Всичко за пералните машини

Как да свържете съдомиялна към водоснабдяването и канализацията

връзка за съдомиялна машинаКупувайки дългоочакваната съдомиялна машина, се чудите дали да се обадите на съветника за инсталиране или сами да го свържете към комуникациите, като спестите няколко хиляди рубли за това. Като цяло, ако имате набор от инструменти и умения за работа с тях, свързването на съдомиялна машина не трябва да създава много трудности. Освен това, въоръжен с подробни инструкции, ще бъде още по-лесно да се справите.

Подготовка за монтаж

Свързването на съдомиялната машина към водоснабдяването трябва да започне с проверка на все още опакованото оборудване. Още на този етап е възможно да се разбере дали машината е била опакована правилно и дали е била повредена по време на транспортиране. Достатъчно е да разклатите кутията и да слушате - не трябва да има звуци и удари, иначе в нея нещо се е счупило, което означава, че такава машина дори не бива да се приема.

Уверете се, че чрез косвени знаци, че миялната машина е в ред, трябва да разопаковате кутията и да внесете уреда в кухнята. След това проверете маркуча за източване и вход, който трябва да се достави заедно с машината. Уверете се, че дължината им е достатъчна, за да свържете и инсталирате съдомиялната машина на мястото, където сте планирали. Важно е маркучите да не са стегнати, но не твърде дълги.

За ваша информация! Обикновено оригиналните маркучи са с дължина 1,5 м, което в повечето случаи е достатъчно за свързване на съдомиялната машина близо до мивката към топла и студена вода, както и към канализацията.

Помислете какви инструменти може да са ви необходими, всичко ще зависи от това кои тръби са инсталирани за подаване на топла и студена вода (метални или металопластикови). Отвертки, клещи, регулируем гаечен ключ могат да ви бъдат полезни.

От компонентите, от които може да се нуждаете:

 • сифон с два изхода, ако пералня е свързана с миялна машина;
 • ако имате стандартни тръби, тогава ¾ инчов тройник (или може би два тройника, ако също трябва да се свържете с топла вода, с нестандартни тръби трябва да вземете тройник с преходен диаметър);
 • ¾ инчов кран с диаметър
 • филтър за пречистване на вода (не е необходимо, но с него миялната машина може да продължи по-дълго);
 • лента за навиване;
 • ако е необходимо, може да са необходими удължителни маркучи, скоби и свързващи адаптери, а как да удължите маркучите, можете да намерите в статията Подмяна на маркуча за източване и вход.

Важно! Преди да свържете съдомиялната към канализацията и водоснабдяването, трябва да прочетете инструкциите, приложени към техниката, да разберете към каква вода се свързва входящият маркуч, студена или гореща.

По принцип използването на топла вода не се препоръчва, тъй като качеството й е много по-лошо от студената вода, тъй като съдържа много механични примеси и това може да повлияе неблагоприятно на работата на машината.

Връзка за водоснабдяване

След като приготвите всичко необходимо, поставете съдомиялната по-близо до мястото, където постоянно ще стои. Необходимо е да се постави така, че дължината на маркучите да е достатъчна за отклоняване на водоснабдяването и канализацията. В същото време трябва да ви е удобно да работите при свързване на маркучи.

Входящият маркуч се свързва към машината доста просто. Гайката с фитинга се завинтва към изхода на входящия маркуч, разположен отзад или отдолу на съдомиялната машина, в зависимост от модела. Другият край трябва да бъде свързан със студена или топла вода. Как да го направя? Един от двата начина:

 • свържете чрез миксер;
 • се разбива в тръба с топла или студена вода.

Според нас е по-разумно да свържете съдомиялната машина директно към топла и студена вода, отколкото чрез миксер, този метод е по-надежден. Първият метод е по-универсален, както правят в повечето случаи.

връзка за съдомиялна машинаОписваме и двете опции за връзка. Така че, изключете подаването на вода в апартамента и се заемете с работа:

 1. развийте маркуча за студена вода, който отива към смесителя от тръбата за топла или студена вода (в зависимост от това към какво се свързвате);
 2. монтирайте тройник във водопроводната тръба;
 3. завийте маркуча от смесителя към едната част на тройника, а кранчето към другата;
 4. ако е необходимо и вашето желание, свържете филтър за дълбока вода към крана;
 5. свържете входящия маркуч на машината към филтъра; ако няма филтър, завийте маркуча към крана.

Важно! FUM лентата трябва да се навива върху всички резбови връзки.

връзка за съдомиялна машинаВ случай, че HVS тръбата преминава близо до съдомиялната машина, не можете да издърпате входящия маркуч към връзката към смесителя, а да се разбиете в тръбата. За целта изключете водата и след това:

 • с помощта на шлифовъчна машина и други специални инструменти, трябва да изрежете тръбата под втулката за притискане;
 • след това монтирайте съединителя,
 • свържете сачмен клапан към съединителя;
 • завийте входящия маркуч на съдомиялната машина върху крана.

Ако е необходимо да свържете няколко устройства към една водопроводна тръба, ще са необходими два тройникакоито могат да бъдат свързани по следния начин.

свързване на съдомиялна и пералня

Когато в къщата, например, в селската къща, няма водоснабдяване, все още е възможно да се гарантира, че съдомиялната машина е свързана с водата, въпреки че това е неудобно. За да направите това, ще ви е необходим резервоар с вместимост 20-30 литра вода, който трябва да се постави на тавана (до височина 2-3 м), за да се създаде водно налягане от най-малко 0,1 MPa. На дъното на резервоара се прави вложка за тръба, а маркучът за вход за съдомиялна машина е свързан към тръбата.

Връзка към канализацията

Някои наивно вярват, че свързването на съдомиялна машина с канализацията е най-простото нещо. Какво има, забих маркуча за източване в сифон или в канализационната тръба и в края на въпроса не е като свързване на съдомиялна машина с топла или студена вода. Това твърдение е изключително наивно. Свързването към канализацията наистина може да изглежда по-просто от свързването с топла вода, но има и нюанси, които не могат да бъдат игнорирани.

 • Маркучът не трябва да бъде прекалено дълъг. Ако дължината му надвишава 1,5-2 метра, това ще доведе до факта, че изпускателната помпа и половината от живота й няма да работят, тъй като натоварването върху нея ще бъде прекомерно.
 • Маркучът, свързан към канализацията, трябва да има правилния завой и наклон. Ако това не бъде направено, тогава поради ефекта на сифона (връщане на вода от канализацията обратно към резервоарите на машината), съдомиялната машина бързо ще се провали.
 • Ако маркучът е поставен директно в канализационната тръба, не можете да оставите празнина между стените му и стените на тръбата. В противен случай помпата за съдомиялна машина ще започне да изпомпва вода под налягане и водата ще изпръска от тръбата на пода, образувайки голяма локва на пода.

Така че, за да свържете съдомиялната машина към канализацията, трябва да направите няколко действия, в зависимост от избрания метод. Ако отпадните води ще се изхвърлят в канализацията през изход за сифон, схемата е следната:

 1. Преместваме малко съдомиялната машина, за да сме удобни за работа.
 2. Взимаме края на маркуча за източване, поставяме го на изхода на сифона, който е разположен точно под мивката, и го изтегляме със скоба за маркуч.
 3. Извиваме маркуча с коляното нагоре към самия сифон и след това се огъваме надолу в основата на съдомиялната машина. Това е всичко!

свързване на съдомиялната машина към канализацията

Ако решите да не се заблуждавате със сифон или ако вече имате сифон без завои и не сте склонни да го смените, можете да залепите края на маркуча за източване директно в тръбата, Схемата е следната.

 • Разширяваме съдомиялната машина, така че да има достъп до комуникации.
 • Вкарваме края на дренажния маркуч в канализационната тръба и след това обвиваме съединението с електрическа лента. Не много естетически, но евтино, надеждно и практично.
 • Извиваме маркуча по същия начин, както описахме по-горе - работата е завършена.

В допълнение, може би трябва да организирате източването на две съдомиялни и перални машини наведнъж, тогава сифонът, свързан към мивката, трябва да има два крана. Нещо подобно ще изглежда така:

свързване на съдомиялната и пералнята към канализацията

След като свържете ВиК и канализацията, не забравяйте да проверите съдомиялната машина. За да направите това, включете режима на пране и слушайте работата на машината. Не трябва да има излишни звуци. Освен това проверете всички връзки за вода и канализация за течове.

В заключение отбелязваме, че като цяло свързването на съдомиялната машина към водоснабдяването и канализацията не е толкова трудно. Но, както във всяка работа, и тук има нюанси, на които определено трябва да обърнете внимание. В противен случай всичко може да приключи, или с повреда на съдомиялната машина, или наводняване. По-добре е да избягвате и двете - направете правилно!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Макс Max:

  Добра статия, подробна

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини