Всичко за пералните машини

Как да измиете дъждобран в пералня?

Как да измиете дъждобран в пералняКак да перете дъждобран в пералня и да не го съсипете е сериозен въпрос и изисква задълбочен анализ. Подобно на останалите връхни дрехи, такава обвивка е скъпа и изисква специални грижи. Преди да изпратите нещо до барабана, трябва внимателно да разгледате етикета на продукта, да го подготвите, вземете почистващ препарат и да настроите оптималния режим. Всички подробни инструкции и съвети от опитни домакини са дадени по-долу.

Инструкции за почистване на наметалото в машината

На първо място, ние винаги гледаме фабричния етикет. Параметрите на пране зависят основно от материала на наметалото. Така че, леките тъкани като памук, лен и полиестер са най-непретенциозните и могат лесно да издържат на машинно почистване. Категорично е забранено да зареждате кожена или вълнена стока в барабана, в противен случай нещата ще се влошат непоправимо. На етикета ще бъдат посочени всички условия за пране в машина:

 • деликатен режим с температура 30-40 градуса;
 • отказ от автоматично сушене;
 • минимално завъртане или изключване.задайте деликатно измиване

След като настроите машинната програма, можете да пристъпите към подготовката на самия плащ. Тя трябва да бъде инспектирана, почистена със специален валяк и ако е необходимо, третирайте проблемните зони с средство за отстраняване на петна или сапун. Не забравяйте да проверите всички нитове, закрепете ключалките и завъртете продукта отвътре навън. В идеалния случай трябва да поставите връхни дрехи в защитна мрежеста чанта, в най-лошия случай - в калъфка за възглавници или завивка.

Завъртете и изсушете

Автоматичното въртене не трябва да се използва. Забранено е и усукване, тъй като тънките тъкани бързо се деформират и губят първоначалната си форма. По-добре е да изплакнете наметалото ръчно, като добавите оцетна киселина или деликатен балсам - изплакнете във ваната. След това внимателно разтрошете материала, оставете водата да се оттича и окачете на „раменете“ непосредствено над банята. Не забравяйте да изправите нещото, премахвайки всички бръчки и гънки.

Завършваме естествено сушене в проветриво помещение, на балкон или на улицата. Основното е, че пряката слънчева светлина не трябва да пада върху измитото нещо. Не е необходимо да сваляте наметалото от „раменете“ - поради вертикалната подредба, редовното разширяване и издърпване, наметалото ще запази предишния си вид.обработваме дъждобран с параход

Ако не се избегнат бръчки и задръствания, можете да използвате парогенератор, пара или конвенционална ютия. Но помнете правилата за гладене: главно вертикално положение, температура с максимум 100 градуса за полиестер и 200 за лен и памук. За да намалите рисковете, желязо само от грешната страна и чрез мокра марля.

Следвайте основните правила

Преди да започнете да миете, струва си да се запознаете с няколко основни правила за грижите за дъждобрани. Те са прости, но трябва да се запомнят.

 1. Дъждобрани от естествена коприна, вълна, вискоза и капрон няма да издържат на машината. Разрешени са само за ръчно пране със сушене на кърпа в хоризонтално положение.
 2. Кожените изделия, велур и вложки от козина не се перат машинно - възможно е само химическо или химическо чистене.

Информацията на табелката с наименованието на продукта не трябва да се пренебрегва.

 1. Не можете да спестите от почистващи препарати. Трябва да закупите деликатни състави без хлор, тежки химикали и абразиви. Най-добрият избор биха били меките текстури, подобни на гел, създадени специално за типа плат.
 2. „Аксесоари“ - колан, яка, качулка, подгъва - се изтриват отделно.
 3. Необходимо е предварително химическо чистене, както и локално отстраняване на петна или замърсители.
 4. Плащът се пере отделно от други неща.
 5. Не превишавайте максималната температура от 40 градуса.
 6. За да избегнете петна, изплакнете старателно носа, като смените водата поне 3-4 пъти.
 7. Не използвайте изкуствени източници на топлина, батерии, нагреватели, вентилатори при сушене. Деликатната тъкан и директен UV са противопоказани.

Също така е важно да контролирате процеса на измиване и, ако е необходимо, да направите корекции. Така че, ако наметалото след престоя в барабана на машината е загубило основния си цвят, по-добре е да се опитате да го възстановите. Смесваме две супени лъжици 9-процентов оцет с половин чаша вода, навлажняваме гъбата с разтвора и внимателно избърсваме материала. За „превенция“, при изплакване веднага се добавя оцетна киселина - тогава цветът става по-наситен и ярък.

Нюанси на почистване на плат за дъждобран

Най-често дъждобраните се шият от плат за дъждобран, така че предлагаме по-отблизо този материал. Това е плътна матова непрозрачна тъкан, която може да издържи не само на ръка, но и автоматично измиване. Но има няколко нюанса.

 • Обърнете внимание на качеството на оцветяването. Ако няма подозрения, тогава настройте нагряването на водата на 40 градуса. За неща с външно ненадеждно оцветяване максималната температура трябва да бъде понижена до 25 градуса, в противен случай структурата ще се разслои и цветът ще се измие.
 • Не предприемайте ненужни действия. Забранено е не само машинно въртене, но и най-точното ръчно стискане. Омесването и триенето на тъканта не трябва да бъде, в противен случай ще има гънки, гънки и синини. Достатъчно е да изплакнете нещата и да оставите водата да се оттича свободно от влакната.
 • Изсушете вертикално и in vivo. Тук стандартните изисквания се повтарят: поставяме нещото в добре проветриво помещение или на улицата, закачаме го на раменете си и не забравяме да го изправим.

Внимателен към гладенето. По правило производителят забранява изправянето на тъканта с горещо ютия. Но еднократните изключения са допустими, но само на пара отвътре навън при ниски температури.

Ръчно измиване

Въпреки факта, че повечето дъждобрани са в състояние да издържат на измиване с барабани, по-добре е да се даде предпочитание на ръчното почистване. С помощта на ръце можете да намалите риска от деформация на материала, особено когато става въпрос за най-деликатните тъкани. Но ще трябва да положите много пъти повече усилия и време. Ръчно дъждобраните се перат, както следва:

 • 30-35 градуса вода попада във ваната;
 • почистващ препарат се разрежда във вода;
 • нещото се потапя в разтвора и леко се изплаква;
 • водата се оттича, а наметалото остава на дъното за 20-30 минути;
 • ваната се набира и към водата се добавя оцет или помощно средство за изплакване;
 • продуктът се изплаква.

Изплакването се повтаря няколко пъти, за да се гарантира пълно измиване на гела от тъканните влакна.

Интересен начин е сушенето. Измитият дъждобран се увива в хавлиена кърпа и се оставя да абсорбира влагата. След това основата се променя на суха, след което наметалото в изправена форма лежи на сушилня или маса в добре проветриво помещение.

Без петна

Най-безопасното е химическото почистване. Вкъщи става така:почистваме дъждобран

 • настърган сапун се разрежда във вода;
 • в получения разтвор се потапя гъба;
 • замърсени места се обработват;
 • дъждобранът се избърсва с чиста влажна гъба и се изсушава.

Тежкото замърсяване ще изисква разтвор на амоняк и оцет. Талк, картофено нишесте или сол също се изсипват върху петната. Почистващото средство се оставя върху тъканта за 1-2 часа, след което се почиства с четка.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини