Всичко за пералните машини

Какво представлява полинокса в пералнята

полинокс в пералнятаЧесто продавачите на перални машини в историята на продаваното оборудване споменават странния термин „Polynox“. Без много мисли е ясно, че това е някакъв нов материал. Но кои части на пералнята са направени от този материал и как след това това се отразява на неговата производителност?

Отрицателността веднага идва на ум, защото всички знаят, че съвременните автомати работят много по-малко от шайбите, пуснати преди 10-15 години. Може би цялата работа е този Polynox, нека разберем.

Какъв материал?

Polynox не е нищо повече от търговското наименование на полипропилена, характеристиките на който са леко променени поради специални химически добавки. В пералнята този материал се използва за направата на резервоари, а напоследък резервоари от Polynox станаха много често срещани. Каква е причината?

 • той е евтин;
 • лесна за обработка;
 • частите, направени от него, имат добри характеристики.

Polynox не е единствената пластмаса, от която се правят резервоари на съвременни автоматични перални машини. По-специално в пералните машини Electrolux резервоарите са изработени от Karboran - това е малко по-издръжлив и пластмасов материал, но също така струва почти 1,5 пъти повече. В почти всички перални машини Kandy ще намерите резервоар, направен от Silitek. Това е и пластмаса, която по свойствата си е почти неразличима от Polinox, така че по отношение на производителността Polinox и Silitek са приблизително еднакви.

За ваша информация! По-просто и по-евтино е да направите части от пералня от пластмаса, което означава, че производителят ще може да продава перални машини на много по-ниска цена.

Пластмасови резервоари

полинокс резервоарМотивацията на производителя, който се стреми да намали цената на пералните машини, е разбираема. Колкото по-ниска е цената, толкова по-ниска е крайната цена на продукта, което означава, че продуктът става по-привлекателен за потребителя и често се купува. Но какъв автомобил ще бъде той, в който такава важна част като резервоар е направена от пластмаса? Ще бъде ли надежден и издръжлив? За да отговорите на тези въпроси, помислете за плюсовете и минусите на пластмасовите резервоари и традиционно започнете с плюсовете.

 1. Пластмасата вибрира по-малко, което означава, че пералната машина издава и по-малко шум по време на работа.
 2. Пластмасовият резервоар има по-малко разсейване на топлината, което означава, че загрятата в него вода за измиване остава по-дълго гореща.
 3. Пластмасата е лек материал, което означава, че машина с пластмасови части ще бъде по-лека.
 4. Полиноксът не ръждясва и не изгнива от влага, в този смисъл неговата издръжливост е извън съмнение.
 5. Polynox е много по-евтин от металния, така че ако купите пералня с пластмасов резервоар, веднага спестявате до 8% от цената му.

Пластмасовите резервоари имат не само предимства, но и недостатъци. Основният недостатък е относително по-ниската устойчивост на механични повреди. Специалистите по ремонта на перални машини често записват, че пластмасовите резервоари се напукват от неравности. Те често се повреждат от потребителите, когато сами ремонтират пералнята (пробиват с отвертка или пускат конкретен противотежест върху резервоара). Ремонт на резервоар за перални машини впоследствие може да бъде доста скъпо.

резервоар за перална машина

За щастие, производителите непрекъснато работят върху формулите от пластмаси, които използват при производството на перални машини, така че в най-модерната пералня има вече много по-издръжлив резервоар.

Ще минат 3-5 години и машините с пластмасови части, по трайност, няма да отстъпят на пералня с резервоар от неръждаема стомана.

Метални резервоари

повреден резервоарВисококачествената неръждаема стомана е традиционен материал за резервоара на пералната машина, който отдавна е доказан като най-добрият. Погледнете само старите полуавтоматични шайби на съветско производство, които сега лежат в почти всеки гараж или плевня.Машината не работи от дълго време, но нейният резервоар от неръждаема стомана продължава да живее и освен това изглежда като нов. Трайността не е единственият плюс на резервоара от неръждаема стомана.

 • Стоманените резервоари са изключително издръжливи и устойчиви на механични повреди.
 • Такива резервоари не се страхуват от почти никаква агресивна химия и високи температури.
 • От влагата върху тях не се образуват плесени и гъбички, а върху тях се размножават и по-малко микроби.

Недостатъците на металните резервоари също са много. Основният минус е високата цена и колкото по-добра е стоманата, толкова по-скъп е резервоарът. Металните резервоари имат значително по-голямо разсейване на топлината, което означава, че водата в тях ще се охлажда по-бързо и ще изисква повече енергия, за да я загрее. Също бичът на металните резервоари е вибрация. С бързо завъртане на барабана резервоарът също ще се прилепи леко, така че не можете да мечтаете за тиха кола със стоманен резервоар.

Обърнете внимание! Кост от сутиен, който случайно попадне в пластмасовия резервоар на пералня, може да го пробие; това няма да се случи с резервоар от неръждаема стомана.

Какъв е изводът? И изводът е, че не е нужно да се страхувате от съвременните технологии. Пластмасовият резервоар далеч не е най-лошият вариант, той има много повече предимства от минусите и колкото повече време минава, толкова по-добри стават пластмасовите части. В крайна сметка резервоарът от неръждаема стомана има и много недостатъци!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини