Всичко за пералните машини

Как да свържем пералня към електричество

свързване на пералнята към мрежатаЕдин от най-критичните етапи на инсталиране на пералня се счита за етап, насочен към свързването му с електрическата мрежа. Свързвайки пералнята към електрическата мрежа, някои се свързват само за да включат щепсела в контакта. Това не е така, ако не подготвите подходящи електрически комуникации за пералнята, тогава рискът по време на нейната работа се увеличава десетократно. Нека да поговорим за правилното свързване на пералнята към електричеството.

Подготвителна фаза

Когато започвате ремонти в банята или в кухнята, не забравяйте да положите в неговия план полагането на електрически комуникации, като вземете предвид връзката на пералнята. След като направите това веднъж и правилно, не е необходимо впоследствие да разваляте вътрешната украса, да саботирате стените под проводниците и след това да покриете и залепите всичко, като харчите допълнителни пари. Какви компоненти са ни необходими, за да подготвим електрически комуникации?

 • Проводници. Абсолютно невъзможно е да спестите от проводници. Въз основа на средната мощност на автоматична пералня ще ви е необходима медна жица с три проводника с напречно сечение 2-3 мм и висококачествена изолация. За повече информация относно характеристиките на проводниците вижте таблицата, която предлагаме.
  свързване на пералнята към мрежата
 • Устройства за аварийно изключване Те също се наричат ​​диференциални токови превключватели. Проектиран е да предпазва вашата пералня от пренапрежение и дома ви от пожар. Такова устройство ще спести електрическата верига, ако например водата попадне по голи проводници.
 • Автоматичен прекъсвач. Защитава пералнята от късо съединение и недопустимо пренапрежение. В комбинация с устройство за аварийно изключване, машината ще предпази вашата машина от всички рискове, свързани с електричеството.
 • Допълнителни аксесоари - терминали, кабелни канали, скоби и др.

След като купите всичко необходимо, трябва внимателно да проучите правилата за свързване на пералнята. Така че по-късно няма проблеми. По принцип експертите препоръчват да не извършвате този вид работа със собствените си ръце, ако нямате опит в „комуникацията с електричество“, по-добре е да поканите квалифициран електротехник. И така, правилата за свързване.
свързване на пералнята към мрежата

 1. Използвайте само надеждни схеми за окабеляване, разработени от специалисти.
 2. Не усуквайте медни и алуминиеви проводници.
 3. За окабеляване използвайте само електрически проводници с подходящо напречно сечение (за предпочитане медни).
 4. Не заземявайте електрическата верига с водопроводни тръби, радиатори и т.н.
 5. Използвайте надеждни гнезда с керамична основа.
 6. Не се опитвайте да свържете пералнята към отдалечени търговски обекти с удължителен кабел. Също така не можете да използвате адаптери (от europlugs до руски търговски обекти).
 7. Не свързвайте неутралния проводник към заземяващия проводник.
 8. Преди да поставите електрически комуникации, изчислете броя и номиналната мощност на електрическите уреди, които ще бъдат свързани към него, с изключение на пералнята.

Схема на електрически комуникации за пералнята

Сега се обръщаме към разглеждането на висококачествена схема за свързване на пералня. Как да свържете пералня Samsung и всяка друга, за да я предпазите от повечето рискове? На първо място, трябва да проведете отделен кабел със съответното напречно сечение директно от разпределителното табло, включително машината, устройството за аварийно изключване и заземяването във веригата.

свързване на пералнята към мрежатаАко изкопаете стените от самия електрически панел, който е разположен или в коридора, или във входа, това не е опция, тогава можете да го направите по-опростен и да се свържете към електрическия контакт (ако има такъв). Електрическите маркучи ще издържат на допълнителното натоварване. Вземаме трипроводната жица от изхода.

Не забравяйте! Кабелните връзки от различни метали трябва да се правят с помощта на клемите.Абсолютно невъзможно е да усуквате такива проводници.

На следващо място, ние, както в предишния случай, свързваме прекъсвача, устройство за аварийно изключване според схемата, като не забравяме да хвърлим заземяващия проводник. В резултат на това трите проводника на жицата трябва да се сближат в изхода на еврото с керамична основа и възможност за свързване на заземен проводник. Ето една условна диаграма.

схема на окабеляване
Опитайте се да скриете проводниците възможно най-много в кабелните канали, а машината и устройството за аварийно изключване в пластмасови и алуминиеви кутии. Първо, изглежда много по-естетично, и второ, има по-малък шанс така затворените проводници да влязат в контакт с влагата, което в никакъв случай не е желателно.

връзка за перална машина
Горната схема на свързване може да бъде леко опростена, ако използвате машината правилно с вградената система за аварийно изключване. Това ще даде възможност да се изключи едно устройство, обаче, все още има малко висококачествени автомати с подобен дизайн на пазара на ОНД, но както се казва, всичко предстои.

Когато организирате електрически комуникации, обърнете особено внимание на контакта, към който директно ще се свърже пералнята. Не забравяйте да изберете качествен изход със защита от влага, Например електрически контакт на Legrand е перфектен. След това можете да свържете пералнята към водоснабдяването и канализацията; за това как да направите това, прочетете статията намонтаж на пералня.

Как да защитим пералнята от повреди?

Ефективно предпазвайте пералнята и оборудването на Samsung от всяка друга марка от пренапрежения, ще помогне висококачественото заземяване. За съжаление, едва наскоро, поради появата на голям брой енергоемки домашни електроуреди, започнаха да мислят за заземяващи контакти. Ако живеете в къща, по-стара от 20 години и преди това не сте пипали окабеляването, най-вероятно нямате висококачествени заземени търговски обекти.

Правим първата стъпка, заземяваме изхода си, който ще се използва за свързване на пералнята. Това ще бъде доста неприятно в апартамент, но в частна къща е съвсем нормално. Следвайте стъпките по-долу.

 • Извадете жицата, предназначена за заземяване на изхода на външната стена на къщата, така че нейният край да достигне до основата.
 • Закарайте парче армировка в земята, на дълбочина около 2 метра, така че върхът му да стърчи на 30 см от земята.
 • Почистете края на жицата от изолация, а върхът на фитингите стърчи от земята от мръсотия и ръжда. Увийте голата част на жицата плътно около фитингите, за вярност можете да закрепите връзката с малко количество студено заваряване.заземяване
 • Обвийте добре мястото, където жицата и арматурата са свързани с електрическа лента, след това поставете парче гумен маркуч, подходящ за диаметъра върху арматурата.
 • Заземяването е подготвено правилно, сега можете да свържете проводника към изхода, ще бъде надеждно и безопасно.

В заключение отбелязваме, че връзката на пералнята към електрическата мрежа е много отговорен въпрос, не е толкова сложен, колкото може да изглежда на пръв поглед. Основното нещо е да не пренебрегвате правилата, формулирани от експерти, и да използвате само доказани схеми за връзка, за които говорихме в нашата статия. Успех

   

Коментар на 1 читател

 1. Граватар Петър Петър:

  PUE забраняват инсталирането на контакти в бани при липса на потенциална система за изравняване.
  Тел с напречно сечение 6 mm ^ 2 за мощност 8.5 kW. Къде са такива домакински перални машини?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини