Всичко за пералните машини

Измити паспорт, телефон или пари - какво да правя?

изми телефонаКогато боравите с пералнята, първото правило е да проверите джобовете на нещата, преди да ги поставите в барабана. Но ако бедата вече се е случила и сте измили пари, телефон или паспорт заедно с нещата, ще трябва да предприемете действия. Пране в пералня не винаги е фатално за тези неща, затова решихме в рамките на тази статия да дадем съвети какво да правите в ситуация, когато перате неща, които не трябва да се мият?

Телефон измит с пишеща машина - какво да правя?

Ако сте имали неблагоразумието и сте измили телефона в пералнята, тогава шансовете да го спасите изми телефонамалко. Много ще зависи от това дали телефонът е бил включен по време на пране. Ако епруветката е била изключена, тогава има шанс, ако е включен, тогава вероятността тя да бъде възстановена след измиване клони към нула. Също така много ще зависи от това колко дълго е стояла тръбата във водата, така че ако, когато стартирате измиването, си спомняте телефона, източвате водата и изваждате тръбата от барабана, шансовете да я спестите драстично се увеличават.

Какви спешни стъпки трябва да се предприемат, за да се опитате да спасите измития телефон?

 • Първо трябва да изключите телефона (ако е включен) и да извадите батерията и SIM картата от него.
 • След това трябва незабавно да разглобите телефона възможно най-бързо, да извлечете всичко, което е отстранено, и да поставите частите върху сухи хартиени салфетки.
 • Навлажнете парче превръзка в алкохол и избършете всички части (можете да излеете повече алкохол, водата ще се изпари по-бързо с него).
 • Купуваме кутия за спрей от спрей Contact 60 и внимателно обработваме мократа дъска от двете страни.
 • Изсушаваме мокрите части със сешоар в нежен режим, докато е по-добре устройството да се държи далеч. Не допускайте директно попадение на струя горещ въздух върху частите на телефона.
 • След като частите са напълно сухи, трябва отново да обработите платката със спрей “Contact 60”, след това да сглобите телефона, да поставите SIM картата и батерията.контакт спрей за почистване
 • Изчакваме известно време и след това се опитаме да включим устройството.

Ако устройството е било изключено преди да го поставите в барабана на пералната машина и да измиете, тогава след извършване на горните процедури, шансовете да спестите 50/50, и дори тогава само при условие, че миете прането си на 40 0В. При температура на водата 60 0С гарантирано увреждане на сензорния екран и камерата с течни кристали, ще бъде просто неизгодно да възстановите телефона след такива „водни процедури“. Ако сте изтрили включеното устройство, вероятността за неговото „оцеляване“ от 3% вече не е.

Обърнете внимание! Дори ако телефонът не се включи след изсушаване и обработка, не бързайте да се отчайвате. Занесете телефона в добър сервизен център, може би специалистите все още могат да направят нещо с него.

Какво да направите, ако паспортът се изпише с пишеща машина?

паспортът беше измит в пералняОсновното нещо, което трябва да направите в ситуация, ако сте измили паспорта си, е да опитате да го възстановите със собствените си ръце. Колкото по-рано предприемете действие, толкова по-добре. Трябва да действате така.

 1. Внимателно отворете паспорта си. Трябва да се опитате да залепите максималния брой страници, ако някои страници не се залепят, оставете го така, не беше достатъчно да си счупите паспорта.
 2. Между залепените страници на паспорта сложете лист чиста бяла хартия и поставете документа на сухо и топло място, далеч от мощни източници на топлина, като батерия или нагревател.
 3. Оставете паспорта да лежи с хартията за 40-60 минути и след това опитайте отново да поставите останалите страници - трябва да работи. Сменете хартията.
 4. Поставете суха хартия между всички страници на паспорта и след това я натиснете с три до четири дебели книги. Преди това паспортът трябва да бъде поставен върху твърда, равна повърхност, например, върху плота на масата.

След изсушаване внимателно инспектирайте паспорта. Ако всички детайли (печати, подписи), както и надписите са в ред и могат да бъдат прочетени, не се колебайте да използвате допълнително паспорта си. Ако важни предмети са повредени, трябва да се направи всичко, за да се замени паспорта.

Важно! Въз основа на норма 19.16 от Кодекса на административните нарушения на Руската федерация за повреда на паспорт чрез небрежност, на лице се налага глоба (може да бъде наложена глоба) от сто до триста рубли или административно предупреждение.

Какви действия трябва да се предприемат за замяна на повреден паспорт?

 • На първо място, трябва да подадете заявление за загуба / повреда на паспорта си в териториалното поделение на Федералната миграционна служба на Руската федерация, в мястото на вашата регистрация. В този случай периодът за възстановяване на паспорта ще бъде 10 дни. Ако имате временна регистрация или кандидатствате на неправилното място на регистрация, ще трябва да изчакате 2 месеца за нов паспорт.заявление за подмяна на паспорт
 • Направете снимка и внесете 2 снимки в FMS устройството в съответствие с изискванията на 35x45.
 • Ако спешно се изисква паспорт и не можете да чакате 10 дни или 2 месеца, ще трябва да издадете временен паспорт, за който са необходими още 2 снимки.
 • Необходимо е да се заплати държавната такса от 1500 рубли. и предоставете разписка на FMS. Получаване на плащане на държавно мито, издаване на паспорт в замяна на загубените
 • Могат да се изискват и други документи, затова е по-добре да ги носите със себе си, а именно: военно удостоверение, свидетелство за раждане на деца, удостоверение за регистрация / развод, документ, потвърждаващ регистрация по местоживеене.

След изтичане на предвидения от закона период за изготвяне на нов паспорт, специалистите от териториалното поделение на ДФС са задължени да ви информират за готовността на документа и необходимостта от получаването му. Когато получавате нов паспорт, не забравяйте да проверите цялата информация за печатни грешки и неточности.

Какво да правя с измитите пари?

изми паритеПарите са доста устойчиви на различни видове влияния, тъй като банкнотите са направени от специална хартия и върху тях се поставя специална боя, така че да ги повредите, дори ако сте ги измили в пишеща машина, не е толкова просто. Ако сте измили хартиени пари в пералня, направете следното:

 1. Поставете лист бяла празна хартия върху равна повърхност.
 2. Вземете мокра банкнота и я разстелете върху лист.
 3. Поставете втори лист бяла хартия отгоре и поставете дебела книга отгоре.
 4. Когато банкнотата изсъхне малко, сменете листа хартия, за да изсъхне и гладете банкнотата през тези листове.

След подобни процедури и щателно изсушаване парите трябва да са в идеален ред, Ако хартиените пари все още са силно повредени, тогава можете да ги промените в Sberbank. За целта ще трябва да отидете до най-близкия банков клон и да напишете изявление за подмяна на банкнотите. Служителите на банката ще трябва да заменят парите ви.

Обърнете внимание! Банкнотите могат да бъдат обменяни в Сбербанк само ако са силно повредени, когато около 70% от информацията по тях не може да бъде разпозната.

изми паритеНе най-приятният вариант, ако сте забравили малки метални пари в джоба на каквото и да е нещо и след измиването на вещта, дреболия в джоба не е намерена. Това може да означава само едно - пари някъде в пералнята. Колко опасно е да оставите дреболия в пералнята и какво трябва да направите, за да я извадите оттам? Забележете веднага ако знаете, че сте измили нещата с дреболия и парите са останали в пишещата машина, трябва спешно да ги издърпате оттам, в противен случай те могат да повредят машинните части. Как да го направя?

 • Първо трябва да погледнете в резервоара на пералнята, може би монетите все още са там.
 • След това трябва почистете изпускателния филтър пералня. Най-често една дреболия, попадаща в барабан, пада точно там.
 • Ако няма пари там, те биха могли да останат в резервоара на пералнята. Това е най-лошият вариант, при който е по-добре да се обадите на майстор, който бързо и професионално ще ги издърпа оттам.

В заключение, отбелязваме, че ако случайно сте измили пари в пишеща машина, паспортът или телефонът ви, разбира се, са големи неудобства, но в някои случаи не са фатални. Можете да опитате да разрешите проблема с „малко кръв“, ако се ръководите от съветите на специалисти и правите както казват. Успех и всичко най-хубаво!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини