Всичко за пералните машини

Рафтове в банята над пералнята

рафтове в банятаИнсталирането на пералня в баня може да бъде трудно, тъй като пространството може да бъде много ограничено. Много често е необходимо да отказвате допълнителни мебели в полза на пералня и затова възниква въпросът къде да съхранявате буркани, почистващи препарати и други аксесоари за баня. Има изход, ако използвате място над пералнята за рафтове.

идеи

Има много опции за рафтове над пералнята, всичко зависи от свободното пространство и въображението. Рафтовете в банята могат да бъдат направени със собствените си ръце, но можете да си купите готови и да ги оправите сами. Предлагаме няколко идеи за рафтове.

Снимката по-долу показва една от най-простите опции за рафт над пералнята. Такива рафтове могат да бъдат направени от дърво или MDF и монтирани върху метални скоби. Цветът на рафтовете е най-добре проектиран в съответствие с основния цвят, в който е декорирана банята.

рафтове в банята над машината

Един от най-красивите варианти са рафтовете в ниша. Този метод е добре подходящ, когато в стаята вече има ниша, в която можете да поставите пералнята. Ако размерът на банята позволява, тогава може да се направи ниша. Нишата е добра, тъй като машината е защитена от влага отзад и отстрани. За производството на ниша се използва метален профил и гипсокартон, върху който след това се залепват плочки. Самите рафтове са изработени от MDF, стъкло или също от гипсокартон.

рафтове в банята над машината

Снимката по-долу показва стелаж от MDF с ниша за пералня. Ако предишният вариант да го направите сами е почти невъзможен без умения, тогава тази опция е много проста.

рафтове в банята над машината

И на следващата снимка виждате вариант на готови рафтове от метални релси, така наречената поставка. Поставката е лесна за сглобяване и инсталиране в банята. Следователно, ако направите нещо, няма желание, можете просто да купите това, което вече е направено.

рафтове в банята над машината

Подготовка на материали

Нека да разгледаме пример за това как да направите рафт в банята. Такива рафтове могат да бъдат направени независимо, без значителни финансови разходи. За да подготвите материалите, трябва да направите чертеж на стелажа, който отразява точните му размери във височина, ширина и дълбочина. Размерите ще зависят от размера на пералнята. Ширината на стелажа трябва да бъде с 3-4 см по-голяма от ширината на машината, стандартната ширина е 59-60 см, което означава, че багажникът ще бъде широк 63-64 см. В дълбочина пералната машина трябва напълно да влезе в нишата на стелажа, а що се отнася до височината, това е по ваша преценка. Оптималната височина е 2-2,5 м, първо, и ще има повече рафтове, и второ, тя изглежда по-привлекателна. Прекалено високият дизайн ще бъде нестабилен и обемист.

За да работите, се нуждаете от следните материали и инструменти:

 • ПДЧ с PVC покритие;

  Важно! PVC покритието издържа на влажността, характерна за баня. Но ламинираният МДФ ще се надуе и ще се влоши поради влагата.

 • самонарезни винтове;
 • метални ъгли;
 • 4 крака;
 • лента и маркер;
 • отвертка или отвертка.

Събиране на багажник

Според чертежа е необходимо да се маркира материалът и да се изрежат детайлите. За размер на стелажа (HxWxD) 2.5 x 0.45 x 0.64 m са необходими следните подробности:

 1. два странични панела с размери 247х45 см;
 2. долен джъмпер с размери 67х10 см;
 3. 4 рафта с размери 64 х 45 см;
 4. покрив 67 х 45 см.

За ваша информация! Можете веднага да поръчате части с подходящ размер, на специално оборудване материалът ще бъде нарязан ефективно и евтино, това ще опрости процеса на сглобяване на багажника.

На снимката по-долу виждате багажника, който описваме само с врати. Частите от ПДЧ са сглобени заедно с помощта на самонарезни винтове и ъгли. Първо са прикрепени покривът и долният джъмпер След това на разстояние 85,5 см е прикрепен първият рафт. И след това на разстояние 38,5 см от него са прикрепени още три рафта. В края краката се завинтват към страничните стени, багажникът за пералнята е готов.Къде да инсталирате такъв багажник и машина, ще научите от статията Как да поставите пералня в банята.

багажник за кола

Изработка на стъклен рафт

Ако няма място за поставяне на багажника и е необходим рафт над пералнята, най-добре е да направите стъклен рафт. Самият рафт се купува в хардуерен магазин и вашата задача е да го оправите правилно. За рафтове вземете стъкло с дебелина най-малко 4 мм и го покрийте със специален филм.

За закрепване на рафтове от стъкло се използва алуминиев профил или декоративни държачи. За да ги оправите в банята на стената, подрязана с плочки, трябва да използвате тренировка без режим на перфориране, за да направите дупки на необходимата височина над пералнята. След това поставете дюбелите в направените отвори и държачите вече са в тях. Остава само да оправим стъкления рафт и това е всичко.

стъклен рафт

Така че, рафтът над пералнята може да се превърне не само в допълнително място за аксесоари за баня, но и елемент от дизайна на банята. Дори ако рафтовете не са обмислени по време на основен ремонт, стъклените рафтове лесно ще се впишат във всеки интериор. Лесно се справят сами, късмет!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини