Всичко за пералните машини

Измих банкова карта в пералнята - какво да правя

банкова картаМнозина бяха изправени пред ситуация, в която набързо забравиха да проверят джобовете на дрехите преди миене, хвърляйки всичко в пералнята. Така че в барабана са телефони, пари, флаш устройства, паспорти, банкови карти и много други. Човек може да се раздели с нещо безвъзвратно след такъв разтърсване, а някои обекти все още могат да бъдат възстановени във „втори живот“. Днес ще отговорим на въпроса какво да направите, ако кредитна карта беше измита в пералнята.

Какво ще се случи след измиване?

Колко пъти се убеждаваме да извадим всичките си джобове, преди да изперем каквото и да било, но мързелът взема своето, ние просто забравяме да го направим. И както показва практиката, напразно. В крайна сметка измит паспорт или банкова карта може да стане плащане за това, както в нашия случай.

Банкова карта е изработена от поливинилхлорид (PVC) или по-просто от пластмаса, която е устойчива на влага, температура, както и химическа атака. Цялата информация за притежателя на картата и неговата сметка се записва на магнитна лента или чип, разположен на картата. Повечето нови карти имат само магнитна лента.

След измиване на пластмасова карта с магнитна лента в машината, в 70% от случаите нищо сериозно не се случва. Тя, както и преди, продължава да работи. Но трябва да кажа това, ако картата беше измита при ниска температура. Ако картата беше в джоба ви, това също може да я спести. Но картата, ключалките, копчетата и други детайли по дрехите, които могат да надраскат магнитната лента, увреждат картата. Магнит може да развали картата, но за щастие не е в шайбата.

Важно! Картите с чип в повечето случаи се провалят след измиване в кола.

карта Тройка за пътуванеАко погрешно сте измили карта в пералня, не изпадайте в паника. За да започнете, вземете суха кърпа и я избършете, оставете я да легне малко и накрая да изсъхне. Проверете картата за повреда, ако номерата са изтрити. Ако всичко изглежда добре, тогава можете да проверите картата за производителност в най-близкия банкомат. Работете с картата няколко пъти, като се уверите, че тя работи, защото картата може да работи всеки друг път, което вече е лошо.

Ако беше възможно да се измие не банкова карта, а тройна карта за плащане на пътуване в Москва, тогава и нищо не може да се случи. Всичко ще зависи от режима, в който е изтрито. Ако сте забелязали карта в самото начало на измиването, тогава можете да я извадите, как да го направите, написахме в статията Как да отворите пералнята докато миете?

Какво да направите с повредена карта?

Ако банковата карта не работи или не работи добре, тогава трябва да я замените в клона на банката, в която сте я получили. Повредена карта на магнитна лента не може да бъде поправена, тя се преиздава.

За да получите нова банкова карта VTB предсрочно, трябва:банкова карта

  • елате в банката с паспорт и напишете заявление за предсрочно преиздаване на картата, в което да посочите причината за подмяна на картата;
  • дайте заявление на банков служител;
  • блокирайте старата карта;
  • след 5-10 работни дни получавате нова карта.

За ваша информация! За да може новата карта да има нови данни (номер и сметка), това трябва да бъде посочено отделно в заявлението. В противен случай детайлите ще останат същите, с изключение на ПИН кода.

Схемата за получаване на нова карта в други банки като цяло не се различава. Размерът на комисионната за издаване на карта в различни банки за различни видове карти се различава и варира между 50 - 1500 рубли. Така например, замяната на обикновена VTB карта ще струва 150 рубли, а статутна - 1500 рубли. Подмяната на кредитна карта в Sberbank ще бъде безплатна.

Така комисионната за издаване на банкова карта поради повреда може да не е малка, така че бъдете внимателни, преди да миете нещата в колата.В противен случай небрежността ви ще ви струва пари и време.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини