Всичко за пералните машини

Как да смените шумовия филтър в пералнята

подмяна на филтъра за подтискане на смущенияЧувайки фразата за шумопотискащ филтър, мнозина по някакъв начин не го свързват с пералня. Всъщност това не е нищо повече от защита от пренапрежение или както се нарича още - кондензатор, полупроводников компонент, който се монтира на пералнята с захранващ кабел. Защо е нужен този филтър, как работи и най-важното, как да го промените правилно, ще говорим за това в рамките на тази публикация.

Принципът на работа на частта

Доста е трудно да се намери идеална електрическа мрежа в света. Периодичните прекъсвания в такива мрежи често се случват както в Европа, така и в добре подхранена Северна Америка. Нищо не може да се каже за страните от ОНД: десетки хиляди единици различни домакински уреди, включително перални машини, горят годишно поради пренапрежения на електрозахранването и всякакви други неизправности. Съвременната машина има чувствителен електронен модул, който може да се провали при най-малък проблем.

кондензаторна схема

Така че, за да защитят електронното пълнене на пералнята, инженерите инсталират линеен филтър върху него, което изравнява малки пренапрежения на мощността. Той прави това много ефективно, въпреки че частта няма да се справи с големи прекъсвания, така че експертите препоръчват на потребителя допълнително да защити „домашния асистент“, използвайки стабилизатор за пералня.

В случай на голямо прекъсване на захранването, защитата от пренапрежение се изправя, за да защити електрониката на пералнята и в резултат на това изгаря. Невъзможно е да го поправите - трябва да го промените.

Как да стигнем до изгорялата част?

Ако подозираме, че причината за повредата на пералнята е филтър за подтискане на смущения, трябва да стигнем до нея, за да проверим тази част и да променим, ако е необходимо. За да стигнете до изгорената част, трябва:

  • изключете шайбата от комуникациите, особено от електрическата мрежа;
  • премахнете горния капак на пералнята;
  • погледнете вътре в случая, където мрежовият кабел пасва;
  • трябва да търсим част, която изглежда подобна на тази, показана на снимката по-долу.

филтри за потискане на шума

За да получите и видите филтъра за потискане на шума, е достатъчно да използвате само отвертка, за да проверите изгорялата част, може да ни е необходим и мултицет. Как да проверите и замените визуално тази част и с помощта на мултицет, прочетете нататък.

Проверете и заменете

След откриване на полупроводниковия компонент, който ни интересува, е необходимо незабавно да започне проверката му. Често изгорял кондензатор се издава като изгорени контакти или просто неприятна миризма, която идва от него. В 98% от случаите частта може да бъде променена без колебание. Ако разбивката не е толкова очевидна, ще се въоръжим с мултицет и ще започнем теста.

  1. Задайте мултицета в режим на набиране.
  2. Навеждаме сондите на устройството към контактите на кондензатора.
  3. Проверяваме наличието на напрежение първо на входа, а след това на изхода.

Ако няма изходно напрежение, частта е дефектна и трябва да бъде променена.

подмяна на кондензатор

Подмяната на шумовия филтър на пералнята може да се извърши много бързо дори от любител, основното е да имате подходяща работна част под ръка. По правило нямате такава част под ръка, затова изваждаме стария предпазител от пренапрежение от конектора, изключваме го от захранващия кабел или го изваждаме заедно със захранващия кабел и отиваме в магазина. В специализиран търговски обект показваме на продавача изгорелия кондензатор на пералнята и ви молим да продадете същия, най-вероятно ще бъдете заменени без никакви проблеми.

Тогава просто трябва да донесем частта вкъщи, да я залепим на място и след това да сглобим и свържем пералнята към комуникациите. След всички горепосочени манипулации пералнята трябва да работи без проблеми. Успех с вашия ремонт!

   

1 коментар на читателя

  1. Граватар Майкъл Майкъл:

    Какво пишеш? Как измервате напрежението в режим на набиране? Все още измервате в контакта в този режим!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини