Всичко за пералните машини

Свързване на бойлер и пералня

Свързване на бойлер и пералняС оглед на повишената влажност, наблюдавана в банята, е нежелателно да се инсталират и използват електрически уреди в нея. За удобството и комфорта на членовете на семейството обаче е необходимо да има малко оборудване в тази стая. В повечето случаи тук се намират перални и бойлери.

Не бързайте по някакъв начин да инсталирате бойлер и шайба, някои успяват да организират захранването си с един контакт. Такива действия са опасни и могат да доведат до пожар или токов удар. В тази статия ще говорим как правилно, в съответствие с всички правила, да свържете бойлер и пералня.

Общи принципи за връзка

Честно казано, хората в баня обикновено не се ограничават само с включване на пишеща машина и бойлер. В допълнение към тези единици в стаята се използват сешоар, електрическа самобръсначка, "кърпа" и светлинни устройства. Разбира се, това не е напълно безопасно, но ако правилно организирате електрическата мощност на оборудването, няма да се налага да се отказвате от обичайния си комфорт. Правилната схема на окабеляване свежда до минимум риска от късо съединение, пожари или токови удари.

Диаграма на електрическа връзка

Големите консуматори на електроенергия, като котли с мощност над 3,5 kW, трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа директно от отделна машина, не забравяйте да осигурите наличие на обект с ниско напрежение на сайта, предназначен да изключи захранването в случай на теч на ток. Или това се прави с помощта на дифавтомат с изключващ ток не повече от 30 mA.

Включването на нагреваема релса за хавлиени кърпи в отделен електрически контакт не изглежда естетически приятно в интериора, затова при формиране на електрическа верига е препоръчително да го свържете директно към машината.

И така, колко търговски обекти е най-добре да се осигурят в банята при окабеляване? В случай, че автоматичната машина не е инсталирана в стаята, една или две електрически точки са достатъчни, но ако и котелът, и пералнята са разположени тук, по-добре е да направите три или четири гнезда.

Поставяне на контакти и електрически уреди

Според GOST R 50571.11-96 (IEC 364-7-701-84), част 7, раздел 701, банята условно е разделена на зони, които показват допустимостта или недопустимостта на инсталиране на електрически уреди в тях. На снимката можете да видите тези зони.

Където е възможно и където е невъзможно да се инсталира електрическо оборудване

След като разгледа представеното изображение, потребителят може ясно да определи на кое място е възможен монтажът на електрическо оборудване и в коя категорично е забранен. Така че:

  • нулевата зона включва места, където има вода, това е вана, душ, умивалник. Категорично е забранено използването на устройства с напрежение над 12 V, намиращи се в непосредствена близост до вода. Също така е невъзможно източниците на енергия да бъдат разположени в тази зона;
  • зона 1 обгражда предишната зона, обикновено съседните стени, тук не е позволено да се монтират гнезда, обаче, секцията е подходяща за поставяне на бойлер;
  • втората зона е разположена на разстояние 0,6 м от границите на зона 0. Тук можете да инсталирате бойлер, както и лампи, характеризиращи се с клас на защита 2;
  • зона 3 - условно безопасна, можете да поставите електрически точки тук и по-навътре във вътрешността, но трябва да обърнете внимание, че контактите и превключвателите трябва да имат защита срещу влага и пара.

В нулева, първа и втора зона устройството на разклонителни кутии, разпределителни и контролни устройства е забранено.

Регулирайте окабеляването в банята и PUE - правилата за монтаж на електрически инсталации. В точка 7.1.40 се говори за изискванията за полагане на електрически проводници.Тук е описано, че са разрешени както отворено полагане на кабели с желаното напречно сечение, така и монтаж на скрита електрическа инсталация. Допустимата температура на тяхното изолиране трябва да надвишава 170 ° C.

контакти и ключове Legrand PlexoВ точка 7.1.48 се разглежда как е възможно да се монтират електрически контакти в помещение с висока влажност като цяло. Според данните е забранено създаването на пунктове за храна в обществени душове, а в апартаментите, къщите и хотелските стаи в банята можете да поставяте контакти, но само в третата зона. Задължително е електрическите точки да бъдат свързани чрез изолационни трансформатори, RCD апарат или диференциална машина, програмирана за ток на изключване не повече от 30 mA.

По този начин, съгласно стандартите GOST и PUE, гнездата трябва да бъдат свързани чрез устройство за остатъчен ток с изключващ ток до 30 mA, разположен изключително в третата зона. Що се отнася до разклонителните кутии, се препоръчва да ги поставите и в зона 3, а още по-добре, напълно извън банята.

Моля, обърнете внимание, че нормативните документи описват само поставянето на електрически точки според разпределените зони. Няма информация, регулираща на каква височина трябва да се намира гнездото. Ето защо, обмисляйки оформлението на точките на захранване, инсталирайте ги по такъв начин, че да осигурите удобно включване на устройства в мрежата.

Както бе споменато по-горе, е допустимо да се монтират гнезда в третата зона, освен това продуктите трябва да бъдат оборудвани със защитна завеса. Отлична опция е серия от висококачествени аксесоари за окабеляване на марката Legrand Plexo.

Необходимо е да се спазва изискването на PES, това е гаранция за безопасността на вас и вашето семейство.

Схеми за електрическа комуникация

Основното правило за поставяне на мощни потребители в банята е да ги включите RCD, Задължителна е и отделна машина за поставяне на пералня и бойлер. Възможна схема за връзка е представена по-долу.

Когато инсталирате нова електрическа верига на банята, можете да използвате както надземни, така и вградени електрически продукти. Според PES можете да положите външно окабеляване, ако не планирате да започнете ремонти в банята, или можете да настилате стените и да скриете кабелите под довършителните материали.

Комуникации за големи потребители

Пералня и бойлер принадлежат към категорията на мощните консуматори на електрическа енергия, следователно, за тяхното инсталиране в банята, е необходимо да се оборудва отделни линии, защитени от автоматични машини. Не използвайте един контакт за пералня или бойлер. Необходимо е да се осигури отделна точка за захранване за всяко устройство, която има допълнителен щит с машина.

Какъв проводник е необходим за свързване на оборудването? Избираме секцията за кабел, като се фокусираме върху мощността на електрическия уред. Препоръчително е да заварявате или споявате проводниците. Връзката е направена в запечатана разклонителна кутия, напълно защитена от влага.

Когато подреждате електрическа верига, препоръчително е да не използвате клемните блокове, най-добре е да ги кривите с помощта на ръкави.

Разклонителната кутия е инсталирана извън банята, но ако това не е възможно, монтирайте я на закрито, като изберете щит с клас на защита IP68. Задължително е да свържете бойлера с помощта на устройство с електрически панел с двуполюсен прекъсвач, оборудван с RCD.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини