Всичко за пералните машини

Как да свържете съдомиялна със собствените си ръце

Връзка за съдомиялна машина

След закупуване на съдомиялна машина до наслада от чистите съдове остава една стъпка - това е свързването на съдомиялната към източника, водата и електричеството. Мнозина, без да се колебаят, наричат ​​майстора, напълно му се доверяват на тази работа. Други, напротив, решили да спестят пари, започват да изучават този въпрос, за да свържат оборудването със собствените си ръце. И правилно е, след като сте изучили нюансите, определено можете да разберете колко сложно или просто е всичко. Ако имате време и желание, тогава тази статия е за вас, ние ще ви разкажем подробно как сами да свържете съдомиялната машина.

Работна поръчка

Като начало ще решим откъде да започнем да свързваме съдомиялната машина, какъв е най-добрият начин първо да свържете канализацията или водата? Защо възниква такъв въпрос, тъй като в някои инструкции първо се предлага да се инсталират вградени уреди, след което да се свърже към канала. Но представете си как трябва да се стремите да пълзите до гърба на съдомиялната машина, когато тя вече е инсталирана. Следователно единствената истинска последователност може да бъде:

 1. свързване на машината към канализацията;
 2. връзка с вода;
 3. свързване към електрическа мрежа;
 4. пробно тестване;
 5. монтаж в ниша или на определено място.

Всички тези етапи се предхождат от малки подготвителни работи по разопаковане на машината, подготовка на необходимите инструменти и аксесоари.

Важно! След като машината бъде доставена до помещението, в което ще бъде инсталирана, трябва да изчакате да престои известно време, не е необходимо незабавно да я включите в мрежата.

Необходим инструмент и възможни трудности

За да свържете правилно съдомиялната машина, освен отвертка и клещи, може да ви е необходима бормашина, ниво и също така:

 • яки;
 • сифон с допълнителен клон;
 • месингов или бронзов кран, но не и силимин;
 • изтръгне;
 • тел ножове;
 • изход за земята.

Освен това си струва да ви предупредим, че при инсталирането на съдомиялни машини от различни марки могат да се появят нюанси и някои трудности. Така, например, къс маркуч за вход или източване, къс електрически кабел. В този случай трябва да закупите аксесоари отделно. Често уплътненията, включени в комплекта, също не са подходящи, така че много експерти използват фумка за изолиране на резбови фуги. Ето още няколко функции за свързване на съдомиялни машини:

 • При Bosch е необходимо правилно да поставите уплътнението правилно според инструкциите. Ако се обърне на грешната страна, след 2-3 цикъла на измиване ще има теч. Bosch има много чувствителен клапан, стоящ на водоснабдяването, така че при монтажа трябва незабавно да се погрижите за свързването на поточния филтър.
 • Що се отнася до добре познатите миялни машини от Siemens, те са едни от най-непретенциозните, когато са свързани, но взискателни към размера на нишата и тела.
 • Съдомиялните машини Electrolux са чувствителни към накланяне. Наклонът не трябва да бъде повече от 2 градуса, така че при изравняване на машината на пода може да се изисква ниво.

Връзка за източване и вода

за да се свържете с канализацията, ще трябва да смените обичайния сифон на този, който има накрайник, ако свържете пералня с миялна машина, трябва да има две дюзи. Когато инсталирате компактна миялна машина под мивката, е необходим специален сифон, писахме за това в статия Компактни съдомиялни машини.

След като сифонът се монтира отново, можете да свържете дренажния маркуч на машината. За да направите това, краят на дренажния маркуч на съдомиялната машина се поставя върху "носа" на сифона и се затяга със скоба за маркуч. Такава връзка ще бъде надеждна.

Когато свързвате съдомиялната машина към канализацията, не трябва да забравяте:

 • на кръстовището на маркуча и фитинга създайте v-образен завой, който ще осигури най-естественото оттичане на водата от машината, и в същото време водата няма да се върне;
 • трябва да има коляно в долната част, това ще помогне да се избегне миризмата в съдомиялната машина. Схемата за свързване на съдомиялната машина ясно отразява местоположението на дренажния маркуч, където трябва да бъде завоят и лакътят.
  pmm схема на свързване

За ваша информация! Ако е възможно, не удължавайте маркуча за източване, това ще доведе до прекомерно натоварване на помпата и бързото й повреждане.

Някои вместо да свържат дренажния маркуч към сифона, хвърлят маркуча през мивката. Едно е, ако на масата стои компактна миялна машина. И тогава не бихме препоръчали този метод. Но ако съдомиялната машина е на открито, тогава ще трябва да изпомпвате водата високо, помпата бързо ще се провали. Освен това този метод не е безопасен, маркучът може да слезе от мивката и наводнението в кухнята не може да бъде избегнато.pmm връзка

Най-добрият вариант е да свържете водата към съдомиялната машина чрез миксер. За да направите това, трябва:

 • блокирайте водата, която отива до смесителя;
 • изключете маркуча за студена вода от смесителя, премахвайки старата изолация;
 • свържете тройник с кран към тръба със студена вода;
 • свържете маркуча на смесителя към единия изход на тройника и грубия филтър към другия, входният маркуч на съдомиялната машина е свързан директно към филтъра и всички връзки са изолирани с държач за цигари.
  Завийте входящия маркуч с ръка достатъчно здраво; в този случай не се изискват никакви ключове.

Важно! Препоръчва се свързване към студена вода, тя е по-чиста от горещата вода, въпреки това има съдомиялни машини, които са свързани както с топла, така и със студена вода.

Електрическа връзка

Съдомиялната машина трябва да бъде свързана към електрическата мрежа само чрез отделен, заземен контакт. Тройниците и удължителните кабели не са разрешени, освен това не можете да свържете хладилник и печка към същия изход едновременно с миялната машина. Ето защо трябва да се грижите за контакта за автомобила на етапа на инсталиране на електрически комуникации. В противен случай е по-добре да се обадите на специалист, който ще премахне проводниците от електрическия панел и ще направи заземен контакт.

Пробно тестване

Последната стъпка при свързването на съдомиялна машина трябва да бъде тестването й. За да направите това, можете да започнете пробно измиване без съдове, използвайки сол и прах. Това дава възможност да се провери колко правилно е извършено инсталирането на комуникации. Особено внимание трябва да се обърне на начина на събиране на водата, дали има изтичане на вода в ставите. Ако всичко вървеше добре, инсталирайте съдомиялната машина на определеното място или я плъзнете в ниша.

Процесът на свързване на машината може да се счита за завършен. Надяваме се да разберете как да свържете съдомиялна със собствените си ръце. В допълнение към статията, предлагаме да гледате видеоклип за свързване на съдомиялна машина.

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Костя Костя:

  Ако не е включен преливният клапан?

 2. Граватар Майкъл Майкъл:

  Авторът очевидно не е компетентен, "връзка чрез миксер" !? А е описано преди смесителя.
  Не е посочена височината на славния маркуч, а само "лошо в мивката".
  Заключение на специално цокли от щита е боклук, в модерните апартаменти всички контакти ви позволяват да се свържете. Мощността на съдомиялна машина е по-малка от тази на чайник или ютия.
  Но задължението за заземяващ контакт не е посочено в гнездото и това е важно - както за електрическата безопасност, така и за защитата на управляващото устройство - ако вашето устройство не успее, то това е 90% поради липса на заземяване или лош контакт в заземяването.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини