Всичко за пералните машини

Подмяна на лагера в пералнята Electrolux

подмяна на лагери в ElectroluxПодмяната на лагера в пералнята Electrolux има много функции, но като цяло ще трябва да направите същото, както в случай на подобен ремонт на перални машини на други марки. Основната разлика е, че резервоарите на пералните машини Electrolux са сгъваеми, което означава, че процесът на подмяна ще бъде много по-бърз, няма да е необходимо да режете нищо. В тази статия ще обсъдим знаците, по които счупен лагер може да се разграничи от повреда от друг тип, ще ни кажем как да стигнем до счупена част, да разглобим целия „домашен помощник“ и да изучим нюансите на премахване на разрушен лагер и инсталиране на нов.

Признаци за счупване

Подмяната на лагера в перална машина Electrolux е много отнемаща време работа, включваща пълното разглобяване на пералнята. Необходимо е само да се предприеме тази работа, като сте сигурни, че лагерът е счупен, а не някаква друга подробност. Това ще бъде окончателно проверено, само чрез частично разглобяване на корпуса на пералнята, но с висока степен на сигурност може да се установи чрез косвени знаци. Основният признак на счупване на лагера е чукането, тракането и другия външен шум по време на измиване и предене.

По-добре е да замените лагера, дори ако уплътнението е просто повредено.

Чукът и дрънкането трябва да са достатъчно силни и ако това се случи, е необходимо да се огледа задната стена на резервоара в областта на голямата шайба. Повреденият лагер със сигурност ще се раздава, тъй като мръсното капе масло и ако откриете това, ремонта не може да се избегне. За работа ни е необходим доста прост инструмент:инструментите

 • отвертки (плоски, къдрави);
 • клещи;
 • гумен малат;
 • метална шпилка;
 • тресчотка с набор от глави;
 • шило;
 • чук;
 • 16 мм болт;
 • автомобилен теглич за лагери;
 • WD-40 течност
 • силиконов уплътнител.

Трябва да вземем и лагери. За да направите това, трябва да пренапишете обозначението на вашия модел на пералнята Electrolux и да отидете с нея до магазина за части. Продавачът трябва да знае кои лагери са инсталирани върху него.

Как да стигнем до счупената част?

Ако това е първият ви път, когато разделяте пералната машина Electrolux, тогава вероятно ще срещнете проблема с демонтажа на корпуса му. Факт е, че тялото на тази машина създава впечатление за неотделимост. Не, на пръв поглед всичко е наред, има много крепежни елементи отзад и отпред, които сякаш държат капака, задната и предната стена. Но когато започнете да развивате винтовете един по един, се оказва, че изобщо не сте напреднали в премахването на поне нещо различно от, може би, горния капак - случаят остава монолит. Изглежда, че е просто невъзможно да разглобите този автомобил.

Всъщност случаят с пералнята Electrolux е сгъваем, той просто се разглобява необичайно. Всъщност той се състои от две половини: предната стена с част от долната и страничната стена и задната стена с част от долната и страничните стени. За да премахнете задната половина, е необходимо не само да развиете крепежните елементи, но и да извадите специални ключалки, които са разположени около периметъра на шева (съединението на двете половини на тялото).

корпусът на шайбата се разглобява на две половини

Преди да извадите гърба на корпуса, извадете пластмасовата тапа, която държи входящия маркуч и филтъра за потока, в противен случай може просто да се откъсне. С мрежов проводник също бъдете внимателни.

В допълнение към ключалките, половините на пералнята Electrolux имат винтове. Те са завинтени по краищата на широка напречна греда, която свързва двете странични стени. Винтовете трябва да се развият, след което нищо няма да попречи да се премести задната половина на калъфа назад. По-нататък правим следното.

 1. Закачаме се с отвертка и махаме нашийника на маншета на шахтата.
 2. Взимаме краищата на маншета и ги увиваме вътре в люка.
 3. Сваляме превключвателя за налягане, като не забравяме за неговата тръба, изключваме дюзата, идваща от приемника за прах.
 4. Сваляме задвижващия колан, отстраняваме проводниците от двигателя и от нагревателния елемент.
 5. Изключете двигателя, извадете помпата и маркуча за източване.
 6. Изваждаме преди това разединените насипни тръби.
 7. Изключете и премахнете балансите.
 8. Изваждаме крепежните елементи, които държат предния панел, след което го отстраняваме заедно с електронния модул. Няма да работи напълно, за да го премахнете напълно, тъй като много проводници, които отиват към него, ще пречат. Но фактът, че виси на тези проводници, също е добре, просто трябва да бъдете внимателни.
 9. Изваждаме амортисьорите, развиваме амортисьорите.

анализ на пералнята

Ако нищо повече не ни пречи да издърпаме резервоара от тялото на колата, след това внимателно го вземаме по стените му и го издърпваме обратно, ако всичко е нормално, резервоарът и барабанът просто ще изпаднат. Е, махнахме основното устройство на пералнята, сега трябва да го разглобим, за да може най-накрая да стигнем до лагерите.

Лагерът за пералнята не е твърде труден за отстраняване, но още не сме го достигнали и основното препятствие на този етап е голямата шайба, която се завинтва към гърба на резервоара. Вземаме отвертка със звездичка и се опитваме да развием болта.

От първия път е малко вероятно да успеем да направим това, тъй като този крепеж от фабриката се затяга много добре и с течение на времето все още има свойството да "залепва", така че няма да бъдем измъчвани чрез пръскане с WD-40 грес и да чакаме 20-30 минути , След това вземете дървен блок, поставете го с края на дупето към главата на болта, а от другия край ще закрепим няколко пъти с чук. След това се опитваме отново да развием болта, той трябва да се получи. Изваждаме шайбата и я изваждаме отстрани. Сега развийте винтовете, държащи половинките на резервоара, разглобете резервоара.

извадете шайбата от барабана

Ако след отвинтване на винтовете, резервоарът не разбира веднага, поставете плоска отвертка в пролуката между нейните половини и помогнете малко. Просто се опитайте да не повредите крехките пластмасови ръбове, в противен случай ще се натъкнете на подмяна на резервоара.

Процес на подмяна на част

Работата с лагера трябва да започне от вътрешната страна на резервоара. Вземаме плоска отвертка, изваждаме с нея жлезата (или останките й) и я изваждаме. Използваме чифт клещи и отвертка, за да извадим кръга от стария лагер и след това запълваме лагера WD-40. Сега обръщаме половината на резервоара с главата надолу, вземаме подготвената предварително метална шпилка и, като я използваме за удар, леко избиваме лагера.

издърпайте стария лагер на пералнята Electrolux

Първо с фина хартия за шлифоване, а след това с обикновен парцал почистваме мястото под новия лагер. С помощта на малат задвижваме новия лагер на мястото си, ако не „седне“ веднага, използваме дървен блок и чук, просто не удряйте прекалено силно.

Монтираме фиксиращ пръстен, като не забравяме да го смажем със специална грес за лагери. Добавете малко специална грес към лагера, отстранете излишъка с чиста, суха кърпа. Инсталираме жлезата и след това пристъпваме към монтажа на пералнята Electrolux в обратен ред. Ако имате нужда от повече информация за това как да произвеждате подмяна на лагера в пералнята Zanussi, можете да прочетете за това в съответната публикация.

За да обобщим, отбелязваме, че подмяната на лагер в пералнята Electrolux е трудна и отнемаща време работа, която несъмнено ще отнеме много време и усилия. Ако не сте уверени в себе си, по-добре е да поверите този въпрос на професионални майстори, късмет!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Евгений Юджийн:

  Zanussi zwd 5106 са 2 лагера зад 204-та. Но по-близо до барабана се разпадна, как да го извадя оттам?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини