Всичко за пералните машини

Необходимо ли е сушене в пералнята?

Необходимо ли е сушене в пералнятаНе всички обичат да тичат от шайба до балкон с мивка и шпилки и да закачат току-що измити дрехи. По-привлекателна е перспективата да извадите вече сухото пране от барабана и веднага да ги поставите в шкаф или на дъска за гладене. Сушилните и миещите единици предлагат такава възможност, но високата цена и малкият брой прегледи правят едно съмнение. Нека да разберем дали да си купим пералня със сушилня или е по-добре да действаме по старомодния начин.

Какъв е „трикът“ на машините със сушене?

Ако обикновените автомобили в края на цикъла раздават чисто, но мокро бельо, тогава многофункционалните включват сушене след измиване и ви позволяват да не губите време за окачване на дрехи. Това става възможно чрез оборудването на машината с допълнителен нагревателен елемент. В допълнение към първия нагревателен елемент, разположен под барабана и загряващ водата, е предвиден втори нагревател за загряване на въздуха. Схемата за сушене на дрехи е проста.

  1. Нагревателят се нагрява и топлината се разпределя от вентилатора чрез специална канална система.
  2. Горещият въздух преминава през мокрото пране, образуваният кондензат се утаява в предоставения резервоар и след това излиза през канализацията.
  3. Барабанът се върти бавно в различни посоки, осигурявайки равномерно и пълно изсъхване.Принцип на сушене

Таблото за управление също се променя, където се прави отделен регулатор за настройка на функцията за сушене. Няма по-съществени разлики - останалата част от устройството на пералнята не се различава от обичайната машина.

Характеристики на сушенето

Трябва да се разбере, че многофункционалните устройства са много по-сложни технически, следователно има много недостатъци и клопки. Сушенето се превръща в допълнение към машината, поради което производителите обръщат повече внимание на качеството на пране и предене, а не на технологията на сушене. Но водещите марки домакински уреди декларират готовността си да предоставят подобрени продукти в близко бъдеще.

Междувременно много машини имат най-лесния вариант за сушене - на таймера. Потребителят по свое усмотрение задава времето на цикъла и оценява резултата. Вярно е, че често нещата остават доста мокри или, напротив, пресушени, което се коригира чрез промяна на продължителността на режима.

По-рядко се срещат „модерни“ модели, които предлагат на собственика автоматично сушене. Той трае точно толкова дълго, докато се достигне определена остатъчна влажност. Тук технологията е по-сложна: в долната част на кондензатора е инсталиран сензор-термометър, който измерва количеството освободена влага. В зависимост от получените числа интелигентната система Fuzzy Logic изчислява нивото на влажност и я сравнява с зададената стойност. Ако се случи регулиране, цикълът приключва.

По-добре е да поддържате нещата влажни, тъй като когато се изсушат, влакната на тъканта отслабват и стават чупливи.

Но потребителят не е необходимо да изчислява желаното ниво на влага в проценти. Производителите систематизираха данните и машината веднага предлага да избере степента на сушене: от „много сух“, „гладене“ до „в шкафа“. Остава само да завъртите лоста в желаната позиция и да изчакате края на цикъла.програми за сушене на перални машини

Изсъхва по-малко, отколкото изтрива

Комбинираните перални устройства имат недостатък - можете да изсушите не повече от половината от стандартния капацитет. Така че, моделът Electrolux EWW 16781W ограничава максималното натоварване по време на пране до 7 кг, а за сушене можете да напълните барабана само до 3,5 кг. В ежедневието такова разпределение на килограми причинява сериозни неудобства.

Мнозина се съмняват дали сушенето в пералнята е необходимо, ако след края на един цикъл трябва да извършите две разговори за „сушене“. По време на голямо измиване, поради този нюанс, се губи ценно време и се изразходва повече енергия.

Сушилните и пералните машини са по-малко икономични от стандартните модели: енергийният клас често е на "B" и често спада до "C" и "D".

Производителите се опитват да решат проблема чрез подобряване на технологията на сушене. Теоретично е реалистично да се сравняват производителността, а някои марки вече правят големи стъпки напред. Ярък пример е Hotpoint-Ariston ARMXX D129, който е с капацитет 7 кг за измиване и 5 кг за сушене. Но огромният брой машини все още изсъхват много по-малко от тях, за което си струва да се подготвим.

Сушилнята по-често ли се повреди?

Друг аргумент срещу закупуването на многофункционални единици е тяхната ненадеждност и кратък експлоатационен живот. Съществува мнение, че технологично „сложното“ сушене често се проваля и е скъпо за ремонт. От една страна, това е логично, но от друга страна, е малко вероятно производителите да пуснат на пазара очевидно некачествени стоки, рискувайки репутацията си.на перални и сушилни машини нагревателят често гори

Майстори, които ремонтират големи домакински уреди, твърдят, че наличието на функция за сушене не влияе на цялостния живот на автоматичната машина. Комбинираните единици се счупят, но не заради сложната конструкция, а поради неграмотната работа. Неспазването от страна на потребителя на правилата на инструкциите и пренебрегването на препоръките от производителите водят до преждевременни проблеми и ремонти. Например, повечето сушилни и перални машини "изгарят" поради баналния излишък на максимално допустимия товар. Опитвайки се да завършат прането по-бързо, собствениците на машините зареждат цялото измито пране, забравяйки за ограничението в инструкциите.

Трябва ли да купувам подобно оборудване?

Дали в къщата е необходима пералня - всеки решава сам. Но експертите съветват вместо комбинирани единици да избират монофункционални, тоест да купуват отделно сушене и пране. Необходимо е само да се намери достатъчно място и да се купят машини с подобен капацитет, за да се изсуши целият измит обем.

В допълнение към спестеното време, тази опция има няколко допълнителни предимства: голям брой програми, възможност за избор на тесни модели и широка гама от продукти. Но има и недостатъци: това ще отнеме два пъти повече място и пари. Спестете финансите си няма да работи - висококачествената сушилня не е по-евтина от съседни, например, Bosch WTE-86302BY ще струва 45-47 хиляди рубли, а Gorenje D 65225 - 60-62 хиляди рубли.

Спестете пространството ще помогне на модерната тенденция в интериора, когато сушилнята е поставена директно върху пералнята.

Ако пространството и финансите са тесни и няма желание да закачате дрехи на шпилки, се препоръчва да вземете пералня със сушилня, Усъвършенстваната автоматична машина струва около 1,5 пъти по-скъпо от стандартната пералня, но можете да намерите приемлива опция за цена от 15 000 рубли.

Когато избираме модел, ние се фокусираме върху два основни момента: наличието на "усъвършенствано" сушене чрез остатъчна влага и капацитет за един цикъл. Опитваме се също да намерим машина с най-висок възможен енергиен клас и подходящи режими. Основното нещо е да не пренебрегвате препоръките на производителите и внимателно да прочетете ръководството за потребителя.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини