Всичко за пералните машини

Не загрявайте водата в съдомиялната машина

водата в съдомиялната не се нагряваПовечето съдомиялни машини са свързани само към системата за подаване на студена вода, така че работата на нагревателния елемент е много важна, в противен случай съдовете просто няма да се мият. Ако "миялната машина" не загрява водата, това ще се забележи веднага след приключване на цикъла на измиване, което означава, че проблемът трябва спешно да бъде отстранен. Не е необходимо в този случай да говорим за неизправност на нагревателния елемент или температурен датчик, има и други причини, за които ще трябва да говорим в рамките на тази статия.

Защо водата в съдомиялната машина остава студена?

Защо миялната машина не загрява водата? За да се отговори на този въпрос, е необходимо да се подходи системно към решението на проблема, а именно да се разгледа връзката на всички възли и сензори на съдомиялната машина и да се реши какво може (поне косвено) да повлияе неблагоприятно върху работата на нагревателния елемент? Основните причини, поради които водата в "съдомиялната машина" остава студена, са три:

 • самият нагревателен елемент е дефектен;
 • неизправен термостат;
 • дефектен елемент за управление

В допълнение към основните причини, поради които водата в колата не се загрява, има и допълнителни. На пръв поглед изглежда, че тези разрушения не могат да окажат никакъв ефект върху термодвойките, но всъщност това не е така. Нека разгледаме спомагателните причини, поради които водата в резервоара на съдомиялната не се загрява.

 1. Съдомиялната машина е свързана в нарушение на инструкциите.сензор за налягане
 2. Имаше силно блокиране във филтъра за боклук.
 3. Потребителска грешка при избора на режим на пране.
 4. Дефектен сензор за налягане.

Сензор за налягане помага да се контролира циркулацията на водата в съдомиялната машина. Ако сензорът за налягане е дефектен, водата може постоянно да циркулира в съдомиялната машина, което от своя страна може да доведе до самоотводняване. При тези условия, дори ако нагревателният елемент е в работно състояние, той просто няма време да загрява водата и съдомиялната машина е принудена да използва студена вода за изпълнение на програмата за миене. Проблемът се решава чрез подмяна на сензора за налягане, ремонтът в този случай е безполезен.

За ваша информация! Преди да замените сензора за налягане, можете да опитате да почистите контактите му, както и да проверите електрическото окабеляване, което доставя този сензор.

почистваме филтъра в съдомиялната машинаАко миялната машина спре да загрява водата, причината може да е запушен филтър за боклук. Някои хора ще попитат какво общо има филтърът за боклук и какво общо има с нагревателния елемент? Ще отговорим - най-директният.

Факт е, че по време на изпълнението на програмата за миене водата трябва да циркулира нормално между резервоара и специалните резервоари, съответно нагревателят поддържа температурата на водата, осигурявайки нормалното качество на миенето на съдове. И ако филтърът е запушен, тогава циркулацията е нарушена. Това води до натрупване на вода в резервоара, системата ще бъде принудена да попълва вода (която не се връща обратно от резервоара с ястия в резервоара) от водоснабдителната система, и е студено, съответно - нагревателният елемент просто няма време да го загрее.

За да идентифицирате този проблем, трябва да погледнете в резервоара по време на измиване. При нормални условия водата не трябва да остава там. Ако в резервоара се натрупа вода, филтърът за отпадъци трябва да се почисти спешно. След това циркулацията на водата ще се възобнови и ще бъде възможно да се разчита на елиминиране на проблеми с нагряването на водата, освен ако, разбира се, не се случи едновременно разбиване на термистора или нагревателния елемент, а това също е напълно възможно.

Ако водата не се нагрява в нова съдомиялна машина, тогава в този случай проблемът може да е, че тя не е била правилно свързана с канализацията. Какъв е въпросът тук? Когато маркучът за източване на съдомиялната машина е свързан правилно към канализационната тръба, капитанът прави два лакътя (плавно огъване на маркуча): единият в самата основа на съдомиялната машина, а другият в мястото, където маркучът е свързан към сифона.

Важно! Тези две колене са необходими, за да няма "сифон ефект", тоест водата не потегля от канализационната тръба обратно към съдомиялната.

Следователно, ако нормалното оттичане на вода в канализацията е невъзможно, водата също не може да циркулира в съдомиялната машина. Това ще доведе до факта, че температурата на водата ще се различава от зададената от програмата и това е в най-добрия случай. В най-лошия случай водата ще остане студена и потребителят ще "греши" върху нагревателния елемент, въпреки че няма нищо общо с него. Проблемът се решава просто - свързването към канализацията се извършва според инструкциите и машината започва да работи нормално.

Понякога съдомиялната машина на Bosch (или друга марка) не загрява вода по много прозаична причина - потребителят е избрал грешна програма за миене. Това рядко се случва, защото в съвременните "съдомиялни машини" няма толкова много програми, които да се объркат, но това се случва. Рецепта - прочетете инструкциите и научете как да изберете правилната програма за измиване за определен обем и категория заредени ястия.

Проверка и ремонт на температурен датчик, управляващ модул

Сега да преминем към основните причини, поради които съдомиялната не загрява водата. Да започнем с температурния сензор. По някаква причина този елемент се превърна в своеобразна слаба точка на повечето марки съдомиялни, включително Bosch. Следователно, за начало, нека да решим как да разберем, че температурният сензор наистина се е счупил, а не нещо друго и че той изисква подмяна? Ние действаме така.температурен датчик

 • Взимаме отвертки, клещи и мултицет.
 • Изключваме съдомиялната машина от водоснабдяването, канализацията и мрежата (не забравяйте да блокирате водата на изхода на тръбата).
 • Изваждаме кошници за съдове от резервоара за съдомиялна машина на Bosch.
 • Изваждаме долната пръскачка, изваждаме филтъра за боклук, отстраняваме мрежата и развиваме двата крепежни елементи, разположени под нея.
 • Обърнете съдомиялната машина с главата надолу и развийте пластмасовите (или металните) странични държачи.
 • Изключваме тръбата за източване от пластмасовия блок с нагревателен елемент и повдигаме дъното на съдомиялната машина нагоре.
 • Сензорът е разположен в корпуса на отоплителния агрегат, това е необходимо, така че температурата на водата да се контролира точно от контролния модул. Изключете проводниците от контактите на температурния сензор.
 • Почистваме контактите и измерваме съпротивлението на температурния сензор.
 • Изваждаме изгорелия температурен датчик, сменяме го на нов подобен и след това събираме "съдомиялната машина".

Важно! В този случай температурният сензор не винаги е проблем, понякога окабеляването е неизправно, а в редки случаи дори елементът на контролния модул.

В около 1% от случаите се случва нагревателят да е в добро състояние, температурният сензор също работи и проводниците да са в ред. Освен това вече проверихме колата и за запушване и проверихме дали е инсталирана правилно, проверихме сензора за налягане - всичко работи добре, но температурата на водата в тръбата за студена вода и температурата в съдомиялната машина все още остава същата. Има вероятност във вашата “съдомиялна машина” управляващият модул да се е развалил, а именно не целият модул, а някои от неговите триаци.

От своя страна, категорично не препоръчваме да се качвате сами до контролния модул, без да притежавате уменията да работите с електроника. Рискът е голям да й навреди още повече, а закупуването на резервна част ще бъде много скъпо. Помолете специалист за помощ.

Как да проверите и замените нагревателния елемент?

десет за миялна машинаАко причината за факта, че водата в съдомиялната машина не се нагрява, е изгорен нагревател, трябва да се подготвите за скъп ремонт, но първо трябва да се уверите, че причината за повредата е наистина нагревател. Проблемът е, че нагревателният елемент на съдомиялната машина В някои случаи Bosch тече и в този случай той трябва да бъде заменен с модул, което оскъпява ремонтите. Проверка и подмяна на десет в съдомиялната машина трябва да се извърши в строго определен ред. Прочетете как да направите това в едноименната статия на нашия сайт.

В заключение отбелязваме, че ако водата не се загрява в съдомиялната машина, тогава това не е причина за паника. Първо трябва да разграничите кръга от възможни неизправности, довели до този резултат, и едва след това да предприемете системно търсене на проблемната точка. Успех в ремонта!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Саша Саша:

  PMM Veko 3801. Не загрях вода и не изсъхнах.
  Почистих контактите на температурния сензор и той работеше.
  Благодаря за статията!

 2. Граватар Аркадий Аркадий:

  Благодаря ви много за статията! Всичко се оказа просто - бобът запуши дренажния отвор.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини