Всичко за пералните машини

Какво да правя, ако измия флаш устройство

измих флаш устройствотоВ нашия век никъде без флаш устройство, особено ако сте офис работник. Поне една карта с памет е достъпна за всички и не е изненадващо, че лежи в джоба ви заедно с други дребни вещи. И само си представете, че хвърлихте любимите си дънки в прането, но не проверихте джобовете си, измивайки с тях флаш устройство, вътре в което има „година на старателна работа“ под формата на текстови документи, изображения, видеоклипове. Има за какво да се разстройваме! Първата мисъл е как да възстановим данните от карта с памет, поне отчасти, но заслужава ли си да изпадаме в отчаяние преди време? Нека да го подредим по ред.

Спешни действия

Има една стара и мъдра поговорка: „Не поставяйте всичките си яйца в една кошница“, в нашия случай това може да се тълкува като „Не съхранявайте всички данни на един носител за съхранение“. И наистина, без значение колко надеждно е устройството за съхранение, има всевъзможни случаи, следователно, актуализирайки информацията на USB флаш устройство, трябва да направите резервно копие, като го запишете на твърдия диск на компютъра или на друго USB флаш устройство.

Можете да направите резервно копие на данните, съдържащи се на флаш устройство, за няколко минути, но възстановяването на данни от него е дълга и старателна работа, без 100% гаранция за положителен резултат.

Всичко това е добре, но си припомняме тази проста мъдрост само когато нещо се случи с картата с памет. Така че сега флаш устройството е измито, но какво да направите не е ясно. Експертите съветват да се предприемат редица спешни мерки, които е много вероятно да помогнат да се спестят не само ценни данни, но и самото флаш устройство от повреда.

 1. По време на пране в пералнята флаш устройството се излива с топла и сапунена вода, тя висеше вътре в барабана, разглобете флаш устройството и потопете в алкохолподложени на шок. Следователно, първото нещо, което трябва да направите, е да разглобите кутията му (изключението е за водоустойчиви задвижвания с неотделим случай). В никакъв случай не се опитвайте да свържете карта с памет, за да я проверите, опасно е!
 2. Налейте малко алкохол в подходящ съд и потопете картата с памет в тази течност.
 3. След като държим устройството в алкохол, го разтриваме със стара четка за зъби, като внимаваме да не повредим полупроводниковите елементи, разположени на малката дъска.
 4. Взимаме обикновена сешоар и започваме да изсушаваме USB флаш устройството. Това трябва да се направи внимателно, така че контактите му да не се окисляват по време на работа и няма късо съединение, което определено да унищожи картата с памет, вероятно с компютър.
 5. След като изсушите USB флаш устройството, можете да го проверите, като го поставите в компютъра. Ако флаш устройството се изсуши ефективно, то ще продължи да работи, сякаш няма измиване.

Дали данните ще бъдат запазени или не?

Приблизително в 80% от случаите флаш устройството ще работи и данните, съхранявани на него, няма да бъдат засегнати. По този резултат ентусиастите дори проведоха експеримент. Измити заедно с памучни чаршафи в пералнята веднага 10, не са защитени от водоустойчив калъф, флаш устройства. Особено не е пощадено, задайте режима на измиване на температура 900C, двойно изплакване и въртене. Освен това се налива и излива нормална доза прах за пране омекотител за тъкани.

Условията за обикновена карта с памет са просто чудовищни: вряща вода и дори много химия, да не говорим за шокови натоварвания.

След измиване, или по-скоро ще се нарича кипене, флаш дисковете бяха премахнати, разглобени, измити с алкохол и третирани с четка за зъби. Накрая се изсушава със сешоар. И какъв е резултатът? Резултатът, честно казано, беше много изненадващ - 8 от 10 флаш диска работеха, сякаш нищо не се беше случило. Не беше възможно да се четат данни само от два диска, но това не е критично. Ако желаете, информацията може да бъде възстановена и направете сама.

Как да възстановим загубените данни?

възстановяване на данни на флаш устройствоДори и да притежавате компютър на нивото на начинаещ потребител, можете самостоятелно да опитате да възстановите данните, запазени на USB флаш устройството. За да направите това, ще трябва да изтеглите специален софтуер, да стартирате съответните програми и да запишете файловете на твърдия диск на вашия компютър.

Сега ще дадем примери за програми, които ще ви помогнат в това, и ще ви кажем как да ги използвате. Но трябва да помните, че използвайки тези програми, вие носите отговорност за резултата. Ако файловете, запазени на USB флаш устройството, са много важни, струва ли си риск, по-добре ли е да се доверите на специалист? Не търсите лесни начини? След това прочетете статията до края.

Така че, за да възстановите информация от измитата карта с памет, трябва да изтеглите някои компютърни програми, които са доста прости в Интернет. Какви са тези програми?

 • Recuva;
 • R-студио;
 • Лесно възстановяване.

Какво се случва, ако използваме един от тях, например програма, наречена Recuva. Трябва да направите следното.

 1. Ние намираме и изтегляме тази програма и я инсталираме на вашия компютър.
  възстановяване на данни recuva
 2. Стартирайки програмата, съветникът веднага ще ви предложи типовете файлове, които трябва да бъдат възстановени.

Ако искате да възстановите всички данни, поставете отметка в квадратчето до „всички файлове“. Програмата ще работи ли по-дълго? Разбира се, но в името на ценните данни можете да изчакате.

 1. След това ще трябва да посочим къде са били съхранявани файловете, които ще бъдат възстановени. Посочете цялото флаш устройство.
 2. Поставяме флаг пред надписа „Активиране на задълбочен анализ“ и натискаме бутона „Старт“.
 3. Търпеливи сме и чакаме, докато програмата приключи събирането на данни.
 4. Щом излезе списъкът на файловете, налични за възстановяване, поставете отметка в полетата, които ни трябват, и кликнете върху бутона, разположен в долния десен ъгъл на прозореца „възстановяване“.
 5. Сега просто трябва да посочим къде ще бъдат записани файловете (твърд диск на компютъра) от повредената карта с памет и да изчакаме, докато програмата извърши необходимите действия.

Е, това е всичко, ще оценим резултата от програмата за възстановяване на файлове. Някои документи (особено текстови документи) могат да бъдат възстановени само частично, но вече е трудно да се направи нещо по въпроса. По-добре от нищо!

И така, какво се случва, ако миете флаш устройство в пишеща машина заедно с други неща? Ако не се досещате да го пъхнете мокро в USB порта, за да проверите оперативността, тогава нищо особено. Най-често след изсушаване картата с памет работи така, сякаш нищо не се е случило. Но ако нямате късмет и данните са загубени, можете да опитате да ги възстановите с помощта на специални програми. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини