Всичко за пералните машини

Как да свържете пералнята към електричество, ако няма земя

Как да свържете пералнята към електричество, ако няма земяСвързването на големи домакински уреди към електрическата мрежа трябва да се извърши правилно. Мощните консуматори на енергия, които включват перални, са свързани към електрически комуникации, които имат заземяване. Въпреки това, в повечето апартаменти, да не говорим за частните къщи, заземяването напълно липсва или е лошо изпълнено. Ще разберем как да свържем пералнята към електричеството в съответствие с всички правила и разпоредби?

Защо е необходимо това?

Когато купувате и допълнително свързвате пералнята, трябва да се грижите за безопасната работа на уреда. Ако машината не е инсталирана правилно, има вероятност да получи токов удар дори и с леко докосване до тялото. Също така включването в мрежата без заземяване може да доведе до отказ на SMA електрониката, което ще бъде трудно да се поправи.

На какво си струва да обърнете внимание? Съвременните автоматични машини са проектирани да бъдат свързани към трипроводна електрическа мрежа, която има не само фазов и неутрален проводник, но и контакт за заземяване. В стари къщи двупроводно окабеляване, включително само нула и фаза.

Пералните машини са оборудвани с предпазител от пренапрежение, като целта му е да премахва нежеланите скокове на електрически ток над 50 Hz. Този филтър е свързан директно към корпуса на шайбата. Ако свържете машината към мрежата в апартамент с двуфазно окабеляване, тогава остатъчният ток от 110 волта ще се появи на стените на машината с предпазител от пренапрежение. И когато вземете предвид, че машините обикновено се инсталират в банята или в банята, тоест в помещения с висока влажност, вероятността да получите токов удар само се увеличава.

Поради тези обстоятелства заземяването е просто необходимо. Ще разберем как да го организираме, като по този начин ще гарантираме безопасността при използване на шайбата.

Търсим опция за връзка

В старите къщи, оборудвани с модерни електрически комуникации, има няколко начина за организиране на заземяването на автоматична машина. И така, основните опции за заземяване на устройството:

  • подготовка на отделна електрическа точка, свързана към електрически панел със заземяване;
  • RCD връзка;
  • връзка на тялото на машината с домакински комунални услуги или радиатори за отопление;
  • организация на потенциална система за изравняване на домакински уреди;
  • разработване на личен основен контур (подходящ за частни домове).

Метод, който предлага завеждането на заземяващия проводник към водопроводна или канализационна тръба, е много ефективен, но има няколко значителни недостатъка. Първо, това може да доведе до бързо износване на тръбата, аварийно изтичане и в резултат на наводняване на съседите отдолу. Същата съдба очаква и радиаторите. Второ, този метод е забранен от правилата за електрическа безопасност, така че е по-добре да се откаже от използването му на практика.

Ние сме свързани към мрежата правилно

Отличен вариант би бил да се свържете към електрическия панел, който се предлага във всяка сграда на апартамент. Ако няма заземяване, изтеглянето на отделен трижилен проводник от разпределителното табло специално за пералнята ще бъде отлично решение. Необходимо е да провеждате кабела внимателно и правилно, свързвайки проводниците към съответните шини, защото ако смесите контактите, можете да провокирате късо съединение. Друг, по-лек, но не толкова безопасен и естетичен начин е да извадите медния кабел от заземителния проводник и да го монтирате към корпуса на шайбата.

СМ схема на свързване

Следващият правилен начин за организиране на заземяване при свързване на автоматична машина е да инсталирате устройство за остатъчен ток. Принципът на работа на RCD е да открива изтичане на ток и бързо активиране на дифавтомата.Благодарение на работата на RCD, потребителят ще бъде защитен от токов удар в случай на спешност. С други думи, защитното устройство отчита промените на напрежението във фазовите и неутралните проводници и автоматично изключва участъка от защитената електрическа мрежа.

Свързването на RCD и difavtomat е най-ефективният и надежден метод от всички предложени, напълно отговарящ на изискванията за електрическа безопасност.

Действието на създадената система за изравняване на потенциала ще бъде следното: всички домакински уреди с метален корпус са комбинирани с проводими устройства. Това води до равномерно разпределение на потенциала между устройствата и свежда до минимум риска от токов удар за потребителите. Такава схема е примитивна, така че можете да я изградите самостоятелно.

организация на заземяване в частна къщаЩе бъде малко по-трудно да инсталирате пералня в частна къща, оборудвана с двупроводно окабеляване без заземяване. Тук трябва да заземите както пералнята, така и цялата конструкция. За да направите това, ще трябва да изградите своя собствена схема, да свържете заземяващ кабел към нея и да я хвърлите към разпределителното табло, Как да го направя?

В близост до стената на къщата е необходимо да се изкопае вдлъбнатина под формата на триъгълник с еднакви страни с дължина най-малко 3 метра и дълбочина около 0,5 м. Една върха трябва да гледа директно в стената на сградата. Три пръта с височина три метра се забиват в земята във всичките три върха на триъгълника. Игличките се комбинират с метална тел. От образуваната верига изкопайте малък канав под заземяващия кабел и свържете проводника към електрическия панел. След това структурата се напълва с почва. По този начин е най-добре да се организира заземяване в частна къща.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини