Всичко за пералните машини

Подмяна на щепсела на пералнята

Подмяна на щепсела на пералнятаАко има нужда от смяна на щепсела върху жицата на пералнята, тогава не е необходимо да се бързате в следпродажбеното обслужване. Почти всеки може да се справи с демонтажа и последващия монтаж, най-важното е, че стриктно спазвайте дадените инструкции. Редът на предприетите действия е различен за евро щепсели и стандартни щепсели, затова предлагаме да се запознаете с всеки алгоритъм до контролната проверка на захранващия кабел.

Ремонт на евро щепсел на пишеща машина

Преди да отворите и подмените щепсела, уверете се, че е повреден. За да направите това, издърпайте щепсела от контакта и внимателно огледайте корпуса и проводниците. Ако има следи от сажди, топене или има мирис на парене, тогава ремонтът е незаменим. Приготвяме нож, отвертки, клещи и се захващаме за бизнеса:

Препоръчва се първо да се установи причината, поради която щепселът изгори, за да не се повтори ситуацията.

 1. Изрязахме старата евро тапа.изрежете старата евро тапа и сложете нова
 2. Извадете от кабела горния изолационен слой с около 4-5 cm.
 3. Почистваме всяка жица с 1,5-2 cm.
 4. Ние усукваме жиците и ги изрязваме, оставяйки поне 1 см от голата жица.
 5. С помощта на клещи огънете краищата на жицата.
 6. Огледайте проводниците. Стандартният захранващ кабел се състои от 3 пина: син или син е нула, жълто-зелено е земята, а черно, розово или кафяво е фазата.
 7. Свързваме проводниците към новия случай, свързвайки земята към централния контакт, а фазата и нулата към другите два (тяхното местоположение не играе особена роля).

След това затягаме шнура с пластмасов джъмпер, който сигурно ще го фиксира на дадена седалка. След като проверяваме отново всички скоби и сглобяваме корпуса на щепсела. Последният етап ще бъде усукване на основния винт.

Поправете обикновена стара вилица

Почти всички съвременни перални машини имат евро тапи. Но ако желаете, европейският може да бъде заменен с обичайния стар щепсел в съветски стил. Същата възможност е да се очаква, ако в хола не е предвидена наземна линия. Основната процедура ще бъде подобна на предишната, но има няколко нюанса. Инструкцията е следната:

 • отрежете повредената тапа и разглобете тялото му;
 • отстранете горния слой изолация с 5 см;
 • почистваме краищата на проводниците най-малко 1,5-2 см, излишните срезове с нож;
 • огънете всяко ядро ​​в пръстен;
 • свържете фазата и нулата към контактите, като не обръщате внимание на тяхната полярност. Ако в шнура има заземяване, тогава той трябва да бъде отрязан - в съветските търговски обекти няма кацане за "земята".

Внимателно изберете нова тапа, тъй като тя трябва да издържа на номиналното и максималното напрежение на мрежата и пералнята.

Подмяна на европейска тапа с обикновена

Остава само да проверите надеждността на фиксирането, затегнете корпуса и затегнете централния винт. След като се свържете с мрежата, се препоръчва да гледате няколко минути. Ако щепселът се стопи, усеща се миризма на горене или излиза дим, е необходимо да изключите електрическото окабеляване и да установите причината за неизправността.

Ако захранващият кабел е счупен

Най-често издухан или обезопасен щепсел е резултат само от късо съединение, а източникът на проблема се крие в напълно различен. Например в счупен захранващ кабел. Захранващият кабел страда, след като е смазан от тежък предмет или външни повреди, причинени от кука върху остър пирон или ъгъл. Следователно, не бързаме да разглобяваме адаптера, но внимателно изследваме повърхността на жицата за пукнатини, завои или следи от изгаряне.

Понякога кратък външен оглед не е достатъчен за откриване на вътрешни повреди, тъй като изолационният слой крие празнината на един от проводниците на две части.

Най-лесният начин да проверите целостта на кабела е да използвате мултицет. Просто трябва да намерите тестера, да го поставите в режим "Звук" и да звъните на кабела. Ако инструментът открие текущ теч, ще прозвучи силно скърцане.

Ако е необходимо да се тества верига, по-дълга от два метра, тогава трябва да се подготви допълнителен проводник и да се включи в общата схема. Когато няма резервен проводник, има и друга опция - завъртете фазата и нулата в единия край на окабеляването. След това свържете сондите на мултицета към най-близките контакти. Тази опция в сравнение с първата има няколко предимства:

 • възможно е наведнъж да се провери течността на два проводника, свързани последователно в една верига;
 • няма нужда да търсите пропорционален проводник и да изграждате веригата.

Проверете целостта на проводника

Ако няма мултицет под ръка, тогава можете да проверите целостта на проводника, като използвате специално домашно универсално устройство. За неговото производство ще са необходими 3,5-волтова крушка на Илич, захранваща батерия (за предпочитане квадратна с мощност 4,5 волта), две свързващи ядра и вълнуващ конектор. Свързваме всички елементи в следната последователност:

 • свързваме крушка към "плюс" на батерията;
 • към "минуса" на батерията свързваме гъвкав проводник с крокодилска скоба.

Когато работите с високо напрежение, не забравяйте предпазни мерки, особено ако има риск от изтичане на ток.

По-добре е първо да тествате полученото устройство на вече позната и работеща част от мрежата. Достатъчно е да закачите скобата на всяко място и ако веригата е сглобена правилно и токът тече в жицата, лампата ще светне. При липса на сияние правим логичен извод, че има теч или счупване в сърцевината.

Ако има съмнение за целостта на кабела с щепсела или има очевидни признаци на топене и изгаряне, трябва да се вземат спешни мерки. Знаейки какво да направите първо и как да направите ремонт, можете да защитите живота, здравето и имуществото си.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини