Всичко за пералните машини

Подмяна на лагера в перална машина Zanussi

подмяна на лагера в машина ZanussiПералнята на Zanussi от италианско производство е доста надеждна единица, но дори тя може да се счупи. Ако четете тази статия, това означава, че вече сте разбрали, че лагерите във вашия „домашен помощник“ са се счупили. Не искам да се обаждам на капитана, който извършва ремонт и поддръжка на оборудването и затова беше решено да извърша ремонта сам. Надяваме се, че нашата инструкция как да сменим лагера в пералнята Zanussi ще ви помогне да се справите с тази работа.

Подготовка за работа

Ако нямате добър инструмент в арсенала, е малко вероятно да бъде възможно да замените лагерите в пералнята. Списъкът от това, от което се нуждаете, е много впечатляващ и затова често плаши начинаещия майстор, който стига до извода, че е по-евтино да се обадите на специалист, отколкото да купувате всички отвертки и други устройства. Така е, но ако решите да научите такова нещо, ще трябва да купите нещо. Да, и тези инструменти са необходими, повече от веднъж по-късно идват по-добре. Така че, подгответе:

 • плоска и отвертка или отвертка Phillips;
 • битове и адаптер към тях;
 • клещи и клещи;
 • 8 мм шестоъгълна глава и ключ;
 • чук и болт от 14-16 мм и дължина 15-20 см, за да нокаутирате лагера, но можете да получите и специален теглич;
  носеща макара
 • уплътнител за покриване на всички пукнатини при сглобяване на резервоара;
 • течен WD-40.

Купете лагери и уплътнения по размер. Размерът може да се намери от модела на пералнята или след като извадите частта от барабана. Броят и размерът ще бъдат написани отстрани.

Събирайки инструменти и резервни части, подгответе самата пералня. Той трябва да бъде изключен от комуникациите и преместен на подходящо място за работа. Необходимо е много място, следователно, ако оборудването е в банята, тогава очевидно ще трябва да бъде изнесено в коридора или транспортирано до гаража по време на ремонта.

Ремонт на автомобили

Пералните машини Zanussi имат свои собствени характеристики, които трябва да се имат предвид при подмяната на тази част. Ще опишем подробно този процес.

 1. Развиваме болтовете и отстраняваме горния капак и задната половина на кутията. Внимавайте, някои болтове са скрити под декоративни капачки. В този момент ще ви трябва отвертка Phillips и малко звездичка.
  разглобяване на тялото на машината
 2. Извадете гумения маншет от люка на вратата и го напълнете в барабана.
 3. Основната цел в анализа е да извади резервоара от колата. Ето защо, ние изключваме всички тръби от него, на първо място, трябва да премахнем въздушната тръба, тя просто се издърпва от резервоара от горната част на машината.
 4. Извадете задвижващия ремък от шайбата и от двигателя.
  свалете задвижващия ремък
 5. Изваждаме приспособлението („пръст“) от амортисьора, за да можем да извадим резервоара. За да улесните процеса, вземете 13 мм шестостен ключ и го поставете върху „пръста“ от вътрешната страна и издърпайте клещите навън на главата.
  извадете амортисьора
 6. Внимателно, без да огъваме проводниците, изваждаме сензора от резервоара.
 7. Изключете заземяващия проводник от ролката на барабана.
 8. Изключете всички проводници от нагревателния елемент.
 9. Изваждаме чипа с проводници от двигателя на пералнята и развиваме самия двигател, той е доста тежък и ще пречи.
 10. Сега изключете тръбата от резервоара към превключвателя за налягане.
 11. Ние изключваме тръбата за пълнене с 8 мм глава, за да разхлабите скобата.
 12. Извадете тръбата за източване.

  За ваша информация! Самата тръба е фиксирана с болт към тялото на машината, така че използвайте 8 мм глава, за да я развиете и да я поставите отстрани.

 13. Веднага развийте ролката на барабана с помощта на 8 mm шестоъгълник. За да избегнете счупване на монтажа, леко чукнете центъра на шайбата с чук. Използвайте лоста за ключ от метални тръби, развийте гайката.
  развийте ролката
 14. Взимаме главата 13 мм и развиваме горната противотежест от резервоара, отстраняваме я отстрани.
 15. Извадете резервоара от пружините и го издърпайте от кутията.

На този етап подготовката за подмяна на лагера ще приключи.Направена е много работа, така че бъдете търпеливи, направете всичко в ред и отделете време. Ако е възможно, направете снимка, така че по-късно да видите как да сглобите колата. Поставяйки резервоара на пода, развийте болтовете по контура, като по този начин разглобите резервоара на пералнята Zanussi на две половини.

Когато издърпвате барабана от задната половина на резервоара, не повреждайте вала и паяка. Не удряйте вала с чук.

Следва директният процес на работа с лагери. Трябва да направите следното:

 • откъснете кутия за пълнене с отвертка с плоско острие от вътрешността на резервоара и я издърпайте;
 • с помощта на клещи с кръгъл нос и плоска отвертка изваждаме задържащия метален пръстен;
  махнете фиксатора
 • напръскайте лагера с течност WD-40 и го оставете за 10-15 минути;
 • обръщаме резервоара и с помощта на чук и перфоратор започваме да чукаме лагера навътре. Правим това внимателно, нанасяме удари редуващо на противоположните страни на външната щипка, ударите трябва да са със средна якост;
  нокаутирайте лагера
 • почистваме седалката за лагера и вала;
 • вземаме нова част, слагаме я на седалката и с помощта на плосък дрифт и чук натискаме в лагера. Ударът се премества по външната раса на лагера и с леки удари го удряме.

  Важно! Не издърпвайте вложката от новия лагер, извадете я след повторно инсталиране на частта.

 • смажете задържащия пръстен с Lithol и инсталирайте върху лагера отгоре;
 • премахнете излишната грес със салфетка;
 • отгоре със собствените си ръце, без помощта на инструменти, поставете нов маслен уплътнител и покрийте вътрешността му специална грес, смажете също частта на втулката, върху която е монтиран лагерът.

На това подмяната на лагера ще свърши, остава само да сглобите резервоара, да го върнете в тялото на пералната машина. Ако се справите с такава работа, а след това да сглобите кола, ви се струва проста материя.

Трудности при подмяната

При разглобяване на пералнята Zanussi, за да замести лагера, могат да възникнат трудности, за които решихме да поговорим отделно.

Първата трудна задача възниква, когато трябва да извадите задната половина на резервоара от барабана на пералнята. Валът не винаги е лесно изваден. Има моменти, когато изобщо не се поддава на движение. Какво да правя? Предварително напълнете вала WD-40, изчакайте около час. След това вземете дървен блок, сложете върху оста и ударете с чук. Вторият начин да чукнете вала е първо да завиете стар болт в вала и да натиснете този болт.

Машините Zanussi монтират различни видове лагери. Ако лагерът е двуреден, тогава неговото инсталиране ще се извърши заедно с инсталирането на фиксиращия пръстен, както описахме по-горе. Ако лагерът е един ред, тогава няма такъв пръстен. Но ще има два лагера. Те трябва да бъдат извадени на свой ред, като се започне от външната страна, тази, която е отстрани на ръкава. След това избиват вътрешната, след като изваждат кутията за пълнене.

Когато извадите повреден лагер, бъдете внимателни, в противен случай ще бъде още по-трудно да го извадите.

Причини и симптоми

разбивка на лагераЗащо се разгражда толкова важна част от пишещата машина и как да я разберем? Нека изброим някои от симптомите:

 • външен шум и тътен по време на цикъла на въртене;
 • свирене на барабана;
 • върху маслото се появиха петна по грес;
 • системни грешки се появяват на дисплея;
 • при отваряне на задния капак бяха открити ръждиви течове по резервоара.

Лагерите в пералните машини служат по различен начин, някои не ги сменят след 11 години работа на машината, докато други летят след 4 години. Ситуации с повреда на тази част след година експлоатация на оборудването рядко се срещат. Кои са основните причини?

 • Първо, инсталацията влияе върху износването. Когато инсталирате машината на ниво, възниква дисбаланс, което води до прекомерни вибрации.
 • Второ, нарушение в производството. Инсталиране на част, която не е предназначена за товара на тази машина.
 • На трето място, дефектните части, както и липсата на смазване в лагера.

Надяваме се да разберете ремонта на пералната машина с предно зареждане.Но този производител произвежда много модели машини с вертикално натоварване, дали има разлики в работата, няма да описваме. Можете да гледате видеото по-долу за това как да смените лагерите на перална машина Zanussi с най-високо зареждане. Добър ремонт!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Василий Василий:

  Благодаря ви много за подробната информация.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини