиялната машина на Bosch, когато отделните гуми се сриват или контактите изгарят. Но все пак трябва да започнете теста не от контролната платка, а от горните подробности. Ако не е възможно да се идентифицира повреда самостоятелно, професионалист ще се погрижи за това и в същото време ще тества електрониката.

Моментен провал

На първо място, внимателно прочетете симптомите на неизправност в съдомиялната машина. Сега ще опишем типичните симптоми, а вие ги сравнявате с поведението на вашата техника. Така че, когато стартирате кратка програма, машината може да мие чиниите и да не замръзва, но когато стартирате нормалния или интензивен режим, тя замръзва в самия край, оставяйки съдовете измити, но мокри. Възможно е да се спре работата на оборудването само чрез изключване.почистване на филтри

Когато включите машината отново, програмата, върху която току-що е закачена машината, може да не се включи изобщо. Активирането на друга програма води до факта, че машината Indesit или която и да е друга, мие чиниите и замръзва в самия край. Запознати симптоми? При малки подробности поведението на машината може да се различава, но това не променя същността на неизправността. Какво правим първо?

Първо, краткосрочната повреда на системата трябва да бъде изключена от списъка на възможните повреди. За целта изключете машината с бутона и след това я изключете от захранването, като напълно извадите щепсела от контакта. Оставете колата да престои половин час, след което я включете отново. Ако имаше повреда, рестартирането може да го премахне от първия път и машината ще работи добре, както преди.

Запушена система или помпа

Рестартирането не помогна, няма значение, това не е причина за разглобяване на съдомиялната машина. Проверете колко бързо водата влиза в канализацията. Може би имате запушена канализационна тръба и затова съдомиялната машина не може да премахне отпадъчните води с правилната скорост. Ако тръбата е чиста, извадете и проверете маркуча за източване на PMM. След това трябва да почистите боклучния филтър, да извадите финия филтър и да го почистите. Ако не знаете как да направите това, разгледайте публикацията Подмяна и почистване на филтъра на съдомиялната машина.

Финият филтър може да се намери „в купата“, където се поставя филтърът за боклук.

След това извадете и почистете изпускателната помпа на съдомиялната машина. За да стигнете до него, трябва да изключите и извадите машината и след това да премахнете страничните й стени.Често върху работното колело на помпата можете да намерите бучка мръсотия. Ако помпата е чиста, проверете съпротивлението на бобината си с омметър. Промяна на неуспешната част.

TEN се счупи

Ако миялната машина не завърши цикъла, който избраната програма предполага, има вероятност за това да е виновен нагревателният елемент. Не всяка повреда на нагревателя е придружена от подобно поведение на машината, а само повреда и изтичане на ток към корпуса, така че бъдете внимателни. Ако наред със симптомите, посочени от нас, тялото на машината започна да бие леко, това означава, че най-вероятно е виновен нагревателният елемент. Във всеки случай трябва да се провери, ако повредата не може да бъде открита.

Стигаме до нагревателния елемент през страничната стена на машината, не е трудно. Изваждаме проводниците, отслабваме скобите и отстраняваме частта. Проверяваме съпротивлението му с мултицет и след това тестваме за повреда. Ако по време на проверката дефектът може да бъде потвърден, сменете частта без да мислите. Разбивката е много опасна повреда.

Проверете входящия клапан

"За начало" имаме входния клапан. Вероятността, че именно той е виновен в нашата ситуация е много малка, но въпреки това трябва да се провери. Извадете клапана и обърнете особено внимание на мембраната, или по-скоро как се отваря и затваря. Ако клапанът не се затвори или отвори до края поради отломки или варовик, трябва да го почистите. Ако лошото отваряне и затваряне на клапана е причинено от други, неизвестни причини, просто трябва да замените частта.

И така, какво е причинило невъзможността да завършите програмата за миене на съдомиялни машини? Има много причини да намерите конкретна повреда, трябва да проверите много подробности, но в противен случай нищо. Или се обадете на капитана, който ще вземе пари за диагностика и ремонт. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини