Всичко за пералните машини

Подмяна на изпускателната помпа в перална машина Indesit

Подмяна на изпускателната помпа в перална машина IndesitМного неприятна ситуация е, когато установите, че пералнята е завършила цикъла и цялата вода е останала вътре. Това е знак, че системата има проблем. Всъщност сами можете да диагностицирате причината за подобна повреда. Може би, разбира се, това е просто банално блокиране. Но ако помпата се повреди, тогава не можете да избегнете подмяната на изпускателната помпа в пералнята Indesit. Прочетете инструкциите по-долу и успешно се справете с ремонта сами.

Идентификация на разбивка

Първо, ние определяме причината за неизправността на пералната машина за източване на водата. Най-често това са проблеми с помпата. За диагностика помислете как работи дренажната помпа и какво се разгражда в нея.

Във всеки цикъл на пералнята е необходимо да изпомпате използваната вода, за да преминете към следващата стъпка. Това прави помпата според сигнала от контролния модул. Тя изпомпва вода в канализационната тръба, а оттам в канализацията. Естествено, ако това не се случи, тогава цялата течност остава в резервоара. Пералнята Indesit е оборудвана със система за самодиагностика. При модели с дисплей ще видите грешка F05, която сигнализира за неизправност на помпата.

Ако вашата машина няма екран, тогава комбинацията от крушки ще покаже проблем: Супер измиване + Допълнително изплакване + Накисване + завъртане

грешка F05 на IndesitАко самотестът не дава никакви сигнали, тогава си струва да наблюдавате цикъла на измиване. Например водата се оттича, но много бавно. Проверете изпускателната помпа, все още е възможно да се предотврати голяма повреда. Симптомите също се появяват:

  • машината завърши измиване, но водата остана в резервоара;
  • водата не се оттича и определената програма не е завършена;
  • вода оставя, но СМ бръмчи много.

Възможно е да има няколко причини за проблема: блокиране на самата изпускателна помпа или нейните части, неизправност на електрическата част на помпата. Не пренебрегвайте баналните проблеми, свързани със запушването на дренажния маркуч, сифон или канализация. Във всеки случай за точна диагноза трябва да погледнете вътре в устройството.

Инструкции за смяна на помпата

Преди да започнете ремонта със собствените си ръце, обърнете внимание на спазването на всички мерки за безопасност. Първо извадете щепсела от пералнята. След това изключете водата, която влиза. Най-вероятно резервоарът е пълен с вода и трябва да го източите. Пригответе предварително контейнер за използвана вода и парцали, за да не наводните съседите. Развийте тапата на филтъра и внимателно изцедете цялата течност.

изсипете вода в контейнер

Удължете машината така, че да е свободно достъпен от всички страни. Приготвяме всички необходими инструменти за ремонт и голямо парче плат, за да поставим пералнята. Едва след тези подготвителни работи, изключете декоративния панел, за да стигнете до мястото, където е помпата.

Бъдете подготвени за факта, че шайбата е доста тежка и да я поставите на своя страна не е лесно. Можете да опростите работата си, като развиете дъното на машината, ако има такава, във вашия модел. Това може да стане чрез премахване на винтовете.

  1. Първо проверете дренажната тръба. Блокирането в него може да се усети.
  2. След това внимателно го извадете от помпата, като разхлабите скобата.
  3. Ще намерите фиксиращи винтове близо до щепсела на филтъра. Те трябва да се развият. Разхлабете окабеляването и извадете помпата за източване.

как се отстранява помпата

Най-лесният начин е да почистите дюзата под натиска на вода. Но ако сте го изследвали, не сте открили признаци на запушване, тогава това не е задължително. Пристъпваме към допълнителна проверка.

За да направите това, развийте крепежните винтове и извадете помпата от охлюва. Пристъпваме към проверката на работното колело. Като правило причините за неизправността могат да бъдат нишки, въжета, коса, увита около нея. В този случай просто се освобождаваме от боклука. Ако сте извадили помпата от машината Indesit и сте диагностицирали нейната неизправност, ще трябва да закупите нова и да я замените.

проверете помпата и охлюва на машината Indesit

Страхувате се, че няма да можете сами да изберете правилната помпа. Можете да направите това: вземете дефектната част и я покажете в специализиран магазин. Или просто кажете на продавача модела на вашата пералня. Сигурни сме, че няма да има проблеми с покупката на нова част, а пералнята, след качествен ремонт, ще ви издържи дълго време.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини