Всичко за пералните машини

Как да свържете и инсталирате пералня Indesit

Как да свържете и инсталирате пералня IndesitЗакупуването на нова пералня е половината от битката, тъй като „домашният помощник“ трябва да бъде правилно „подреден“, свързан към електрическата мрежа, водоснабдяването и канализацията. Можете да се обадите на сервизен работник за помощ или да го направите сами. Да направите това без външна намеса не е трудно, като имате стандартен набор гаечни ключове, ясна глава и спретнати ръце. Точно за независимото свързване на пералнята Indesit и нейната инсталация ще бъде описано подробно по-долу.

Къде да поставите машината?

Логично, отговорът на въпроса за бъдещото местоположение на новата пералня трябваше да бъде даден още преди нейното закупуване. Това решение ще диктува необходимостта от подвижен капак или конкретни размери на устройството. Но дори и без предварително обмисляне, не е трудно да „подредите“ шайбата - модерното оборудване на машините позволява да експериментирате без проблеми и да смените първоначално избраното място на друго. Въпреки това няма много възможности за настаняване.

 1. Банята. Най-популярният и оптимален вариант поради наличните "изходи" за комуникации и удобна употреба. Малката площ на стаята не пречи на инсталирането на машината до банята: има компромиси с вграждане на машината под мивката или закупуване на компактно "вертикално" оборудване. Но има голям "минус" - повишена влажност, което нарушава нормите за безопасна и дългосрочна работа.
  опция за инсталиране на машината в банята
 2. Кухнята. Мнозина избират вградени модели, за да ги инсталират в кухнята или да поставят ново тяло до хладилника. Добър избор е напълно функционираща вентилационна система, нормална влажност и свободно пространство.
  опция за монтаж Indesit в кухнята
 3. Входно антре и килерчета. Ако в коридорите има празни ниши, тогава те могат да се използват и за поставяне на шайбата. Още по-добре е да „скриете“ асистента до вратата или в килера.

Има по-малко популярни опции. Жителите на общежития и дневни, поради липса на други места, трябва да инсталират пералня в спалнята или трапезарията.

Всичко зависи от възможностите и характеристиките на оформлението на апартамента.

Основното е, че са изпълнени следните условия:

 • водопроводните и канализационните системи са наблизо или са свързани лесно;
 • най-близкият влагоустойчив изход на разстояние не повече от 1-1,5 метра (това е средната дължина на кабела);
 • подът не се огъва или накланя (бетонът или плочката е най-оптимален);
 • вратата се отваря свободно и няма проблем с достъпа до контролния панел и приемника за прах;

Ако няма намеса в използването на шайбата, не се колебайте да планирате добавянето на интериора към нов „наемател“. Ако е необходимо, донесете канализацията в избраната зона. След окончателното решение преминаваме към следващата стъпка - подготовка за свързване и инсталиране.

Задължителна подготовка на машината

Инструкцията за правилното инсталиране със собствените си ръце започва с разбираеми манипулации: изучаване на инструкциите, разопаковане, отстраняване на пяна пластмасова рамка, филм, лепяща лента и други устройства, които защитават корпуса на машината по време на транспортиране. Следващо от своя страна е развиването на транспортните болтове и запълването на получените „празнини“ със специални пластмасови тапи. Последните винаги са включени.

И накрая, преместваме устройството до предвиденото място за монтаж. Веднага го поставете в слушалката, под мивката или близо до стената - първо е необходимо да донесете и да донесете всички комуникации. Жителите, обичащи чистотата, могат да мият подове в избрана зона, тъй като редовното почистване ще бъде трудно в бъдеще. Препоръчително е да се грижите предварително за случая с инструмента.

Организираме отводняването

За да свържем напълно нашата машина към водоснабдяването и канализацията, трябва да се направят две неща: организиране на изпускането и след това водоснабдяването. Първо, нека да настроим канализацията.Има няколко варианта:как правилно да се оттича водата

 • свържете се с дренажната тръба през сифона, за това поставяме маркуча на сифона и сигурно го фиксираме с метална скоба;
 • свържете директно дренажа и тръбата, поставете специален гумен маншет в канализацията и залепете маркуча за миене в него;
 • използвайте контейнера по най-лесния, но не удобен и не естетичен начин, когато маркучът е окачен на вана, тоалетна, мивка или дълбок леген. Подходящ като временна или принудителна мярка.

Обърнете внимание! Ако дължината на маркуча за източване не е достатъчна за свързване към канализационната система, не се препоръчва да го увеличите с дюзи - необходимо е да удължите захранващата тръба.

Във всеки случай предварително проучваме инструкциите, предоставени с машината. В техническата документация на някои модели е предписана допустимата височина на маркуча за свързване. Най-често минималната маркировка е на 50 см от пода, но е по-добре да проверите фигурата в информационния лист.

Организираме водоснабдителни машини

Следващата стъпка е да се установи „връзка“ с водоснабдяването. За тези цели е предвиден специален входящ маркуч. Важно е незабавно да проверите неговата наличност във фабричния комплект, тъй като понякога се закупува отделно.

 1. Намираме огънатия край на маркуча и го закрепваме към шайбата.
 2. Ние проверяваме водопровода и търсим окабеляване на машината (специален клон с кран или отделна тръба).
 3. При липса на такова, ние го правим сами: развийте гъвкавия маркуч и завийте тройника.
 4. Ако трябва да свържете гореща вода, повторете стъпките с второто захранване.

Не са необходими допълнителни клавиши за затягане на клиповете. За водни връзки се използват пластмасови гайки, които се затягат само на ръка.

водоснабдителна връзка

Ако автоматичната пералня е инсталирана в частна къща без водопровод, избираме други опции. Първият е да свържете входящия маркуч към резервоар за вода, окачен на височина 1-3 метра. Второто е да закупите и настроите собствена помпена станция.

Тялото трябва да е на ниво

Важно е не само да инсталирате машината Indesit, но и да я подравните с пода. Само по този начин машината ще бъде стабилна, което елиминира силните вибрации, чукане и „скокове“ из стаята. Ако пренебрегнете тази стъпка, дори автоматичното управление на дисбаланса няма да спести и устройството ще се счупи по-бързо и ще поиска ремонт.

Подравняването се извършва с помощта на регулируеми крака, благодарение на които на извит под са възможни прави линии. Процесът на монтаж изглежда така:

 • поставяме нивото на сградата върху шайбата и, ръководейки се от нея, усукваме или усукваме краката;
 • спускаме ръцете си към ъглите и бавно размахваме оборудването (ако няма вибрация и силен кацане - всичко се прави правилно, в противен случай се връщаме и повтаряме настройката);
 • усучете фиксиращите гайки на краката, като използвате подходящ гаечен ключ.

подравнете тялото на пералнята

Най-добрият тест е да стартирате режима при максимално въртене. Дори при високи скорости, уредът не трябва да се движи независимо в пространството. Специалните накрайници за изглаждане на вибрации, които се продават в сервизи и супермаркети, няма да бъдат излишни.

Изисквания за електрически комуникации

Преди да включите щепсела в контакта и да започнете първия цикъл, препоръчително е да проверите дали електрическите комуникации отговарят на стандартите за безопасност. Всички съществуващи грешки и рискови моменти се коригират най-добре, за да не причинят късо съединение или неизправност в електрониката. Препоръките са следните.

 1. Изберете отделен контакт с подсилен кабел с голямо напречно сечение и индивидуален изход към машината.
 2. Не използвайте удължителни кабели.
 3. Подредете заземяването с подходящ проводник в електрическата мрежа или свържете RCD с прекъсващ ток от поне 10 mA (за банята) и 30 mA за останалите стаи.
 4. За бани използвайте специални влагоустойчиви гнезда с капак.
 5. Защитете пералнята от пренапрежения или кратък прекъсване на захранването и включете стабилизатора.
 6. Уверете се, че проводимият кабел не се огъва или смачква по цялата му дължина.

Това завършва инсталирането и свързването на новата перална машина Indesit. Остава само да стартирате "празния" режим с продължителност поне час, без да хвърляте пране в барабана. Това ще бъде не само тест за редовно течаща вода, навременно изхвърляне и непрекъснато снабдяване с електроенергия. Но също така и предварителното почистване на пералнята от фабричното смазване и миризмата в магазина.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини