Всичко за пералните машини

Как да свържем сушилня?

Как да свържем сушилняВсе повече и повече хора избират свободно стояща сушилня вместо пералня. За разлика от комбинираните единици, използването им за сушене на всички измити вещи може да бъде много по-икономично и по-бързо. Но има и трудности - свързването на сушилня е малко по-сложно. За да не се превърне тази трудност в пречка за покупката, достатъчно е да имате подробни инструкции пред очите си. Именно тя ще дадем по-долу.

Монтажът зависи от вида на сушилнята

Как ще протече процесът на инсталиране на новата сушилня, зависи от стаята и вида на сушилнята. На първо място е важно да се определи вида на сушенето, които са изгорели, конденз и с термопомпа. Принципът на работа на машините е различен, което влияе на нюансите на тяхната връзка.

 • Изпускателните газове работят, като отстраняват влагата с въздух във вентилационната система, така че трябва да свържете машината към домашната вентилация.
 • Кондензационните машини насочват нагрятия въздух в барабан с мокро пране, където той „събира“ течност от тъканта. На следващо място, потокът отива към предоставения топлообменник за "изхвърляне" на парите и "освободената" влага се утаява в предоставения резервоар. Необходимо е да се изпразни, така че за удобство трябва да се свържете с канализацията.
 • Агрегатите с топлинно сушене са подобни на кондензационните модели с разликата, че влажният въздух не преминава през топлообменника, а през изпарителя.

Процесът на инсталиране на сушилнята се определя от типа на модула.

какви са сушилните

Най-трудно е да се работи с модели на изгорели газове, тъй като се изисква връзка с канала. Не всички градски апартаменти и частни къщи позволяват свободно свързване към централизирана вентилация. Но такива машини се произвеждат все по-малко - производителите активно ги заменят с конденз и "термопомпа". Ще поговорим за тяхната инсталация в статията.

Процедура за свързване

Кондензационните сушилни и термопомпените машини са инсталирани по същия начин. Освен това тяхната инсталация практически не се различава от пералните машини. Единствената разлика е, че трябва да бъдете по-сериозни към свързването към канализацията и електрическата мрежа.

Ако сушилнята не е свързана към канализацията, ще трябва да изпразвате тавата с конденза след всеки цикъл.

Свързването към канализацията не е задължително - можете лично да източите водата от контейнера с освободената влага. Но е много по-удобно и по-лесно веднага да конфигурирате автоматичния изход за кондензат към тръбата за източване. Не е трудно да направите това: във всеки модел има специален отвор за маркуча. Водата се изпуска в обща канализация или в мивка, вана или тоалетна.

По-нататък носим електричество. За да се осигури текущото захранване, е необходимо да изтеглите отделна линия от разпределителния панел или да използвате готов контакт, Втората опция е по-бърза и удобна, тъй като често има безплатен изход за свързване към електрическата мрежа. Методът не е по-нисък по отношение на безопасността - ако мощността на сушилнята не надвишава 2,5 kW, нищо не застрашава окабеляването. Основното нещо е да не забравяте, че линията трябва да има заземяване, RCD и отделен прекъсвач. Достатъчно е да включите във веригата RCD за 16 ампера и машина за 14-16 ампера.

Категорично е забранено използването на едновременно свързване на сушилня и пералня в един двоен контакт. Не забравяйте, че това ще доведе до повишена мощност и претоварване на контакта. Ще се появи прекомерно нагряване, топене и късо съединение.

Къде да сложим сушилнята?

Проблемът с връзката е пряко свързан с поставянето на машината в стаята. От това къде се намира и как стои, нюансите на инсталацията зависят. Ето защо, първо избираме един от четирите варианта:монтаж на сушилнята в колоната

 • отгоре на шайбата;
 • до шайбата;
 • в специална ниша или килер;
 • под мивката или плота.

Най-често собствениците на сушилни предпочитат така наречената „колона“, когато сушилнята е инсталирана директно върху шайбата. Квадратните метра са значително спестени, към което се стремят жителите на апартаменти и къщи с малки размери. Но не можете просто да поставите едно устройство върху друго - трябва да следвате инструкциите на производителя.

 1. Проверете дали дълбочината на измиване е по-голяма или равна на дълбочината на сушене. Ако има несъответствия, "долният слой" няма да издържи натоварването.
 2. Инсталирайте специални ключалки и капачки против върха на тялото на пералната машина. Те отиват в комбинация със сушилня, ако е възможно да се инсталира в колона.
 3. Развийте краката от сушилнята и я фиксирайте в капачките.
 4. Регулирайте позицията на машината според нивото на сградата.

Категорично е забранено монтирането на сушилнята в колона без надеждна фиксация!

Има и друг вариант - да се използват стенни конструкции под формата на специални релси. Тези ключалки са по-надеждни, но са рядкост, тъй като монтажните елементи против накланяне са няколко пъти по-естетични.

Невъзможно е да се пренебрегне предоставените скоби. Те не само предпазват пералнята от изходящи вибрации, но и повишават стабилността на „горния слой”, като не позволяват на уреда да се преобърне.

Ако не искате да се свържете с клиповете, трябва да поставите сушилнята до шайбата. Този метод е по-безопасен и лесен, но изисква свободно място в стаята. Подходящ, когато има голяма площ или възможността да поставите машината в отделна стая, килер, съблекалня или просторен коридор. Инсталирането в този случай е ограничено до преместване, отстраняване на транспортните болтове и изравняване на нивото на сградата. По-добре е веднага да купите домакински уреди на чифт, така че един стил да царува в банята или в кухнята, а размерите да съвпадат напълно.

Опцията за инсталиране на сушене в ниша на гипсокартон изисква специален ъгъл или шкаф. По-добре е да помислите за това предварително, дори по време на ремонта на помещенията. Ако е възможно, можете да изградите двуетажна конструкция със собствените си ръце - за настаняване както на сушилни, така и на перални.

Още по-лесно е да идентифицирате машината под мивката или плота на кухненския комплект. Необходимо е само правилно да изберете модела, така че да има подвижен капак за вграждане и размерите, съответстващи на шкафовете. Кондензационната сушилня е особено „удобна“ в кухнята, тъй като е лесно да се свърже сушилнята към канализацията поради безплатен достъп до канализацията.

Няма причина да се страхувате да инсталирате сушилня - в много отношения процедурата за свързване към комуникациите е идентична с пералните машини. Основното е да мислите за безопасността и да не пренебрегвате правилата, посочени от производителя.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини