Всичко за пералните машини

Свързване на пералнята с гореща вода

връзка с гореща водаПералнята в повечето случаи загрява водата сама. Но има хора, които по някаква причина смятат, че ако свържете пералнята не със студена, а с топла вода, тогава със сигурност се формират "брутални" спестявания на общински апартамент. Решихме да разсеем този мит и в същото време да поговорим за случаи, когато пералнята е била свързана с топла вода, когато това наистина е необходимо. Но първо първо.

Възможно ли е или не?

По-голямата част от пералните машини трябва да бъдат свързани със студена вода, както е предвидил производителят. Но има модели шайби, които се свързват веднага както със студена, така и с топла вода, като правило това са скъпи и „умни“ перални машини на много известни марки.

Какво ще се случи с конвенционална пералня, ако я свържете не със студена вода, както обикновено, а с гореща? На пръв поглед е добре, но следните проблеми със сигурност ще „излязат“ по време на работа.

 • Десет перални машини ще се провалят в най-кратки срокове, въпреки че на пръв поглед изглежда, че напротив трябва да работи по-дълго.
 • Качеството на измиването ще се понижи значително и не се изненадвайте, че пералнята открито ще съсипе някои неща. Ако водата стигне температура около 60 в пералнята0C, което означава, че нещата ще бъдат изтрити в него, дори ако стартира програма за пране при температура 300В, машината не знае как да охлажда вода.

Например, някои видове цветни синтетични неща могат да се перат само в леко топла вода, така че боята да не се отлепи и те да не избледнеят. Ако вашата пералня е свързана с гореща вода, такива неща не могат да се перат.

 • Голямо количество мръсотия от водоснабдяването може да попадне в пералнята, особено ако не връзка с топла и студена водапредпазвайте входящия маркуч с най-малко проточен филтър. По добър начин, грубият филтър тук не е достатъчен, имате нужда от фин филтър, но струва доста.
 • Входният маркуч на конвенционална пералня не е проектиран за топла вода, така че да се гарантира значително и бързо износване.

Както можете да видите, има много минуси от свързването на пералнята с гореща вода, но какво ще кажете за плюсовете? Ще има ли известни икономии на енергия? Ако погледнете сегашните тарифи, се оказва, че горещата вода е по-скъпа от електричеството, така че най-вероятно няма не само да спестите, но и да платите повече. Заключение: ако сте собственик на конвенционална пералня, без звънци и свирки под формата на допълнителна връзка с топла вода, по-добре е да не страдате и да се свържете към тръба със студена вода - няма да е нужно да съжалявате.

Какво трябва да свържете

Ако сте горд собственик на нова монтирана пералня, която може да бъде свързана с гореща вода заедно със студена, тогава ще бъде представена допълнителна информация за вас. В такава ситуация пералнята няма един входящ маркуч, а два, което означава, че обичайният начин за свързване към топла и студена вода не е напълно подходящ. Ще ни трябва:

 • водопроводен ключ;
 • FUMka;
 • или инчови пръстени от каучук или силикон;
 • два основни клапана на тройник на ¾ със страничен изход към насипния маркуч;

Ако планирате да поставите кранче на видно място, например върху кран в банята, тогава вземете кран, по-красив с хромирана повърхност.

 • адаптери към ¾.
 • дебитни филтри на ¾.

Регулируемият водопроводен ключ трябва да се използва внимателно, за да не се повреди повърхността на хромираните гайки на смесителя. По-добре би било да залепите парчета електрическа лента по ръба на гайките по време на работа, така че хромът да не се надраска.

Работен напредък

Пералната машина може да бъде свързана по различни начини към топла и студена вода. Без специални проблеми може да се инсталират и двата основни тройника пред миксера, как да направите това е описано в нашата публикация Как да свържете пералня към смесителяследователно няма да се спираме на това по-подробно.

Можете също така да поставите тройници пред входящите маркучи на смесителите под мивката. Този метод се счита за по-естетичен, тъй като точката на свързване ще бъде безопасно скрита под мивката. Така че нека го направим.

Не забравяйте да запечатате всички фуги с FUM лента, за да намалите риска от изтичане.

връзка с топла и студена водаВъпреки че пералната ви машина работи добре, като приемате и студена, и топла вода, все пак трябва да сте сигурни, че по-малко мръсотия попадне в системата от водоснабдяването, така че за начало ще подправим крановете с филтри за потока. След това ще направим следните манипулации.

 1. Ние блокираме щрангове с топла и студена вода.
 2. Изкачваме се под мивката и намираме съединението на металопластичната тръба с маркучи, които отиват към смесителя за мивката. Изключете маркучите и тръбите.
 3. Тогава ще бъде възможно да навиваме тройниците си и на двете тръби чрез адаптери, които вече са сглобени с поточни филтри.
 4. Закрепваме маркучите от смесителя към тройниците.
 5. Закрепваме маркучите за насипни товари от пералнята към тройниците. Тук се нуждаете от чанта, без нея, никъде, защото всички връзки трябва да са херметични.

Сега ще бъде възможно да включите водата и да проверите как работи пералната машина, свързана по този начин. По време на тестването обърнете специално внимание на тройниците и маркучите, уверете се, че никъде не капе.

В заключение отбелязваме, че свързването на пералнята дори със студена, дори с топла вода е проста задача. Може би няма разлика. Но вашият домашен помощник има ли нужда от това? Най-вероятно това не е необходимо, ако, разбира се, вашата пералня от фабриката няма функцията на двойно свързване с топла и студена вода!

   

5 коментара на читателите

 1. Граватар Иван Иван:

  Необходимо ли е да свързвам топла вода, ако имам два входа?

  • Граватар Александър Александър:

   Можете да поставите разделител за вода, така че да има налягане на входа за горещо. Ако машината е свързана към захранване с топла вода и битова гореща вода, такъв разделител е включен в пакета за доставка на пералнята.

 2. Граватар Владимир Владимир:

  Моят Indesit беше свързан само с топла вода.
  Машината работи 16 години. Днес сменям шайбата. И ще се свържа отново по същия начин. Имам само тази тръба безплатно.

  • Граватар Вячеслав Вячеслав:

   Най-надеждният вариант е да инсталирате трипосочен термостат (миксер). Те обикновено се регулират в температурата на изхода и с различни температурни диапазони. Имам с диапазон 32 - 50 градуса и са свързани и пералня и съдомиялна машина. За щастие, собствена отоплителна система (газов котел + котел) и добре. Тоест има филтри и адекватно налягане. Но в системите за централно отопление и водоснабдяване е необходимо да се погрижите за пречистването на водата и да поставите възвратни клапани на топла и студена вода, както Налягането може да бъде различно и няма да работи правилно.

 3. Граватар Настя Настя:

  Имам полуавтоматично устройство. Свързани горещи и студени, но само студени изтривания. Горещо не тече. Защо?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини